Rozmarýn lékařský

Rozmarýn lékařský zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a žluče, proto je výborným prostředkem při špatném trávení, nechutenství a nadýmání. Vedle toho odstraňuje pocit fyzické, ale především ... více o Rozmarýnu

Latinský názevFolium rosmarini
Teplota vaporizacedo 190°C

Podobné jako Rozmarýn

Rozmarýn

Vše o Rozmarýnu

Popis

Rozmarýn lékařský zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv a žluče, proto je výborným prostředkem při špatném trávení, nechutenství a nadýmání. Vedle toho odstraňuje pocit fyzické, ale především psychogenně podmíněné únavy a vyčerpanosti. Rozmarýn jako jedna z mála rostlin zvyšuje krevní tlak, stimuluje krevní oběh a snižuje pocit chladu v končetinách. Rozmarýn pomáhá při zahlenění plic a při rýmě. Zlepšuje prokrvení malé pánve, což může napomoci i otěhotnění. 

Rozmarýn prokrvuje trávící systém, uvolňuje jeho hladké svalstvo a celkově tedy zlepšuje trávení, působí dezinfekčně, snižuje bolest při revmatismu a dně. Přitom příznivě ovlivňuje zdravotní stav, uklidňuje a odstraňuje nervové vyčerpání. Tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje. Čaj z rozmarýnu má potopudné a močopudné účinky, uvolňuje větry a křeče zažívacího ústrojí. Rozmarýn pomáhá při ženských chorobách, upravuje menstruaci a léčí bělotok. Pro zvýšení krevního tlaku se osvědčilo zejména rozmarýnové víno - 75 g rozmarýnu se maceruje 8 dní v 1 l bílého vína, jehož muži pijí cca 50 ml denně, ženy polovinu. Rozmarýn nachází dobré uplatnění i zevně. Silný odvar slouží ke kosmetickým účelům, k čištění pleti, na ekzémy, rány a pohmožděniny.

Použití Rozmarýnu

Používá se k uvolnění křečí trávicího traktu a podporu tvorby žluče, při poruchách zažívání, k povzbuzení činnosti žlučníku, při střevních kolikách a nechutenství. Rozmarýn tlumí bolesti nervového původu, kloubní bolesti a pomáhé zlepšit psychickou a fyzickou kondici. Zevně se odvar z rozmarýnu používá jako protizánětlivý, dezinfekční a prokrvující prostředek na infikované a špatně se hojící rány.

Účinné látky

Droga obsahuje 1 až 2% silice (verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen aj.), flavonoidy (luteolin, apigenin, diosmetin aj.), diterpenové hořčiny (pikrosalvin, rosmanol, rosmadial aj.), kyselinu ursulovou, oleanovou, kávovou, chlorgenovou a rozmarýnovou, třísloviny (až 8%) a další látky. Obsah účinných látek však značně závisí na době i místě sběru. 

Výskyt

Roste v blízkosti mořského pobřeží - ostatně její latinského rodové jméno je pravděpodobně odvozeno od slov ros=rosa a marinus=mořský, tedy "mořská rosa". U nás se pěstuje, ale nezplaňuje, neboť středoevropské tuhé zimy jsou pro něho k nepřežití.

Příprava Rozmarýnu

Nálev - čaj - jednu čajovou lžičku zalijeme 1/4 l vroucí vody, 15 minut louhujeme. Užívá se 3 - 4x denně teplý mezi jídly. K inhalacím při bronchitidě - 10 g rozmarýnu dáme do 1 l studené vody, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10 minut vyluhovat - inhalujeme několikrát denně - doporučeno i napařování hlavy - 5 - 7 minut. Pro zevní použití se připravuje silnější výluh - na 1 l vody 50 g listu rozmarýnu, uvede se k varu, nechá se 30 minut stát. Poté se scedí a přidá do koupele při revmatismu, na špatně se hojící rány nebo jako relaxační koupel - nekoupat se večer, silně povzbuzuje! Nepoužívat v těhotenství!

Dávejte si pozor!

Při jakékoli formě vnitřního užívání rozmarýnu je překročení doporučených dávek nebezpečné a vůbec ho nesmějí užívat lidé s vysokým krevním tlakem a ženy v těhotenství!

Lidové názvy Rozmarýnu

Tato bylina je známa také pod názvy merdov, mořská rosa, posvátný keř, rozmariján, rozmarýn věnečný, rozmarýna, rozmarýnek, rozmarýnka nebo věnečná rozmarýna.

Zajímavé odkazy

Máte dotaz? Napište nám zprávu.