Nejčastější způsoby přípravy bylinek
Nálevy – se připravují přelitím sušené drogy vroucí vodou a zakryté se nechají 5-15 minut louhovat. Poté se výluh scedí. Používá se zpravidla u květů, listů a natí.
Odvary - se připravují několikaminutovým / 5-10 / povařením drogy ve vodě, poté se nechá zakryté 10 minut stát a scedí se. Toto se používá zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění
Maceráty – se připravují přelitím drogy studenou či vlažnou vodou a následným několikahodinovým louhováním. Většinou 6-8 hodin. Poté se výluh scedí. Takto se připravují drogy s obsahem slizových látek.
Sirupy - se připravují přidáním cukru za účelem konzervace a ochucení. V původním pojetí jsou sirupy koncentrované cukerné roztoky obsahující rostlinné šťávy nebo extrakty z drog
Léčivá vína – se připravují přidáváním sušených drog nebo čerstvých bylin do vína.
Tinktury – se připravují nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog se používá na jeden váhový díl drogy pět váhových dílů lihu. Jemně řezaná či mletá droga se nasype do nádoby, zalije se lihem a následně se protřepává. Po jedno až dvoutýdenní maceraci se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu vyčeřit. Čirý roztok se slije, zbytek se přefiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství. Výhodou tinktur je jejich delší trvanlivost a vyšší obsah účinných látek.
Extrakty – se připravují extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh, glycerol atd.). Extrakty mohou být tekuté až suché (získané úplným odpařením rozpouštědla).
Vždy je však třeba myslet na individuálnost přípravy dle způsobu použití a především charakteru připravované drogy. Často se způsoby přípravy kombinují či různě modifikují.