Ostropestřec plod mariánský
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00071 |
Latinský název | Fructus cardui mariae |
Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
Je nám líto, že nemůžeme poskytovat bližší informace o použití tohoto produktu. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 nám zakazuje sdělovat neschválené zdravotní tvrzení o bylinách. Informace můžete najít ve veřejně dostupných zdrojích jako jsou encyklopedie bylin nebo herbáře.
Účinné látky
Hlavní obsahovou látkou je sylimarin, jedná se o souhrnný název pro flavonolignany, silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), kterým se souhrnně říká silymarin. Dále jsou v plodech přítomny bílkoviny (asi 27 %), jedlý olej (okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
Výskyt
Tento bodlák pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil. U nás je často pěstován a občas i zplaňuje, převážně v blízkosti zahrad, kompostů, podél cest.
Lidové názvy Ostropestřce
Tato bylina je též známá pod názvy Kristova koruna, mariánský bodlák, bejlí panny Marie, bodlák, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel nebo volčec.
Nelekejte se nízké ceny našeho Ostropestřce. Jde o kvalitní 100% Ostropestřec mariánský s důkladnou kontrolou kvality. Jedná se pouze o módní plodinu jejíž ceny se v obchodech velmi liší.
Příprava Ostropestřce
Jednu čajovou lžičku drcených semen zapijeme 3 dcl vody. Užívá se 3-4x denně, nejlépe 30 minut před jídlem. Nálev - čaj - 1 čajovou lžičku semene rozmačkáme a zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté necháme 20 minut louhovat. Užívá se 2–3x denně. Čaj z ostropestřce sladíme vždy medem. Odvar k obkladům připravíme z 50 g rozdrcených semen, povaříme 3 minuty v 1/4 l vody a necháme vychladnout. Přikládáme 3x denně.
Slevy a tipy
Co vás zajímá o Ostropestřci
Mám zájem o ostropestřec - hodně si o něm čtu a tak chci samozřejmě koupit co nejlépe. Dočetla jsem se že je třeba při výběru dbát na původ a zacházení s ostropestřcem a taky, že drcený ostropestřec je nejúčinnější. Můžu se tedy zeptat na váš názor? A jak ostropestřec drtite? A taky - prý rychle oxiduje. Když si koupím to největší balení (drcený/mletý) tak jak jej úchovavat aby se nezkazil?
O ostropestřci se toho píše hodně opravu hodně. Rozdíl mezi drceným nebo mletým je pouze v ceně. Cena drceného ostropestřce podléhá módnímu názoru, že nesmí být zpracován pomocí kovu. Náš ostropestřec je zpracováván pomocí nerezových nožů případně válců. Nesetkali jsme se, že by někdo drtil ostropestřec kamenem nebo jinak než kovem. Informace o tom, že kov způsobuje ztrátu vitamínů nemá žádný vědecký základ a pravděpodobně byl vymyšlen výrobci keramických nožů. Z toho se to přeneslo na jakékoliv zpracování čehokoliv. Nerez je naprosto netečný kov, který nereaguje ani s velmi silnými kyselinami a určitě nijak nepoškozuje ostropestřec.
Při zpracování (mletí, drcení) ostropestřce je potřeba dbát hlavně na to, aby nevznikla vysoká teplota. Což je zajištěno průmyslovým zpracováním na strojích k tomu určených.
Co se týče skladování, tak doporučuje přesypat do uzavíratelná nádoby a dát do ledničky. Tam vám vydrží třeba půl roku.
Prosím o info,zda Vámi nabízený produkt jsou semena celá ostropestřce pro přímé užití ke konzumaci?
Ano, celá nebo mletá semena ostropestřce jsou určena jak k přímé konzumaci, tak i k přípravě nálevu či odvaru.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky