Saturejka nať zahradní
Saturejka zahradní (latinsky Satureja hortensis) je jednoletá bylinka, jejímž domovem je Středomoří. ... více o Saturejce
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00094 |
Latinský název | Satureja hortensis |
Bylík.sk | Saturejka záhradný vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- ONE BOX dostanete pozítří
- ONE POINT dostanete pozítří
- ONE dostanete pozítří
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Saturejce
Saturejka nať
Saturejka zahradní (latinsky Satureja hortensis) je jednoletá bylinka, jejímž domovem je Středomoří. Má částečně dřevnatějící větvenou lodyhu, drobné úzké listy a bílé, narůžovělé či fialové klasovitě uspořádané květy. Její výška většinou nepřesahuje 30 cm.
Ačkoliv je rostlina známá především jako koření, má rovněž léčivé vlastnosti. Jedná se o antioxidant, kdy chrání buňky před oxidačním stresem. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a v neposlední řadě přispívá k normální činnosti trávení.
Saturejka je oblíbená zejména v zemích jižní Evropy. Má velmi příjemnou vůni a mírně peprnou chuť. Je neodmyslitelnou součástí provensálského koření a nepostradatelnou bylinkou v balkánské kuchyni. Výtečně se hodí zejména do luštěnin, ale používá se rovněž na maso včetně zvěřiny, do uzenin, polévek a bramborových pokrmů. Příjemné aroma a chuť dodá pomazánkám a lehkým zeleninovým salátům.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Éterický olej s carvacrolem a cymenem, teroinen, myrcen, pinen, thymol, monoterpeny, třísloviny - kyselina rozmarýnová a chlorogenová, flavonoidy, steroly
Výskyt
Původ saturejky je v oblasti Středomoří, u nás ve volné přírodě neroste, lze si ji však vypěstovat.
Lidové názvy Saturejky
Tato bylina je známa také pod názvy cabr, cibr, čabr, čantoryjka, číbr, čubr, čůbr, čůbra, čubrek, hlístník, hysop planý, pepř oslí, pepřovník, santoryjka, santořinka, sartoreje, saturajka, saturej, saturejka zimní, satorija, satorka, satoryje, saturyje nebo ščubřík.
Příprava Saturejky
Nálev - čaj - 1 čajovou lžíčku natě saturejky přelijeme 0,2S l vroucí vody, přiklopíme a necháme 30 minut louhovat. Scedíme a užíváme po doušcích během celého dne nebo ve třech dávkách. Šálek nálevu po jídle zlepšuje trávení.
Dávejte si pozor!
V případě předávkování může vyvolat bolesti hlavy nebo zvracení!
Slevy a tipy
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více
Co vás zajímá o Saturejce
Můj známí si pamatuje z dětství koření Džordžina. Mělo to cibuli, na zimu se uklízela do sklepa a vypadala podobně jako kukuřice. Listy se sušily a pak používaly jako koření do salátu. Moc prosím nemáte tušení co by to mohlo být za koření? Mělo být z Řecka nebo Bulharska.
To, co popisujete jako "Džordžina," by mohlo být ve skutečnosti rostlina čubrica (známá také jako saturejka balkánská). Čubrica je v Bulharsku velmi oblíbené koření, které má intenzivní, lehce pepřovou chuť a používá se do salátů, polévek nebo na maso. Někdy se míchá s dalšími bylinkami nebo solí (např. směs zvaná šarena sol).
Váš popis cibulovitých částí a listů, které se sušily, ale připomíná i rostlinu podobnou cibuli či česneku, což by mohla být bulharská cibule nebo místní druh pórku, z něhož se někdy připravují aromatické sušené směsi.
Pokud si váš známý pamatuje, že listy měly podobu kukuřičných částí, mohlo by jít o nějaký lokální nebo regionální druh, který dnes není běžně dostupný, nebo se název "Džordžina" používal jen místně.
Pokud to má být balkánské koření na saláty, doporučuji ověřit, zda to není:
- Čubrica (saturejka).
- Bulharský pór (nebo jiný cibulovitý druh).
- Možná lokální odrůda byliny nebo směsi koření z Řecka nebo Bulharska.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky