Quinoa bílá semínko Merlík chilský

Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), jednoletá až 2 metry vysoká bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovin ... více o Quinoe

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00198
Latinský názevChenopodium quinoa

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
32 Kč
150g
34 Kč
200g
44 Kč
250g
47 Kč
300g
53 Kč
400g
69 Kč
500g
75 Kč
750g
109 Kč
1000g
131 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 27.7.
  • Balíkovna dostanete do 27.7.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 27.7.
  • PPL - na pobočku dostanete do 27.7.
  • PPL - na adresu dostanete do 27.7.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 27.7.

Vše o Quinoe

Quinoa bílá semínko

 Quinoa bílá Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), jednoletá až 2 metry vysoká bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovinou. Její vzhled může být velmi variabilní, má přímou lodyhu, široké listy a hroznovitá květenství. Plodem je nažka, drobná semena jsou nejčastěji bílá, černá nebo červená.

Pro své složení je quinoa řazena mezi tzv. superpotraviny a na základě doporučení NASA nechybí dokonce ani v jídelníčku astronautů. Navíc obsahuje pouze minimální množství lepku, tudíž je vhodná i pro osoby s bezlepkovou dietou. Najdeme v ní mimo jiné bílkoviny, vlákninu, esenciální aminokyseliny, celou řadu vitaminů a minerálních látek. Jmenovitě se jedná například o vitaminy B1, B2, B6, E, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek a železo.

Bílá quinoa má příjemnou jemně oříškovou chuť a rychle se vaří. V kuchyni najde široké uplatnění při přípravě sladkých i slaných jídel. Je chutnou přílohou k masu či rybě, skvěle se hodí do zeleninových salátů, rozličných polévek, zeleninových, luštěninových i masitých pokrmů. Může být také součástí ovocných kaší a zdravých dezertů.

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina.

Lidové názvy Quinoi

quinoa, merlík

Příprava Quinoi

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Slevy a tipy

Růže stolistá okvětní plátky

Květní plátky růží posilují organismus, můžeme je použít při ... více

Česnek plátky

Skvěle se hodí na pečené maso i k nakládání ... více

­-10%

Meruňky nesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Maliník list

Malinové listy působí jako mírný močopudný a protikřečový prostředek. ... více

Pelyněk pravý nať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Šípek slupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Pampeliška kořen jemně mletý

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.