Bylinky dle obtíží
Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.
seznam bylinekBylinné směsi
Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.
bylinkové směsi a čajeKoření
Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.
koření a směsiVítáme vás u Bylíka
v internetovém obchodě plném bylinek
Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.
Váš Bylík
Zeptejte se Bylíka!
Prosím o radu jak ošetřit před jídlem sířené sušené meruňky. Jsou moc dobré, ale mám potom průjem.
Sířené sušené meruňky obsahují oxid siřičitý, který se používá jako konzervant k zachování barvy a prodloužení trvanlivosti. U některých citlivých lidí, jako jste zřejmě i vy, může tato látka způsobovat zažívací potíže, včetně průjmu.
Pokud si chcete meruňky před konzumací "očistit" od síry, zde je jednoduchý způsob:
- Propláchněte meruňky ve vodě: Vložte meruňky do sítka a dobře je opláchněte pod tekoucí vodou.
- Namočte je do teplé vody: Nechte meruňky namočené ve vlažné nebo teplé vodě po dobu 10-15 minut. Poté je znovu propláchněte.
- Sušení: Pokud preferujete sušší konzistenci, můžete je nechat chvíli na vzduchu oschnout.
Tento postup může pomoci odstranit část siřičitanů, i když úplně se jich zbavit nelze. Další možností je jsou nesířené sušené meruňky, mají tmavší barvu, protože nejsou chemicky ošetřené.
U byliny reveň kořen je poznámka, že se neužívá vnitřně. Žádná jiná literatura toto upozornění neuvádí. Chtěla jsem se zeptat, zda nejde pouze o omyl.
U kořene reveně (rebarbory) je pravda, že jeho použití může být problematické, pokud se užívá ve velkém množství nebo dlouhodobě. Kořen reveně totiž obsahuje látky, které mají silné laxativní účinky, a při nevhodném užívání může způsobit podráždění trávicího traktu nebo jiné nežádoucí účinky. Proto se často uvádí opatrnost při jeho vnitřním užívání, zejména u lidí s citlivějším žaludkem nebo střevy.
V některých případech se doporučuje používat kořen reveně jen pod odborným dohledem a na krátkodobé užívání, zejména pro své projímavé vlastnosti. Při běžném užívání by měl být aplikován s mírou a s ohledem na individuální stav konzumenta.
Jelikož obsah látek není v bylince nijak kontrolován a testován, proto je zákázáno ho prodávat na vnitřní užvání z důvodu možné otravy. Viz https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2018-58/zneni-20181101#p8-1-1
Jakou kmínovou esencí na brambory proti klicivosti.
Na brambory proti klíčivosti se běžně používá kmínová esence (silice), která je známá pro své konzervační vlastnosti. V případě kmínu by mohla být vhodná kmínová silice, která se získává z plodů kmínu kořenného.
Kmínová silice se v praxi využívá jako přírodní konzervant a má i určité antibakteriální vlastnosti, které by mohly pomoci zpomalit klíčení brambor. Důležité je však použít esenci v rozumném množství, protože jde o silný extrakt.
Je dobré brambory skladovat na chladném a suchém místě mimo přímé světlo, což také pomůže zpomalit proces klíčení.
Výroba kmínové esence (silice) z plodů kmínu kořenného doma je složitější proces, protože vyžaduje destilaci, která se běžně provádí ve specializovaných zařízeních. Nicméně existuje domácí metoda, kterou si můžete vytvořit méně koncentrovanou esenci, i když to nebude čistá silice. Postup je následující:
Ingredience:
- Sušené plody kmínu kořenného
- Olej (např. slunečnicový, olivový nebo jiný neutrální olej)
Postup:
-
Příprava kmínu: Rozdrťte lehce sušené plody kmínu, abyste uvolnili aroma. Nepoužívejte mixér, aby se z plodů neuvolnily hořké látky.
-
Macerace: Kmínové semínka vložte do čisté sklenice a zalijte je olejem tak, aby byly zcela ponořené. Sklenici uzavřete a nechte ji stát na teplém, slunném místě po dobu 1 až 2 týdnů. Každý den sklenici lehce protřepejte.
-
Filtrace: Po několika týdnech směs přeceďte přes jemné plátno nebo jemné sítko do jiné čisté sklenice. Tento olej bude obsahovat esenciální látky z kmínu a můžete ho použít jako domácí kmínový extrakt.
Tato metoda nevyprodukuje koncentrovanou silici, jakou byste získali destilací párou, ale olej bude obsahovat aromatické složky a esenci kmínu, které můžete použít například k aplikaci na brambory proti klíčení nebo v kuchyni. Pokud byste chtěl získat koncentrovanější kmínovou silici, bylo by nutné využít destilačního přístroje.
Může se jako u zeleného čaje zalévat podruhé udělat teda z jedné dávky dva nálevy.
Ano, je možné zelený čaj zalévat podruhé a získat tak dva nálevy. U zelených čajů se doporučuje dokonce několikanásobné zalévání, protože každým nálevem můžete získat jinou chuť a vůni. Pro druhý nálev použijte o něco teplejší vodu než při prvním a nechte čaj louhovat o něco déle. Takto lze postupovat s různými druhy zeleného čaje, aby byl nálev stále chutný a svěží.
Musí mít hloh trny?
U hlohu je běžné, že některé keře mají trny a jiné nikoliv, a to i přesto, že mohou mít stejnou barvu bobulí. Existují totiž různé druhy hlohu. Například hloh obecný (Crataegus laevigata) a hloh jednosemenný (Crataegus monogyna) mají trny, zatímco některé odrůdy nebo hybridy hlohu mohou být bez trnů.
Trny nejsou vždy spolehlivým indikátorem druhu hlohu, protože i keře stejného druhu mohou vykazovat různou přítomnost trnů v závislosti na prostředí nebo konkrétní odrůdě. Barva bobulí bývá obvykle červená, ať už má keř trny, nebo ne.
Pokud máte hloh na zahradě a zajímá Vás konkrétní druh, můžete si všimnout i dalších charakteristik, jako je tvar listů, velikost květů nebo doba květu.
Tohle byste určite neměli přehlédnout!
Akce, slevy, novinky a naše tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více