Pampeliška kořen Smetanka lékařská
Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. ... více o Pampelišce
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00072 |
Latinský název | Taraxacum officinale |
Teplota vaporizace | 121-149°C |
Bylík.sk | Púpava Púpava lekárska koreň |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
Vše o Pampelišce
Pampeliška kořen
Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.
Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.
Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. V minulosti se pampeliškový kořen dokonce nakládal do vína, případně se také pražil jako náhražka kávy.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.
Výskyt
Pampelišku lékařskou najdeme od městských parků až po horské louky téměř všude, na okrajích cest a polí, zahradách, na mezích, rumištích.
Lidové názvy Pampelišky
Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.
Příprava Pampelišky
Odvar připravíme krátkým povařením jedné čajové lžičky kořene ve 100 ml vody. Doba varu 5-10 minut. Užívá se 2 - 4x denně šálek. Další varianta přípravy je zalití 2 lžiček kořene 1/4 l studené vody, přes noc necháme louhovat, druhý den zahřejeme k bodu varu a scedíme. Vlažné pijeme po doušcích půl hod před a po snídani. Lze podávat i čerstvou šťávu z kořenů a to 4x denně po 1 až 2 čaj.lžičky.
Dávejte si pozor!
Pampeliška není vhodná pro děti do dvou let. Nedoporučuje se dlouhodobé a nadměrné užívání pampelišky, neboť díky svým močopudným účinkům vyplavuje z těla životně důležitou látku- draslík.
Slevy a tipy
Játra bylinková směs
Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více
Co vás zajímá o Pampelišce
Mám dotaz ke kořenu pampelišky: z jaké lokality pochází sběr a je-li to podzimní nebo jarní sběr.
Kořen pochází různě po evropě. Každá šarže může být z jiného místa. Kořen se sbírá na jaře nebo pozdě na podzim.
Dobrý den, je u vás možné zakoupit Kořen pampelišky?
Ano kořen pampelišky máme. Můžete si vybrat mezi mletým, celým nebo jemně mletým.
https://bylik.cz/zbozi/72-pampeliska-koren.html
https://bylik.cz/zbozi/573-pampeliska-smetanka-lekarska-koren-jemne-mlety.htmlhttps://bylik.cz/zbozi/978-pampeliska-koren-cely.html
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky