Ostropestřec mletý plod mariánský
Ostropestřec mariánský (latinsky Silybum marianum) je atraktivní bodlákovitá rostlina s nepřehlédnutelnými načervenalými až fialovými květy a zákrovními ostnitými ... více o Ostropestřci
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00309 |
Latinský název | Silybum marianum |
Bylík.sk | Pestrec mariánsky mletý plod |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Ostropestřci
Ostropestřec mletý plod
Ostropestřec mariánský (latinsky Silybum marianum) je atraktivní bodlákovitá rostlina s nepřehlédnutelnými načervenalými až fialovými květy a zákrovními ostnitými listeny. Bylina má silnou lodyhu a tuhé listy se zubatými okraji, plodem jsou ochmýřené nažky. Ostropestřec je jednoletou, případně dvouletou rostlinou.
Z obsažených látek poutá pozornost především směs flavolignanů, které se označují jako silymarin. K nejznámějším účinkům ostropestřce patří jeho blahodárný vliv na játra, přispívá k jejich pročištění i správnému fungování. Lze jej rovněž vyzkoušet pro udržení normální činnosti srdce a trávení, napomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. V neposlední řadě podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, a protože se jedná o antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem.
Aby se z plodů ostropestřce uvolnilo maximální množství účinných látek, je vhodné upřednostňovat jejich podrcenou či mletou formě. Lze z nich připravovat nálev, případně je přidávat například do jogurtů, kaší, smoothie nápojů a podobně. Mohou se však konzumovat i samostatně.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Hlavní obsahovou látkou je sylimarin, jedná se o souhrnný název pro flavonolignany, silybin, silydianin a silychristin (silycristin, silykristin), bílkoviny (asi 27 %), jedlý olej (okolo 30 %) složený z kyseliny linolové, olejové a nenasycených mastných kyselin, biogenní aminy tyramin a histamin, aminokyseliny, cukry, kvercetin, dehydroflavonol taxibolin a vitamin E v množství asi 500 až 800 mg/kg.
Výskyt
Tento bodlák pochází ze Středomoří, odkud se rozšířil. U nás je často pěstován a občas i zplaňuje, převážně v blízkosti zahrad, kompostů, podél cest.
Lidové názvy Ostropestřce
Tato bylina je též známá pod názvy Kristova koruna, mariánský bodlák, bejlí panny Marie, bodlák, bodlák Marie, bodlák ostrý, bodlák pestrý, jmelí panny Marie, kardus Marie, kotlačka, koření podjedové, ostropec, ostropes, podstřel nebo volčec.
Nelekejte se nízké ceny našeho Ostropestřce. Jde o kvalitní 100% Ostropestřec mariánský s důkladnou kontrolou kvality. Jedná se pouze o módní plodinu jejíž ceny se v obchodech velmi liší.
Příprava Ostropestřce
Jednu čajovou lžičku drcených semen zapijeme 3 dcl vody. Užívá se 3-4x denně, nejlépe 30 minut před jídlem. Lze užívat neomezeně dlouhou dobu. Nálev - čaj -1 čajovou lžičku mletého semene zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryté 20 minut louhujeme. Užíváme 2–3x denně. Odvar k obkladům - 50 g mletých semen povaříme 3 min. v 1/4 l vody.
Slevy a tipy
Řecké senomleté semeno
Používá se k povzbuzení chuť k jídlu, při katarech dýchacích cest, ... více
Co vás zajímá o Ostropestřci
Někde jsem se dočetl, že se konzumuje rozdrcený, sníst množství do čajové lžičky, zapít vodou. Má tento způsob konzumování žádané účinky? Dále v prodejně bylinek mě řekla paní prodávající, že drcený neberou, protože za týden po rozdrcení plodů bylina ztrácí své léčivé účinky. Je to pravda?
Ano tato konzumace Ostropestřce je nejednoduší a nejlepší. Můžete si ho dávat třeba i do jogurtu. Při správném skladování vydrží ostropestřec dlouhou dobu. Doporučujeme ho dát do uzavíratelné nádoby a do ledničky, což zabrání žluknutí.
Je účinek ostroperce stejný,porovnam li tlučený plod a mletý? Jak mletý užívat? Stejně jako drcený?
Rozdíl mezi drceným a mletým je takový, že se používají jiné nástroje. U mletého se mele pomocí ostrých nožů, které plody dá se říci řežou. U drcení jde o dva válce, které drtí semena tlakem. Výsledný produkt je v podstatě stejný. Drcený je více nahrubo.
Mletý se užívá stejně jako drcený: Jednu čajovou lžičku drcených semen zapijeme 3 dcl vody. Užívá se 3-4x denně, nejlépe 30 minut před jídlem.
Je rozdíl v účinku při užívání drceného nebo mletého plodu?
Rozdíl mezi drceným a mletým je takový, že se používají jiné nástroje. U mletého se mele pomocí ostrých nožů, které plody dá se říci řežou. U drcení jde o dva válce, které drtí semena tlakem. Výsledný produkt je v podstatě stejný. Drcený je více nahrubo.
Četla jsem že při drcení/mletí nemá prijit do styku s kovem...
Toto je nesmysl. Všechno se mele pomocí nerezových nožů nebo válců. To je netečný kov, který nereaguje ani se silnými kyselinami. Toto uvádějí jen „nepoctiví“ prodejci ostropestřce, protože ho určitě také melou mocí nerezu. Jinak by to snad ani hygiena nedovolila. Tuhle nepravdu vymysleli kdysi pravděpodobně výrobci keramických nožů a traduje se dodnes.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky