Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Můj známí si pamatuje z dětství koření Džordžina. Mělo to cibuli, na zimu se uklízela do sklepa a vypadala podobně jako kukuřice. Listy se sušily a pak používaly jako koření do salátu. Moc prosím nemáte tušení co by to mohlo být za koření? Mělo být z Řecka nebo Bulharska.

Saturejka
Saturejka (Satureja hortensis)

To, co popisujete jako "Džordžina," by mohlo být ve skutečnosti rostlina čubrica (známá také jako saturejka balkánská). Čubrica je v Bulharsku velmi oblíbené koření, které má intenzivní, lehce pepřovou chuť a používá se do salátů, polévek nebo na maso. Někdy se míchá s dalšími bylinkami nebo solí (např. směs zvaná šarena sol).

Váš popis cibulovitých částí a listů, které se sušily, ale připomíná i rostlinu podobnou cibuli či česneku, což by mohla být bulharská cibule nebo místní druh pórku, z něhož se někdy připravují aromatické sušené směsi.

Pokud si váš známý pamatuje, že listy měly podobu kukuřičných částí, mohlo by jít o nějaký lokální nebo regionální druh, který dnes není běžně dostupný, nebo se název "Džordžina" používal jen místně.

Pokud to má být balkánské koření na saláty, doporučuji ověřit, zda to není:

  • Čubrica (saturejka).
  • Bulharský pór (nebo jiný cibulovitý druh).
  • Možná lokální odrůda byliny nebo směsi koření z Řecka nebo Bulharska.

Zpět na všechny dotazy

Zboží související s dotazem

Podobné dotazy

  • JAK SE JEMUJE BYLINA PODOBNÁ ROZMARÝNU JE PROTI PARAZITŮM, NEJSILNĚJŠÍ NA SVĚTĚ

    Saturejka zahradní je nízký, hustý keřík s úzkými tmavozelenými lístky, které tvarem skutečně připomínají jehličky rozmarýnu. Vůně je pronikavě kořenitá a intenzivní.

    Proč se o ní často mluví jako o „největší přírodní zbrani“ při ochucování jídel a podpůrné péči o vnitřní čistotu?

    • lístky obsahují éterické oleje s thymolem a karvakrolem, takže se tradičně přidávají k masu či luštěninám pro pikantní chuť a zachování svěžesti pokrmu,
    • podporuje normální trávení, přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu a má antioxidační účinek.

    Jako prodejce bylinek ale nesmíme tvrdit, že konkrétní rostlina léčí nebo „vyhubí“ parazity. Pokud však hledáte aromatickou bylinku, která se v lidové tradici s tímto cílem používá a současně skvěle ochutí jídlo, doporučujeme saturejku zahradní.

    Praktický tip – pro nejplnější chuť a co nejvyšší obsah silic přidávejte saturejku až krátce před koncem tepelné úpravy.

Na co se nás zákazníci ptají...

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.