Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Quinoa bílá semínko Merlík chilský

Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), jednoletá až 2 metry vysoká bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovin ... více o Quinoe

Kód zboží 00198
Latinský názevChenopodium quinoa
Bylík.skQuinoa biela Mrlík čilský semienko

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

100g
34 Kč
200g
47 Kč
250g
54 Kč
300g
67 Kč
400g
81 Kč
500g
92 Kč
750g
120 Kč
1000g
156 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 5.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 5.12.
  • WE|DO BOX dostanete do 5.12.
  • WE|DO POINT dostanete do 5.12.
  • WE|DO HOME dostanete do 5.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 5.12.
  • Balíkovna dostanete do 5.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 5.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 5.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 5.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 5.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 5.12.

Vše o Quinoe

Quinoa bílá semínko

 Quinoa bílá Zdrojem těchto oblíbených semínek je merlík čilský neboli quinoa (latinsky Chenopodium quinoa), jednoletá až 2 metry vysoká bylina, která je tradiční jihoamerickou obilovinou. Její vzhled může být velmi variabilní, má přímou lodyhu, široké listy a hroznovitá květenství. Plodem je nažka, drobná semena jsou nejčastěji bílá, černá nebo červená.

Pro své složení je quinoa řazena mezi tzv. superpotraviny a na základě doporučení NASA nechybí dokonce ani v jídelníčku astronautů. Navíc obsahuje pouze minimální množství lepku, tudíž je vhodná i pro osoby s bezlepkovou dietou. Najdeme v ní mimo jiné bílkoviny, vlákninu, esenciální aminokyseliny, celou řadu vitaminů a minerálních látek. Jmenovitě se jedná například o vitaminy B1, B2, B6, E, hořčík, mangan, měď, vápník, zinek a železo.

Bílá quinoa má příjemnou jemně oříškovou chuť a rychle se vaří. V kuchyni najde široké uplatnění při přípravě sladkých i slaných jídel. Je chutnou přílohou k masu či rybě, skvěle se hodí do zeleninových salátů, rozličných polévek, zeleninových, luštěninových i masitých pokrmů. Může být také součástí ovocných kaší a zdravých dezertů.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Semena jsou dobrým zdrojem vitaminů A, B2, B1, B6, C, E, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi, manganu a zinku, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků

Výskyt

Quinoa je stará kulturní plodina původem z Peru, Chile a Bolívie a již před 5000 roky byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Po kolonizaci Evropanů přišel úpadek a její pěstování bylo nahrazeno obilovinami. Dochovala se jen v odlehlých oblastech Jižní Ameriky. Po roce 1975 se quinoa znovu navrací do původních oblastí, dnes se aktivně pěstuje v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile. V rámci zdravé výživy se první větší pokusy o její pěstování od roku 1982 datují také v Evropě ve Velké Británii, Holandsku, Německu a Dánsku. V České republice se pěstuje v botanických zahradách jako dekorativní rostlina.

Lidové názvy Quinoi

quinoa, merlík

Příprava Quinoi

Příprava: Quinoa během vaření nabývá na objemu, což je dobré mít na paměti při odměřování porcí. Quinou propláchněte na hustém sítku vodou, nechte odkapat a přidejte do hrnce s vodou, můžete podle vašich zvyklostí použít třeba vývar, nebo jen mírně osolit. Přiveďte k varu a přiklopenou vařte na mírném ohni 10 minut. Poté ji nechte ještě 5 minut odpočinout, načechrejte vidličkou a můžete podávat. Uvařenou quinou poznáte snadno podle toho, že "pustí" klíček a na pohled je velmi dekorativní. Quinoa má jemně oříškovou chuť a lze ji kombinovat s různými druhy zeleniny i koření. Připravuje se podobně jako pohanka, jáhly nebo kuskus, někdy ji stačí jen nechat nabobtnat v horké tekutině, někdy je nutné ji krátce povařit. Vařená quinoa má jemnou chuť, dá se použít všemi možnými způsoby – naslano, jako příloha k masu a omáčkám, jako ingredience do salátů s masem či zeleninou, jako zavářka do polévek. Nasladko na přípravu dezertů nebo třeba ke snídani smíchaná s medem, ořechy, ovocem či jogurtem. Fantazii se meze nekladou, lze ji přidat všude tam, kde jste byli zvyklí konzumovat rýži.

Dávejte si pozor!

Mouka z quinoi nevyniká dobrými pečícími schopnostmi, právě díky deficitu lepku by se pečivo mohlo rozpadat.

Slevy a tipy

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Bez květ

Používá se při nachlazení, k vyvolání pocení, při horečkách, ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.