Pampeliška kořen Smetanka lékařská

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny.  ... více o Pampelišce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00072
Latinský názevTaraxacum officinale
Teplota vaporizace121-149°C
Bylík.skPúpava Púpava lekárska koreň

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
42 Kč
100g
65 Kč
150g
81 Kč
200g
102 Kč
250g
124 Kč
300g
146 Kč
400g
188 Kč
500g
224 Kč
750g
308 Kč
1000g
414 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Pampelišce

Pampeliška kořen

Pampeliška Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je nedílnou součástí české krajiny. V jarních měsících rozzáří louky a jiné travnaté porosty svými nepřehlédnutelnými úbory sytě žlutých květů, které posléze vystřídají nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím.

Přestože je pampeliška považována za běžný plevel, jedná se rovněž o významnou léčivou rostlinu. Přispívá k normální činnosti trávení, působí jako prebiotikum a zároveň podporuje vylučování a pročištění organismu. Napomáhá udržovat zdravá játra a žaludek, udržuje normální funkce močové soustavy. Při příjmu nad 40 mg se navíc jedná o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. V neposlední řadě ovlivňuje příznivě metabolismus lipidů, respektive normální hladinu cholesterolu v krvi.

Kořen rostliny se sbírá nejčastěji v jarních měsících ještě před rozkvětem. Po usušení se z něj připravuje odvar. V minulosti se pampeliškový kořen dokonce nakládal do vína, případně se také pražil jako náhražka kávy.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Hořčiny lactopicrin, taraxacin a taraxasterin, tříslovinu, inulin (na podzim až 40%, ale na jaře jen okolo 2%), triterpeny taraxasterol a taraxerol, cholin, třísloviny, inosit, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk (až 25%) fytoncidy a minerální látky (zejména měď, draslík a mangan), v mladých listech je obsaženo navíc značné množství vitaminu C a kyselina křemičitá, v květech jsou přítomny flavonoidy, karotenoidy, silice aj. Obsah inulínu je největší na podzim, obsah taraxacinu v červenci a září.

Výskyt

Pampelišku lékařskou najdeme od městských parků až po horské louky téměř všude, na okrajích cest a polí, zahradách, na mezích, rumištích.

Lidové názvy Pampelišky

Tato bylina je známa také pod názvy hadí mlíčí, herba urinaria, husí kap, kačenec, kačinec, kašinec, kněžská pleš, lucerničky, lucerny, lupen pampuliškový, lví zub, majíček, mléč, mlíč, mlíčák, mlíčí, mlíčňák, mlíčný lupen, mléčný lupen, mnišská hlava, odvančík, pampalíšek, pampališka, pampelíček, pampelík, pampelíšek, pamprlice, pampuliška, pampuška, plečka obecná, pleska, pleška, pléška, počůránek, psí zub, pumpelice, pupava, pupava lékařská, smetaník nebo smetanka obecná.

Příprava Pampelišky

Odvar připravíme krátkým povařením jedné čajové lžičky kořene ve 100 ml vody. Doba varu 5-10 minut. Užívá se 2 - 4x denně šálek. Další varianta přípravy je zalití 2 lžiček kořene 1/4 l studené vody, přes noc necháme louhovat, druhý den zahřejeme k bodu varu a scedíme. Vlažné pijeme po doušcích půl hod před a po snídani. Lze podávat i čerstvou šťávu z kořenů a to 4x denně po 1 až 2 čaj.lžičky. 

Dávejte si pozor!

Pampeliška není vhodná pro děti do dvou let. Nedoporučuje se dlouhodobé a nadměrné užívání pampelišky, neboť díky svým močopudným účinkům vyplavuje z těla životně důležitou látku- draslík.

Slevy a tipy

Diviznakvět

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Imunitabylinková směs

Bylinná směs podpoří vaši imunitu v době chladného a nepříznivého ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Co vás zajímá o Pampelišce

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.