Trošku mě zaráží, že v návodech uvádíte luhování čajů až 15 minut. Velký léčitel pan Janča, od kterého máme knihy zdůrazňoval, že luhování bylin na čaj by mělo být 4-7 minut. Delší luhování je už postřik na zeleninu, protože se uvolňují jiné nežádoucí látky. Takže k tomuto problému máte již nové poznatky? Z čeho vycházíte, že by to mělo být až 15 minut.
Čas louhování není „jeden pro všechny“ – záleží na části rostliny, požadovaných látkách a tom, zda jde spíše o ochutnání čaje nebo o fytoterapeutický odvar.
- Jemné květy a listy (heřmánek, máta, lipový květ)
– 4 – 7 minut vystačí; uvolní se aromatické silice, aniž by nálev zhořkl. - Pevnější natě, kůry, kořeny a plody (řepík, kostival, šípek)
– 10 – 15 minut doporučuje Český lékopis i EMA monografie, aby se extrahovaly slizy, třísloviny a minerály, které se při krátkém luhování nestačí rozpustit. - Hořkost vs. účinnost
– delší louhování vyloučí i třísloviny, někdy lehce hořké, ale zodpovědné za adstringentní a očistný efekt bylin (např. u řepíku).
– pro čistě chuťový čaj můžete čas zkrátit; pro „léčivý“ odvar je lepší držet se 10 – 15 minut nebo zvolit krátké povaření. - Nepříjemné látky?
– u běžných bylin v potravinářské kvalitě nehrozí, že by se po 15 minutách vyloučily toxiny; limitní sloučeniny (alkaloidy, pyrolizidiny) se sledují už u suroviny.
– dlouhé macerace „na postřik“ pan Janča kritizoval hlavně u bylin sbíraných divoce a bez kontroly, kde mohly být pesticidy či plísně. - Praktická pomůcka
– „měkké“ části rostlin: 1 čajová lžička / 250 ml, 5 minut
– „tvrdé“ části: 1 čajová lžička / 250 ml, 12 – 15 minut
– kořeny a kůry ještě účinněji vyvaříte 5 minut a poté necháte 10 minut dojít pod pokličkou.
Na našich etiketách proto uvádíme spíše horní hranici (10 – 15 min), aby uživatel získal plné spektrum látek. Pokud máte citlivý žaludek nebo Vám čaj nechutná hořce, klidně luhujte kratší dobu – účinnost se sníží jen částečně a pohodlí z pití bývá pro dlouhodobé užívání stejně důležité.
Slevy a tipy
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více