Ostropestřec plod mariánský
Ostropestřec mariánský (latinsky Silybum marianum) je atraktivní bodlákovitá rostlina s nepřehlédnutelnými načervenalými až fialovými květy a zákrovními ostnitými ... více o Ostropestřci
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00071 |
Latinský název | Silybum marianum |
Bylík.sk | Pestrec mariánsky plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Ostropestřci
Ostropestřec plod
Ostropestřec mariánský (latinsky Silybum marianum) je atraktivní bodlákovitá rostlina s nepřehlédnutelnými načervenalými až fialovými květy a zákrovními ostnitými listeny. Bylina má silnou lodyhu a tuhé listy se zubatými okraji, plodem jsou ochmýřené nažky. Ostropestřec je jednoletou, případně dvouletou rostlinou.
Z obsažených látek poutá pozornost především směs flavolignanů, které se označují jako silymarin. K nejznámějším účinkům ostropestřce patří jeho blahodárný vliv na játra, přispívá k jejich pročištění i správnému fungování. Přispívá rovněž k normální činnost srdce a trávení, napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. V neposlední řadě podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, a protože se jedná o antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem.
Aby se z plodů ostropestřce uvolnilo maximální množství účinných látek, je vhodné je používat v podrcené či mleté formě. Je možné z nich připravovat nálev nebo přidávat například do jogurtů, kaší, smoothie nápojů a podobně. Lze je však konzumovat i samostatně.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Hlavní obsahovou látkou je sylimarin, jedná se o souhrnný název pro flavonolignany, silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), kterým se souhrnně říká silymarin. Dále jsou v plodech přítomny bílkoviny (asi 27 %), jedlý olej (okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
Výskyt
Tento bodlák pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil. U nás je často pěstován a občas i zplaňuje, převážně v blízkosti zahrad, kompostů, podél cest.
Lidové názvy Ostropestřce
Tato bylina je též známá pod názvy Kristova koruna, mariánský bodlák, bejlí panny Marie, bodlák, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel nebo volčec.
Nelekejte se nízké ceny našeho Ostropestřce. Jde o kvalitní 100% Ostropestřec mariánský s důkladnou kontrolou kvality. Jedná se pouze o módní plodinu jejíž ceny se v obchodech velmi liší.
Příprava Ostropestřce
Jednu čajovou lžičku drcených semen zapijeme 3 dcl vody. Užívá se 3-4x denně, nejlépe 30 minut před jídlem. Nálev - čaj - 1 čajovou lžičku semene rozmačkáme a zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté necháme 20 minut louhovat. Užívá se 2–3x denně. Čaj z ostropestřce sladíme vždy medem. Odvar k obkladům připravíme z 50 g rozdrcených semen, povaříme 3 minuty v 1/4 l vody a necháme vychladnout. Přikládáme 3x denně.
Slevy a tipy
Co vás zajímá o Ostropestřci
Mám zájem o semena ostropestřece,v názvu je plod tak nevím zda se jedná o semena nebo celý plod.
Jedná se o semena, tak jak jsou na obrázku.
Mám zájem o ostropestřec - hodně si o něm čtu a tak chci samozřejmě koupit co nejlépe. Dočetla jsem se že je třeba při výběru dbát na původ a zacházení s ostropestřcem a taky, že drcený ostropestřec je nejúčinnější. Můžu se tedy zeptat na váš názor? A jak ostropestřec drtite? A taky - prý rychle oxiduje. Když si koupím to největší balení (drcený/mletý) tak jak jej úchovavat aby se nezkazil?
O ostropestřci se toho píše hodně opravu hodně. Rozdíl mezi drceným nebo mletým je pouze v ceně. Cena drceného ostropestřce podléhá módnímu názoru, že nesmí být zpracován pomocí kovu. Náš ostropestřec je zpracováván pomocí nerezových nožů případně válců. Nesetkali jsme se, že by někdo drtil ostropestřec kamenem nebo jinak než kovem. Informace o tom, že kov způsobuje ztrátu vitamínů nemá žádný vědecký základ a pravděpodobně byl vymyšlen výrobci keramických nožů. Z toho se to přeneslo na jakékoliv zpracování čehokoliv. Nerez je naprosto netečný kov, který nereaguje ani s velmi silnými kyselinami a určitě nijak nepoškozuje ostropestřec.
Při zpracování (mletí, drcení) ostropestřce je potřeba dbát hlavně na to, aby nevznikla vysoká teplota. Což je zajištěno průmyslovým zpracováním na strojích k tomu určených.
Co se týče skladování, tak doporučuje přesypat do uzavíratelná nádoby a dát do ledničky. Tam vám vydrží třeba půl roku.
Prosím o info,zda Vámi nabízený produkt jsou semena celá ostropestřce pro přímé užití ke konzumaci?
Ano, celá nebo mletá semena ostropestřce jsou určena jak k přímé konzumaci, tak i k přípravě nálevu či odvaru.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky