Bylinky dle obtíží
Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.
seznam bylinekBylinné směsi
Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.
bylinkové směsi a čajeKoření
Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.
koření a směsi
Vítáme vás u Bylíka
v internetovém obchodě plném bylinek
Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.
Váš Bylík
Zeptejte se Bylíka!
Chci si vyrobit tinkturu z pampelišky. Nike ale nevidím, kolik sušeného kořene mám dát například na deci alkoholu. Poradíte mi?
Pro domácí tinkturu z pampeliškového kořene (usušeného) se obvykle používá poměr 1 : 5 (hmotnost : objem):
- na 100 ml 40 % alkoholu odvažte přibližně 20 g sušeného kořene;
- na 50 ml stačí přibližně 10 g kořene.
Postup
- kořen rozdrťte nebo nasekejte nahrubo, vsypte do čisté sklenice a zalijte odměřeným alkoholem, aby byl kořen zcela ponořen;
- sklenici dobře uzavřete a nechte 2 – 3 týdny macerovat na tmavém místě při pokojové teplotě; ideálně denně protřepte;
- po maceraci přeceďte přes plátýnko, dobře vymačkejte, přelijte do tmavé lahvičky a označte datem a druhem tinktury.
Užívání tinktur je individuální; obvyklá dávka bývá několik kapek 2–3 × denně, vždy se však řiďte svými potřebami, případně se poraďte s odborníkem.
Tinkturu skladujte v chladu a temnu; při správném uložení vydrží řadu měsíců.
Prosím, existují bylinky na zaplísněný organizmus zjištěný na Biorezonanci?
Jako prodejce bylinek nemůžeme doporučovat konkrétní rostliny přímo „na zaplísnění organismu“. Obecně ale můžete zařadit byliny, které tradičně přispívají k pročištění těla, normální funkci ledvin a k přirozené obranyschopnosti. Níže najdete několik příkladů, které můžete střídat nebo z nich připravit čajové směsi:
- Kopřiva dvoudomá nať – podporuje vylučování vody, normální činnost ledvin a .
- Pýr plazivý oddenek – pomáhá detoxikaci a přirozenému pročištění ledvin .
- Bříza bělokorá list – přispívá k detoxikaci a normální funkci močových cest .
- Dobromysl (obecně známá jako oregáno) nať – působí jako antioxidant a podporuje imunitu .
- Medvědí česnek nať – přirozená obranyschopnost a normální činnost oběhové soustavy .
Tip na domácí nálev: smíchejte stejné díly kopřivy, pýru a břízy. Jednu vrchovatou čajovou lžičku směsi přelijte 250 ml vroucí vody, nechte 10 minut zakryté vyluhovat a sceďte. Pijte 2–3× denně maximálně čtyři týdny a pak zařaďte alespoň týden pauzu. Během kúry zvyšte příjem čisté vody.
U jakéhokoli dlouhodobějšího užívání bylinek (zvlášť pokud užíváte léky nebo máte potíže se zdravotním stavem) doporučujeme konzultaci s lékařem nebo lékárníkem.
Pokud byste raději hotovou směs, můžete z naší nabídky zvolit čajovou směs Imunita, která kombinuje byliny podporující obranyschopnost a může se s výše uvedenými střídavě užívat.
Budou semena od vás klíčit nebo jsou nějak upravená aby se klíčení zabránilo?
Semena, která prodáváme (například kmín, fenykl či koriandr), nejsou nijak chemicky ošetřena proti klíčení. Jsou pouze usušená a určena především k konzumaci jako koření nebo k přípravě nálevů.
Vlhkost, teplota při sušení a následné skladování ale přirozeně snižují klíčivost, takže jejich schopnost vyklíčit už nebývá stoprocentní. Občas se však stane, že si část semen klíčivost zachová, pokud získají správné podmínky – nelze to však zaručit, protože klíčivost u potravinářských semen netestujeme.
Pokud tedy chcete semena spíše vysít než použít v kuchyni, doporučujeme pořídit raději osivo určené speciálně pro pěstování, u kterého je klíčivost pravidelně kontrolována a uváděna na obalu.
Prosím o radu mám od Vás šípek celý plod, mohu se zeptat jak se přesně dělá z šípku čaj?
Doporučujeme následující postup pro přípravu čaje:
- Jednu polévkovou lžíci celých šípků jemně rozdrťte (např. v hmoždíři nebo sáčku pomocí válečku), aby se uvolnily účinné látky.
- Takto rozdrcené plody zalijte cca 250 ml studené vody a pomalu přiveďte k varu.
- Vařte velmi mírně asi 10 minut, poté nechte ještě 15 minut louhovat pod pokličkou.
- Čaj přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko, aby se odstranily jemné chloupky z plodů.
Čaj je možné pít teplý i studený, často se pije s medem nebo citronem. Šípky jsou známé svým obsahem vitaminu C a jsou oblíbené zejména v období chladného počasí.
Jsem diabetička a zjistila jsem že aloe sušená obsahuje cukr. Mohu ji jíst?
U sušeného aloe se často jedná o produkt kandovaný – tedy aloe nakrájené a konzervované pomocí cukru. Tyto výrobky skutečně obsahují přidaný cukr a pro diabetiky nejsou vhodné.
Pokud sledujete příjem cukru z důvodu diabetu, doporučujeme se kandovanému aloe vyhnout. V naší nabídce máme právě tuto variantu, která není bez cukru.
V případě, že by se v budoucnu objevila varianta vhodná i pro diabetiky (např. sušené aloe bez přidaného cukru), rádi Vás budeme informovat.
Tohle byste určite neměli přehlédnout!
Akce, slevy, novinky a naše tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Jahody kousky 2–10 mmlyofilizované
Lyofilizované ovoce si zachovává kolem 90 % původních charakteristik, ... více
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více