fb Andělika lékařská - Angelica archangelica - Herbář - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod
Tento týden výhodná doprava! ZÁSILKOVNA ZA DVACKU! AKCE PLATÍ DO 23:59 18.10.2019

Andělika lékařská

Kořen anděliky příznivě ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení a uvolňuje křeče. Andělika je účinná při střevních kolikách, gastritidách a průjmech. Má i vliv posilující, ... více o Andělice

Latinský názevAngelica archangelica
Teplota vaporizacedo 149°C

Podbné jako Andělika

Vše o Andělice

Popis

Kořen anděliky příznivě ovlivňuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje trávení a uvolňuje křeče. Andělika je účinná při střevních kolikách, gastritidách a průjmech. Má i vliv posilující, tonizující, povzbuzuje nervovou činnost, doporučuje se před těžkým, namáhavým dnem, například před zkouškou, vystoupením nebo důležitou poradou, když potřebujeme být v duševní i tělesné pohodě.

V lidovém léčitelství se andělika používá vnitřně v nálevu jako prostředek při nemocech trávicí trubice, při nechutenství, při nedostatečné tvorbě žaludečních šťáv a zvýšeném vylučování žluče. Zpravidla se užívá v kombinaci s jinými žaludečními prostředky. Andělika usnadňuje odkašlávání, má močopudné a potopudné účinky, čistí krev a ulevuje při nadýmání. Též se doporučuje při revmatismu a poruchách menstruace. Kořen anděliky můžeme použít také na uklidnění a posílení nervové soustavy i celého organismu, prospívá migréně. Zevně je andělika vhodná při zhmožděninách, bércových vředech a spáleninách. Též se dobře osvědčuje ve formě kloktadla při zánětech ústní dutiny. V homeopatii se podává na zažívací poruchy, katary dýchacích cest a nervové obtíže. Značné množství anděliky se dnes spotřebuje k izolaci silice, která se používá při výrobě likérů, zubních past a v parfumérii.

Prospěšná a magická andělika lékařská

Andělika lékařská je poměrně nápadná bylina, která má v lidovém léčitelství prastarou tradici. Skutečnost, že (zaslouženě) poutala pozornost našich předků, dosvědčuje mimo jiné také skutečnost, že jí byly přisuzovány dokonce i mnohé magické účinky.

Andělika

Andělská rostlinná kráska

Malebný název anděliky je odvozen od faktu, že tato rostlina začíná vykvétat v období okolo 8. května, tedy v době svátku archanděla Michala. Květenství je výrazné a nepřehlédnutelné, tvoří jej totiž husté složené okolíky, které mohou dosahovat úctyhodného průměru až 15 cm. V každém takovém okolíku se nachází až 40 menších okolíčků, drobné květy mají bělavou barvu s nádechem do zelené, žluté či růžové. Plodem je žlutavá dvounažka. Samotná rostlina je poměrně mohutná, může dorůstat až do výšky více než 2 metry. Lodyha je dutá, velké zelené listy jsou střídavé, lichozpeřené. Oddenek je řepovitý s hnědými kořeny.

V přírodě se lze s andělikou setkat především ve vyšších polohách a vlhčích půdách, které jsou bohaté na živiny. Nejvíce jí vyhovují slunná stanoviště, případně polostín. V našem prostředí je poměrně vzácná, běžněji roste spíše v severnějších oblastech Evropy a také v Asii.

Andělika léčivá a chutná

Léčivých účinků anděliky si povšimli již naši předci a uvádí se, že byla záměrně pěstována například ve středověkých klášterních zahradách. První jasné doklady o jejím pěstování sice pochází „až“ z 16. století, dá se však předpokládat, že její historie v lidovém léčitelství je ještě mnohem starší. Své stálé místo má rovněž v tradiční čínské medicíně.

Pro zdravotní účely se používá zejména kořen s oddenkem, a to v různých formách užití – jako prášek, macarát, odvar, případně také v koupeli. Andělika lékařská je prospěšná při zažívacích problémech, celkově zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství, potlačuje nepříjemné nadýmání, usnadňuje vstřebávání živin ve střevech. Je možné ji použít rovněž při žaludeční neuróze, zmírňuje těžkosti po požití obtížně stravitelných jídlech. Příznivé účinky byly zaznamenány také při zánětech ústní dutiny a zahlenění dýchacích cest. Často se uvádí i schopnost anděliky tlumit křeče (například ty menstruační) a snižovat stres či nervozitu.

Použití anděliky je ještě mnohem širší a své uplatnění našla například v gastronomii. V kuchyni je možné využít její plody v podobě koření, stonky k oživení zeleninové polévky, kořeny je možné konzumovat podobně jako zeleninu a čerstvé listy lze zpracovat stejně jako špenát. Zpracovávají se dokonce i poupata a květy anděliky. Všechny části rostliny jsou chuťově výrazné, poměrně nahořklé a zároveň silně aromatické.

Andělice by se však raději měly vyvarovat osoby, které trpí onemocněním ledvin nebo mají žaludeční vředy. Při dlouhodobé léčivé kúře není vhodné déle pobývat na slunci kvůli zvýšené fotosensibilitě.

Andělika magická

Kromě léčivých účinků byly andělice přisuzovány také mnohé magické účinky. Představme si alespoň ty nejzajímavější. Rostlina měla mít schopnost zabránit propuknutí nemoci a dokonce měla působit proti uřknutí. Pro tyto účely se prý z jejího listí vyráběl jakýsi náhrdelník, který nosily především malé děti kvůli jeho magickým ochranným účinkům. Údajně měla také dokázat ochránit proti dýmějovému moru, stala se tudíž součástí různých bylinných přípravků, kterými se lidé snažili uniknout zhoubné morové epidemii.

V dobách neblaze proslulých honů na čarodějnice dokonce panovalo přesvědčení, že andělika patří k rostlinám, kterou by údajné čarodějnice nikdy nepoužily (možná tak tomu bylo pro její název?). Její přítomnost v zahrádce tak mohla potencionálně odvrátit riziko toho, že bude dotyčná obviněná z čarodějnictví.

V lidovém léčitelství se andělika používá vnitřně v nálevu jako prostředek při nemocech trávicí trubice, při nechutenství, při nedostatečné tvorbě žaludečních šťáv a zvýšeném vylučování žluče. Zpravidla se užívá v kombinaci s jinými žaludečními prostředky. Andělika usnadňuje odkašlávání, má močopudné a potopudné účinky, čistí krev a ulevuje při nadýmání. Též se doporučuje při revmatismu a poruchách menstruace. Kořen anděliky můžeme použít také na uklidnění a posílení nervové soustavy i celého organismu, prospívá migréně. Zevně je andělika vhodná při zhmožděninách, bércových vředech a spáleninách. Též se dobře osvědčuje ve formě kloktadla při zánětech ústní dutiny. V homeopatii se podává na zažívací poruchy, katary dýchacích cest a nervové obtíže. Značné množství anděliky se dnes spotřebuje k izolaci silice, která se používá při výrobě likérů, zubních past a v parfumérii.

Použití Anděliky

Kořen anděliky se vnitřně ve formě nálevu užívá při zažívacích potížích jako jsou špatné trávení, křeče žaludku, pocity plnosti a nadýmání. Stimuluje chuť k jídlu. Pozitivně působí při nervovém vyčerpání, hysterii a nespavosti. Účinným prostředkem je rovněž při infekcích dýchacích cest nebo zápalu plic, kdy napomáhá vykašlávání hlenů.

Účinné látky

Éterický olej s phellandrenem, pinenem a dalšími monoterpeny, sesquiterpeny, makrocyklické laktony, fumarokumariny- bergapten, xanthotoxin a angelicin, deriváty kyseliny kávové

Výskyt

Roste v blízkosti vod, na březích a vlhkých pastvinách, v příkopech. Pro léčebné účely se andělika pěstuje.

Příprava Anděliky

Nálev, čaj - 1 lžičku kořene anděliky přelijeme 0,25 l vroucí vody, necháme 30 minut louhovat, poté scedíme. Užívá se obvykle 2 - 3x denně. Kořen anděliky můžeme také užívat ve formě prášku – 2 x denně na špičku nože. Příznivě působí při posilující koupeli - použijeme 200 g drceného kořene na koupel. 

Dávejte si pozor!

Neužívat v těhotenství a při vysokém krevním tlaku!

Lidové názvy Anděliky

Tato bylina je známá též pod názvy andělička, andělka, andělský kořen, angelika, anjelička, anjelika, děhel, děhel lékařský, děhyl, jakoklika, janoklika, kořen sv. ducha, koření sv. ducha, koření svatodušní, litvor, svatý kořen, tráva andělů nebo vybolen.

Zajímavé odkazy