Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Arabeska směs koření

Arabeska – orientální směs koření se sezamem, bylinkami a jemně kouřovo-paprikovým akcentem. Skvělá do marinád, na zeleninu, luštěniny i jako posyp na pečivo. Bez glutamátu. ... více o arabesce

Kód zboží 08651
Bylík.skArabeska zmes korenia

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
35 Kč
50g
44 Kč
100g
65 Kč
150g
80 Kč
200g
100 Kč
250g
121 Kč
300g
142 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 1 kg | droučíme do 28.11.
  • Balíkovna - výdejní místo droučíme do 28.11.
  • PPL - výdejní místo droučíme do 28.11.
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo droučíme do 28.11.
  • Balíkovna - na adresu droučíme do 28.11.
  • Zásilkovna - na adresu droučíme do 28.11.
  • PPL - na adresu droučíme do 28.11.
  • GLS - na adresu droučíme do 28.11.
BEZ GLUTAMÁTU
Arabeska


Vše o arabesce

Arabeska: voňavý most do kuchyní Blízkého východu

Arabeska je moderně poskládaná směs koření a bylin, která do běžných receptů přináší lehce oříškové tóny praženého sezamu, bylinkovou svěžest tymiánu a oregana a jemně nasládlé akcenty papriky a cibule. Umí dodat šťavnatost marinádám, zvýraznit přirozenou chuť zeleniny i luštěnin a pozvednout rýži či kuskus jedinou lžičkou – a to bez použití glutamátu.

Co v Arabesce najdete a jak chutná

Profil chuti stojí na několika pečlivě vybraných složkách, které se vzájemně doplňují a skládají do harmonické, teplé a lehce bylinkové chuti:

  • Sezamové semínko celé – dodá jemnou oříškovost a strukturu, díky níž se směs uplatní i jako finální posyp.
  • Tymián a oregáno – tvoří bylinný základ s lehce pryskyřičnou, středomořskou linkou.
  • Paprika a sušená cibule – přinášejí šťavnatost, barvu a kulatější chuťový dojezd.
  • Kmín, kurkuma a mletý koriandr – kořenitá páteř se zemitostí a citrusově-kořeněným nádechem.

Výsledkem je univerzální směs, která v kuchyni funguje samostatně i v kombinaci s dalšími bylinkami (petržel, máta, pažitka) a s citronovou šťávou nebo jogurtem – ať už připravujete rychlý oběd, nebo víkendové hostiny.

Kde se Arabeska blýskne nejvíc

  • Marinády a pečení: 1–2 lžičky na 500 g masa/zeleniny smíchejte s olejem a solí. Skvělé na drůbež, vepřové, cizrnu, lilek, cuketu či květák.
  • Zelenina a luštěniny: posypte pečenou kořenovou zeleninu, hummus nebo čočku; v rýži, bulguru či kuskusu vytvoří příjemné voňavé pozadí.
  • Studená kuchyně: promíchejte s jogurtem, zakysanou smetanou nebo olivovým olejem – máte bleskový dip či dressing.
  • Posyp na pečivo: sezam se bylinkám krásně chytá – směs je výborná na pita, placky, slané loupáčky i křupavé krutony.

Tipy pro nejlepší výsledek

Směs krátce rozemnout mezi prsty – uvolní se tak vůně bylin a éterické tóny tymiánu a oregana. Při pečení pečivo lehce potřete olejem nebo vodou, posypte Arabeskou a krátce zapečte: sezam se rozvoní a směs se spojí s těstem. Do horkých omáček přidávejte část koření až na závěr, aby nezmizely jemné těkavé vůně. A pokud chcete výraznější efekt, kombinujte Arabesku s kapkou citronu: kyselina zdůrazní bylinkovou svěžest.

Proč „orientální“

Arabeska vychází z oblíbených kombinací koření a bylin používaných v domácnostech napříč Blízkým východem – kdy se sezam a bylinky pojí s teplejšími tóny papriky, kmínu a koriandru. Nejde o jeden rigidní recept, ale o styl kořenění, který je pevně zakořeněný v tamních kuchyních a krásně se adaptuje i na českou a evropskou domácí kuchyni. Díky přirozené vyváženosti působí směs přívětivě i v lehkých jídlech a dobře se kombinuje s čerstvými bylinkami a citrusy.

Klíčová slova v textu: arabeska, směs koření, orientální koření, blízkovýchodní směs, sezamové semínko, tymián, oregáno, paprika, kmín, cibule sušená, kurkuma, koriandr mletý, bez glutamátu, marináda, posyp na pečivo, zelenina a luštěniny.

Účinné látky

Informace není spolehlivě doložena.

Výskyt

Arabeska je směs inspirovaná recepturami Blízkého východu; podobné kombinace koření a bylin se používají v domácí kuchyni Levantu a severní Afriky. Původ jednotlivých surovin a jejich poměry se liší podle výrobce a šarže.

Lidové názvy arabesky

Arabeska, orientální směs koření, blízkovýchodní koření se sezamem

Příprava arabesky

🫖 Suché kořenění: 1–2 lžičky Arabesky na 500 g suroviny, promíchat s olejem a solí, poté péct/grilovat/smažit.

🍵 Jogurtový dip: 200 g bílého jogurtu + 1 lžička Arabesky + špetka soli a citronu; podávejte k zelenině, masu či pečivu.

🧪 Rychlá marináda: 2 lžíce oleje + 1–2 lžičky směsi + kapka citronu; nechte 20–60 min působit.

🫙 Posyp na pečivo: těsto či pita potřete olejem/vodou, posypte směsí a krátce dopečte – sezam se rozvoní a vytvoří křupavou krustu.

Dávejte si pozor!

Obsahuje sezam (alergen). Může obsahovat stopy celeru a hořčice. Směs obsahuje sůl pouze v přirozeně přítomných surovinách (není přisolovaná) – dochucujte podle chuti. Uchovávejte v suchu a temnu, dobře uzavřené.

Slevy a tipy

Ostropestřecdrcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Len hnědýsemeno

Lněné semínko pro svůj obsah škrobu, oleje a vlákniny působí jako ... více

­-15%

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Přesličkanať

Přeslička rolní (Equisetum arvense) nať je pravěká bylina bohatá ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

­-10%

Fenyklplod

Fenykl je známý především pro své působení proti nadýmání a ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Vrbovka nať

Vrbovku malokvětou používáme při zánětech močových cest a při ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.