fb Římský kmín – běžné koření s neobyčejnými vlastnostmi - Články - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Římský kmín – běžné koření s neobyčejnými vlastnostmi

Přestože římský kmín nalezneme v kuchyni nejedné domácnosti, mnozí si jej stále pletou s „normálním“ kmínem. Ve skutečnosti se však jedná o různá koření ze dvou odlišných rostlin. Semena, která se jako koření používají, jsou si sice navzájem vzhledově podobná, ale mají zcela jiné aroma i chuť.

Šabrej kmínovitý má tajuplný původ

Římský kmín se botanicky označuje jako šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum), ale je známý také jako kumín. Jedná se o jednoletou rostlinu z čeledi miříkovitých, které se nejvíce daří na prosluněných stanovištích s půdou bohatou na živiny. Stonky jsou tenké a rozvětvené, vyrůstají na nich dlouhé úzké listy modrozelené barvy. Šabrej má drobné květy ve složeném okoličnatém květenství, jež mají bílé nebo světlé růžové zbarvení. Plodem jsou semena, která sice svým vzhledem připomínají náš kmín, ale jsou o něco větší a zároveň světlejší. Pro rostlinu je typické, že v závislosti na přírodních podmínkách má variabilní vzhled.

U šabreje kmínovitého není úplně zřejmý jeho původ. Často se uvádí, že domovinou byla oblast v údolí Nilu, odkud se až poté rozšířil na nová území, ale odborníci v této otázce dosud nemají příliš jasno. Každopádně se mu nejvíce daří v teplých oblastech, roste totiž v subtropickém a tropickém klimatickém pásu. Kromě severní Afriky se s ním můžeme setkat na asijském kontinentu a dokonce také ve Střední a Jižní Americe.

Římksý kmín

Římský kmín nejenom chutná, ale i léčí

Přestože je římský kmín známý především jako koření, obsahuje také celou řadu zdraví prospěšných látek. Uveďme z nich alespoň vitamin B, vápník, železo, zinek, cuminaldehyd či silice. Léčivé vlastnosti této rostliny jsou lidem známy již po tisíciletí, rostlina je tradičně využívána například v indické ájurvédě.

Nejčastěji se uvádí příznivé působení na trávicí systém, především se toto koření používá jako prostředek proti nadýmání a plynatosti, k lepšímu trávení těžkých pokrmů, k podpoře chuti k jídlu a k celkově lepšímu zažívání. Silice římského kmínu se využívají dokonce v likérnictví jako jedna z ingrediencí pro výrobu žaludečních bylinných likérů.

Římský kmín má mít ale rovněž protizánětlivé účinky, močopudné vlastnosti, u kojících žen prý podporuje tvorbu mateřského mléka. Kromě toho má mít příznivý vliv na krvetvorbu, užíval se jako přírodní lék při anémii. Ve starověku byl vyhledávaný také jako účinné afrodiziakum k povzbuzení sexuálních funkcí.

Koření, které dodá pokrmům nádech exotiky

Zatímco „běžný kmín“ (tedy kmín kořenný, případně luční), má v české kuchyni prastarou tradici a je součástí mnoha oblíbených pokrmů, používání římského kmínu se k nám rozšířilo až poměrně pozdě. A pokud máte v poličce s kořením oba dva druhy, určitě si je nespletete, protože jejich vlastnosti jsou zcela odlišné. Římský kmín má totiž výraznou chuť, kterou bychom mohli popsat jako nahořklou a silně peprnou, někomu může vzdáleně připomínat anýz. Také jeho vůně je pronikavá a pro nás poměrně exotická.

Římský kmín je od pradávna velmi ceněným kořením, dlouhou historii používání má například v indické, indonéské, arabské a mexické gastronomii, ale po tisíce let se přidává do pokrmů třeba i ve Středomoří. Pro svou ostrou chuť se někdy dokonce využíval jako náhrada pepře. Je také nezbytnou součástí slavného kari koření.  

 

Kristova koruna, mariánský bodlák či ostropestřec mariánský.

Kristova koruna, mariánský bodlák či ostropestřec mariánský. Bylina, jejíž bílé pruhy na listech vznikly dle staré legendy z pár kapek mléka...

Nezbytná bylinková domácí lékárnička

Jako domácí lékárničku si asi většina vybaví nádobu s potřebnými léky na nejčastější zdravotní neduhy. Obvykle zde máme prášky, kapky,...

Tužebník jilmový aneb touha po zdravě prožitém podzimu

A je to zase tady. Poměrně chladná rána, celý den prožitý v práci s kolegyní, jejíž nálada je studenější ještě víc než teploměr za oknem,...