fb Zlaté mléko – recept proti chřipce - Články - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod
Omlouváme se, z důvodu výpadu aplikace České pošty mohou být objednávky touto dopravou opožděny. Vyzkoušejte Zásilkovnu. Do konce týdene jen za 29 Kč

Zlaté mléko – recept proti chřipce

Kombinace mléka a kurkumy působí na první pohled exoticky až výstředně, ale díky úžasným zdravotním benefitům použitých ingrediencí stojí rozhodně za vyzkoušení. Standardně si při jeho přípravě vystačíte s rostlinným mlékem, kurkumou, pepřem a nějakým zdravějším sladidlem, než je rafinovaný bílý cukr. Náš recept obsahuje několik dalších přísad, ale o to jsou jeho zdravotní účinky komplexnější.

Základem samozřejmě zůstává kurkuma, která stimuluje rozvoj imunitního systému a chrání tělo před volnými radikály. Zlepšuje také činnost jater a fungování krevního oběhu, což vede k dokonalejšímu prokrvení periferních částí těla, které jinak v mrazu rychle prochladnou. Pepř zvyšuje až tisícinásobně vstřebatelnost kurkumy, takže v mléce neplní jen funkci pálivého koření. Prášková peruánská maca chrání před dopady stresové zátěže, goji obohatí mléko neuvěřitelným množstvím vitamínu C. Přidání skořice a zázvoru vylepší chuť a vůni nápoje. Dodají mu i extra porci antimikrobiálních složek, protizánětlivých látek a antioxidantů.

Na zlaté mléko je třeba:

  • 2 šálky kokosového nebo jiného rostlinného mléka
  • 1 lžička kurkumového prášku
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička prášku maca
  • 1/2 šálku goji
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička nasekaného čerstvého zázvoru
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu

Kokosové mléko zahřejte a rozmíchejte v něm práškové přísady – kurkumu, pepř, maku a skořici. Do mixéru dejte goji, zázvor, med nebo javorový sirup a 1/2 šálku z připraveného mléka. Rozmixujte dohladka, vlijte zbytek mléka a ještě v mixéru promíchejte.

Zlaté mléko v zimním období pomůže zajistit termoregulaci těla a ochrání vás před prochladnutím, stejně jako před útoky chřipky a jiných respiračních chorob. Nejlépe vás rozehřeje, pokud ho vypijete teplé, ale báječně chutná i po vychladnutí.

Římský kmín – běžné koření s neobyčejnými vlastnostmi

Přestože římský kmín nalezneme v kuchyni nejedné domácnosti, mnozí si jej stále pletou s „normálním“ kmínem. Ve skutečnosti se však...

Pohanková nať – cenný zdroj rutinu

Pohanka si našla cestu do Evropy díky asijským nájezdníkům v období středověku, u nás je doložená již ve 12. století. Jejím původním domovem...

Bylinky poslouží i při tvorbě podzimních dekorací

Většina z nás má podzimní dny spojené s chladným, sychravým a nevlídným počasím. Ani není divu, že je to také období častých nachlazení...