fb Pozvěte jaro i do své kuchyně - Články - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod
Omlouváme se, z důvodu výpadu aplikace České pošty mohou být objednávky touto dopravou opožděny. Vyzkoušejte Zásilkovnu. Do konce týdene jen za 29 Kč

Pozvěte jaro i do své kuchyně

Jarní bylinkyBylinky jsou velice vhodné při jarních očistných kúrách a obecně po zimním období, kdy potřebuje naše tělo dodat energii, doplnit vitaminy a další důležité látky. Většinou jsou mnohem prospěšnější než naleštěná zelenina v supermarketech a jejich pořízení vás nebude nic stát – stačí si jen udělat ve správný čas a na správné místo procházku do přírody…

Zkuste populární medvědí česnek

Je zajímavé, že tato chutná bylinka byla ještě před pár lety téměř neznámá. Tak tomu ale nebylo vždy. V dávné minulosti se těšila pozornosti našich předků, archeologické výzkumy totiž prokázaly přímou vazbu na pozůstatky keltských a slovanských sídel. Je tak zcela jisté, že ji tehdy lidé znali a využívali. V současnosti se stal medvědí česnek mezi lidmi opět velmi populární. Je ceněný pro svou typickou příjemnou chuť i obsah prospěšných látek.

Pokud chcete medvědí česnek vyzkoušet, právě teď je ideální doba pro jeho sběr. V přírodě jej nejčastěji naleznete na stinných a vlhkých lokalitách. Pokud máte takové místo i na vaší zahrádce, můžete jej tam úspěšně pěstovat. A jaké je jeho využití v kuchyni? Nasekané listy jsou velice chutné v pomazánkách, polévkách a skvěle se hodí například do velikonoční nádivky. Zkuste si také udělat chléb namazaný sádlem či máslem a pokladený čerstvými lístky medvědího česneku. A pokud se chcete z výtečné chuti této bylinky těšit nejenom na jaře, stojí za to udělat si z ní do zásoby pesto či ji jednoduše zamrazit.

Medvědí česnek je výbornou jarní vzpruhou, má antioxidační účinky, působí jako přírodní antibiotikum a zároveň je zdrojem vitaminu C. Při jeho sběru ve volné přírodě si však dejte pozor na možnou záměnu s jedovatou konvalinkou, jejich listy jsou totiž podobné.

Kopřiva dvoudomá je osvědčenou klasikou

Zatímco oblíbenost medvědího česneku v kuchyni je na vzestupu, kopřivu považují stále mnozí z nás za obyčejný plevel. A to je jistě škoda, vždyť je to tradiční bylinka s širokým spektrem pozitivního působení na naše zdraví. Běžně ji využívaly celé generace našich předků a dobře věděly proč.

Mladé kopřivy mají vynikající pročišťující účinky a je to snad naše nejvhodnější a nejúčinnější léčivka pro jarní očistnou kúru. Má příznivý vliv na krvetvorbu, snižuje obsah cukru v krvi a povzbuzuje metabolismus. Je silně močopudná a napomáhá při léčbě zánětů močových cest. Navíc obsahuje i mnoho cenných látek, především vápník, draslík, železo a některé vitaminy.

Její použití v kuchyni je snadné a všestranné. Nejlépe mladé výhonky kopřiv stačí spařit, pokrájet, a pak již použít dle libosti. Výtečný je například kopřivový špenát a použití do velikonoční nádivky. Hodí se téměř do všech bramborových a vaječných pokrmů, slaných závinů a klidně i do jarní zeleninové polévky. Kopřivy lze po spaření rovněž zamrazit a použít kdykoliv později.

Krásná pampeliška je elixírem zdraví

Na pampelišku (správně smetanku lékařskou) nahlíží mnoho lidí podobně jako na kopřivu. Často je totiž také považována za pouhý plevel, na kterém jsou zajímavé snad jen zářivě žluté květy, kterých bývá na jaře plná zahrada. Mnozí z nás pak mají pampelišku spojenou s dětstvím, kdy si právě z jejích květů splétali jednoduché věnečky.

Tuto zdánlivě obyčejnou rostlinu lze ale právem označit za „elixír zdraví“ a v lidovém léčitelství je její pevné místo již od nepaměti. Má silné močopudné účinky a posiluje tvorbu žluči, čímž chrání proti vzniku žlučníkových kamenů, napomáhá stravovat tuky a celkově má příznivý vliv na játra a pročištění organismu. Proto se výborně hodí do jarních detoxikačních kúr.

Pokud chcete pampelišku vyzkoušet ve své kuchyni, nejjednodušší je použít mladé lístky. Ty lze čerstvé přidávat například do salátů, pokrm svou typickou nahořklou chutí zajímavě zpestří. Z květů je pak možné vyrobit velice chutný pampeliškový med či sirup.

 

 

Andělika lékařská – bylinka, kterou čarodějnice nepoužívaly

Dvouletá bylina dorůstající až 2 metrů výšky a svým vzhledem připomínající celer, to je andělika lékařská. Váže se k ní zajímavá a...

Bylinky poslouží i při tvorbě podzimních dekorací

Většina z nás má podzimní dny spojené s chladným, sychravým a nevlídným počasím. Ani není divu, že je to také období častých nachlazení...

Nepodceňujte péči o ledviny, jsou nezbytnou čističkou organismu

Ledviny mají v našem těle nezastupitelnou úlohu. Účinně totiž odstraňují nečistoty z krve, které jsou následně vylučovány z těla ven v...