Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Trošku mě zaráží, že v návodech uvádíte luhování čajů až 15 minut. Velký léčitel pan Janča, od kterého máme knihy zdůrazňoval, že luhování bylin na čaj by mělo být 4-7 minut. Delší luhování je už postřik na zeleninu, protože se uvolňují jiné nežádoucí látky. Takže k tomuto problému máte již nové poznatky? Z čeho vycházíte, že by to mělo být až 15 minut.

Čas louhování není „jeden pro všechny“ – záleží na části rostliny, požadovaných látkách a tom, zda jde spíše o ochutnání čaje nebo o fytoterapeutický odvar.

  • Jemné květy a listy (heřmánek, máta, lipový květ)
    – 4 – 7 minut vystačí; uvolní se aromatické silice, aniž by nálev zhořkl.
  • Pevnější natě, kůry, kořeny a plody (řepík, kostival, šípek)
    – 10 – 15 minut doporučuje Český lékopis i EMA monografie, aby se extrahovaly slizy, třísloviny a minerály, které se při krátkém luhování nestačí rozpustit.
  • Hořkost vs. účinnost
    – delší louhování vyloučí i třísloviny, někdy lehce hořké, ale zodpovědné za adstringentní a očistný efekt bylin (např. u řepíku).
    – pro čistě chuťový čaj můžete čas zkrátit; pro „léčivý“ odvar je lepší držet se 10 – 15 minut nebo zvolit krátké povaření.
  • Nepříjemné látky?
    – u běžných bylin v potravinářské kvalitě nehrozí, že by se po 15 minutách vyloučily toxiny; limitní sloučeniny (alkaloidy, pyrolizidiny) se sledují už u suroviny.
    – dlouhé macerace „na postřik“ pan Janča kritizoval hlavně u by­lin sbíraných divoce a bez kontroly, kde mohly být pesticidy či plísně.
  • Praktická pomůcka
    – „měkké“ části rostlin: 1 čajová lžička / 250 ml, 5 minut
    – „tvrdé“ části: 1 čajová lžička / 250 ml, 12 – 15 minut
    – kořeny a kůry ještě účinněji vyvaříte 5 minut a poté necháte 10 minut dojít pod pokličkou.

Na našich etiketách proto uvádíme spíše horní hranici (10 – 15 min), aby uživatel získal plné spektrum látek. Pokud máte citlivý žaludek nebo Vám čaj nechutná hořce, klidně luhujte kratší dobu – účinnost se sníží jen částečně a pohodlí z pití bývá pro dlouhodobé užívání stejně důležité.

Zpět na všechny dotazy

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Grilovací koření směs koření bez glutamátu

Univerzální grilovací kořenící směs s vyváženou chutí ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Kozlíkkořen

Kozlík lékařský – tradiční kořen, který může přispívat ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Pelyněk pravýnať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Datle bez peckysušené plody

Datle bez pecky Deglet Nour jsou sušené plody datlovníku pravého s vysokým ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.