Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Trošku mě zaráží, že v návodech uvádíte luhování čajů až 15 minut. Velký léčitel pan Janča, od kterého máme knihy zdůrazňoval, že luhování bylin na čaj by mělo být 4-7 minut. Delší luhování je už postřik na zeleninu, protože se uvolňují jiné nežádoucí látky. Takže k tomuto problému máte již nové poznatky? Z čeho vycházíte, že by to mělo být až 15 minut.

Čas louhování není „jeden pro všechny“ – záleží na části rostliny, požadovaných látkách a tom, zda jde spíše o ochutnání čaje nebo o fytoterapeutický odvar.

  • Jemné květy a listy (heřmánek, máta, lipový květ)
    – 4 – 7 minut vystačí; uvolní se aromatické silice, aniž by nálev zhořkl.
  • Pevnější natě, kůry, kořeny a plody (řepík, kostival, šípek)
    – 10 – 15 minut doporučuje Český lékopis i EMA monografie, aby se extrahovaly slizy, třísloviny a minerály, které se při krátkém luhování nestačí rozpustit.
  • Hořkost vs. účinnost
    – delší louhování vyloučí i třísloviny, někdy lehce hořké, ale zodpovědné za adstringentní a očistný efekt bylin (např. u řepíku).
    – pro čistě chuťový čaj můžete čas zkrátit; pro „léčivý“ odvar je lepší držet se 10 – 15 minut nebo zvolit krátké povaření.
  • Nepříjemné látky?
    – u běžných bylin v potravinářské kvalitě nehrozí, že by se po 15 minutách vyloučily toxiny; limitní sloučeniny (alkaloidy, pyrolizidiny) se sledují už u suroviny.
    – dlouhé macerace „na postřik“ pan Janča kritizoval hlavně u by­lin sbíraných divoce a bez kontroly, kde mohly být pesticidy či plísně.
  • Praktická pomůcka
    – „měkké“ části rostlin: 1 čajová lžička / 250 ml, 5 minut
    – „tvrdé“ části: 1 čajová lžička / 250 ml, 12 – 15 minut
    – kořeny a kůry ještě účinněji vyvaříte 5 minut a poté necháte 10 minut dojít pod pokličkou.

Na našich etiketách proto uvádíme spíše horní hranici (10 – 15 min), aby uživatel získal plné spektrum látek. Pokud máte citlivý žaludek nebo Vám čaj nechutná hořce, klidně luhujte kratší dobu – účinnost se sníží jen částečně a pohodlí z pití bývá pro dlouhodobé užívání stejně důležité.

Zpět na všechny dotazy

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Česnekgranulát

Oblíbené koření v podobě malých granulí sušeného česneku ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.