fb Maca – superpotravina z peruánských And - Články - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Maca – superpotravina z peruánských And

MacaTato nízká léčivá rostlinka bývá také označována jako peruánský ženšen, peruánská viagra, odborně též Lepidium meynii Walp nebo Lepidium peruvianum Chacon . Daří se jí zejména ve vysokohorských oblastech, a tedy ve velmi drsných klimatických podmínkách. Její léčivé účinky byly známé již po mnoho let, byla používána národy Mayů, Inků a Aztéků. V léčitelství se uplatňuje především její kořen, který můžete zakoupit ve formě namletého prášku.

Bohatství skryté uvnitř

Kořen má obvykle našedlou barvu a vzhledově vám může připomínat nejspíše ředkvičku. Existují však i druhy s tmavým kořenem. Maca je ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínů - A, B1, B2, B6, C a E, stopových prvků (železo, vápník, měď, zinek, hořčík) a velkého množství aminokyselin, mastných kyselin (kyselina linolenová, palmitinová, oleinová, laurová, stearová), bílkovin, sacharidů, vlákniny, sterolů (kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol), tříslovin, saponinů a terpenoidů.

Všestranné posílení zdraví

Maca podporuje zdraví na úrovni fyzické, ale též psychické. Její konzumace celkově posiluje a harmonizuje fungování organizmu, velmi přínosná může být v náročných životních obdobích, kdy zažíváte výrazný stres, nebo jsou na vás kladeny vyšší nároky. Z výčtu jejích pozitivních vlivů na naše zdraví si jistě každý vybere to, co právě on potřebuje využít.

Mezi její konkrétní účinky lze uvést:

  • zlepšení funkce imunitního systému
  • posílení psychické stability
  • podporu růstu svalové hmoty
  • zrychlení regenerace svalů
  • příznivé působení na prostatu
  • zlepšení stavu při anémii
  • udržení hormonální rovnováhy
  • zvýšení libida
  • prostředek při řešení neplodnosti mužů i žen
  • zmírnění příznaků stárnutí
  • odstranění napětí, stresu a úzkosti
  • podporu spalování tuků
  • zlepšení paměti, koncentrace
  • zmírnění následků nadměrné konzumace alkoholu
  • odstranění únavy

Konzumace hlízy

Kořen rostliny má specifickou mírně nasládlou chuť a výrazné aroma. Dá se konzumovat čerstvý, pečený nebo třeba ochucený jako džem. U nás jej nejčastěji zakoupíme ve formě mletého prášku.

Užívá se jedna čajová lžička rozpuštěná ve vodě. Tento nápoj konzumujeme dvakrát denně, vždy nalačno. Prášek můžete vmíchat též do jiných nápojů, koktejlů, jogurtů či třeba ovesné kaše. Nejsou známé žádné její negativní účinky, je tedy možné ji užívat i v období těhotenství a kojení.

Mixér bylin a plodů

Máte své oblíbené bylinky, ale je pro vás zdlouhavé si vždy krok po kroku připravovat vlastní směs nebo byliny kombinovat, a až poté je zalévat...

Pozvěte jaro i do své kuchyně

Bylinky jsou velice vhodné při jarních očistných kúrách a obecně po zimním období, kdy potřebuje naše tělo dodat energii, doplnit vitaminy...

Tužebník jilmový aneb touha po zdravě prožitém podzimu

A je to zase tady. Poměrně chladná rána, celý den prožitý v práci s kolegyní, jejíž nálada je studenější ještě víc než teploměr za oknem,...