Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
DOPRAVA ZDARMA NA VÝDEJNY PICKUP A DO BOXŮ DPD! AKCE PLATÍ OD 14.5. DO 27.5.

Vyznejte se v mletých paprikách

Mletou papriku má v kuchyni prakticky každá hospodyňka. Není se čemu divit, vždyť právě toto koření je nezbytnou součástí celé řady různých pokrmů, kterým dodá barvu a výtečně je ochutí. Mletá paprika není ale pouze jedna, pojďme si proto představit pestrý svět tohoto červeného koření.

Původ „červeného koření“

Jak již samotný název napovídá, mletá paprika vzniká sušením a následným pomletím plodů papriky roční kořeninové z čeledi lilkovitých (latinsky Capsicum annum). Tato tropická rostlina, která je v současnosti již zcela běžně pěstována i v Evropě, má svůj původ ve Střední Americe. Tam byla domorodými indiánskými kmeny používaná po tisíciletí.

Existuje velké množství kultivarů papriky, které se liší svým vzhledem i charakterem plodů. Také výška rostliny může být různá, pohybuje se zhruba v rozmezí od 30 cm až do 150 cm. Listy jsou sytě zelené, květy drobné bělavé. Plodem je bobule, která může být různou velikost i barvu. Rostlině se daří nejlépe na slunném stanovišti a vyžaduje pravidelnou zálivku.

Barvivost paprik podle ASTA

Na trhu s kořením se jako kritérium kvalit papriky používá parametr ASTA. Týká se stupnice barevnosti podle americké asociace ASTA (American Spice Trade Association - Americká asociace obchodu s kořením). Vyjadřuje takzvanou extraktivní barvivost, to znamená, kolik barviva se z papriky uvolní do oleje. Hodnoty jsou od 30 do 200, přičemž platí, že čím je číslo větší tím obarví omáčku více.  

Nejběžnější druhy mletých paprik

Úplně nejzákladnějším dělením je rozdělení mletých paprik na sladké a pálivé (štiplavé). Sladká paprika vzniká zpracováním dužiny papriky-kapie bez semen, zatímco pálivá se vyrábí z chilli papriček, které se pomelou včetně semínek.

Maďarská paprika

Proslavená sladká maďarská paprika se hodí především do různých druhů gulášů, gulášových a dalších polévek. Na rozdíl od jiných druhů není při tepelném zpracování náchylná k zhořknutí.

Španělská paprika

Velmi kvalitní sladká paprika, která má výraznou sytou barvu. Je náchylná k zhořknutí při tepelné úpravě, proto se používá především pro přípravu studených pokrmů, například do pomazánek.

Chilli Jalapeno

Koření vzniká pomletím papriček odrůdy Jalapeno, jejichž původ je v Mexiku. Vyznačují se mírnou pálivostí. Existuje i uzená verze, která vyniká příjemnou jemně kouřovou vůní a chutí.

Chilli paprika Habanero

Oblíbené paprikové koření z odrůdy Habanero je velmi ostré. V minulosti, než byly vyšlechtěny nové ostřejší odrůdy, se dokonce jednalo o vůbec nejpálivější chilli papričku na světě.

Chilli paprika Carolina Reaper

Je pro ni charakteristická extrémní pálivost, která dosahuje více než 2 milionu jednotek pálivosti. V současnosti je považována za vůbec nejpálivější chilli papričku na světě.

Příjemným bonusem jsou zdravotní benefity

Mletá paprika je jedním z nejběžnějších koření. Dokáže dodat pokrmu barvu a zároveň jej ochutit. Kromě toho má však i příznivé zdravotní účinky na lidský organismus. Obsahuje totiž celou řadu prospěšných látek. Jedná se především o vitaminy A, B2 a B6, C, E, K dále o draslík, hořčík, železo, selen, zinek, fosfor, měď, karotenoidy, saponiny, alkaloid kapsaicin, vlákninu a další.

Paprika působí blahodárně na zažívací ústrojí, kdy dokáže podpořit trávení a zároveň ulevuje při zažívacích potížích. Zlepšuje periferní krevní oběh, posiluje srdce a působí preventivně proti kardiovaskulárnímu onemocnění, protože rovněž zlepšuje stav cévních stěn. Protože má paprika také odvodňující účinky a urychluje metabolismus tuků, je vhodná jako doplněk při redukčních dietách. V neposlední řadě nesmíme zapomenout zmínit antiseptické, antibakteriální a pročišťující účinky, podporu imunity a krvetvorby i příznivý vliv na stav pokožky, vlasů a nehtů.

Zejména v případě velmi pálivé mleté papriky je však třeba dávat pozor na množství, raději zcela by se jí měly vyhnout těhotné a kojící ženy i osoby s vysokým krevním tlakem.

Jarní bylinky – kdy je sbírat, jak je pěstovat a k čemu je využít

Jaro je ideální čas pro sběr prvních čerstvých bylinek. Většinu jarních bylin sbíráme od března do května – přesný termín závisí na...

Vyznejte se v mletých paprikách

Mletou papriku má v kuchyni prakticky každá hospodyňka. Není se čemu divit, vždyť právě toto koření je nezbytnou součástí celé řady různých...

Máte dotaz? Napište nám zprávu.