Bylinky dle obtíží
Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.
seznam bylinekBylinné směsi
Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.
bylinkové směsi a čajeKoření
Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.
koření a směsi
Vítáme vás u Bylíka
v internetovém obchodě plném bylinek
Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.
Váš Bylík
Zeptejte se Bylíka!
Trošku mě zaráží, že v návodech uvádíte luhování čajů až 15 minut. Velký léčitel pan Janča, od kterého máme knihy zdůrazňoval, že luhování bylin na čaj by mělo být 4-7 minut. Delší luhování je už postřik na zeleninu, protože se uvolňují jiné nežádoucí látky. Takže k tomuto problému máte již nové poznatky? Z čeho vycházíte, že by to mělo být až 15 minut.
Čas louhování není „jeden pro všechny“ – záleží na části rostliny, požadovaných látkách a tom, zda jde spíše o ochutnání čaje nebo o fytoterapeutický odvar.
- Jemné květy a listy (heřmánek, máta, lipový květ)
– 4 – 7 minut vystačí; uvolní se aromatické silice, aniž by nálev zhořkl. - Pevnější natě, kůry, kořeny a plody (řepík, kostival, šípek)
– 10 – 15 minut doporučuje Český lékopis i EMA monografie, aby se extrahovaly slizy, třísloviny a minerály, které se při krátkém luhování nestačí rozpustit. - Hořkost vs. účinnost
– delší louhování vyloučí i třísloviny, někdy lehce hořké, ale zodpovědné za adstringentní a očistný efekt bylin (např. u řepíku).
– pro čistě chuťový čaj můžete čas zkrátit; pro „léčivý“ odvar je lepší držet se 10 – 15 minut nebo zvolit krátké povaření. - Nepříjemné látky?
– u běžných bylin v potravinářské kvalitě nehrozí, že by se po 15 minutách vyloučily toxiny; limitní sloučeniny (alkaloidy, pyrolizidiny) se sledují už u suroviny.
– dlouhé macerace „na postřik“ pan Janča kritizoval hlavně u bylin sbíraných divoce a bez kontroly, kde mohly být pesticidy či plísně. - Praktická pomůcka
– „měkké“ části rostlin: 1 čajová lžička / 250 ml, 5 minut
– „tvrdé“ části: 1 čajová lžička / 250 ml, 12 – 15 minut
– kořeny a kůry ještě účinněji vyvaříte 5 minut a poté necháte 10 minut dojít pod pokličkou.
Na našich etiketách proto uvádíme spíše horní hranici (10 – 15 min), aby uživatel získal plné spektrum látek. Pokud máte citlivý žaludek nebo Vám čaj nechutná hořce, klidně luhujte kratší dobu – účinnost se sníží jen částečně a pohodlí z pití bývá pro dlouhodobé užívání stejně důležité.
- Jemné květy a listy (heřmánek, máta, lipový květ)
Můžete mi doporučit bylinu k vyplachování dásní při nošení protézy.
Pro jemné vyplachování dásní při nošení zubní protézy se tradičně používají bylinné odvary s vyšším obsahem tříslovin a silic:
Jednoduchý nálev
- 1 čajová lžička sušené drogy (nebo směsi polovinu–polovinu řepíku a šalvěje) na 150 ml vroucí vody
- 10 minut louhovat, přecedit, nechat zchladnout na tělesnou teplotu
- vyplachovat ústa 30 vteřin po každém čištění protézy; nepolykat
Tip pro citlivé dásně: přidejte ¼ čajové lžičky okvětních plátků růže pro jemnější chuť a zklidnění sliznic.
Nálev připravujte vždy čerstvý a uchovávejte nejvýše 24 hodin v lednici. Při podráždění dásní snižte koncentraci nebo vyplachování na obden. Bylinky jsou pouze doplňkem řádné hygieny a pravidelných kontrol u zubního lékaře.
Protože jsem zjistil, že na mazání bolavých kloubů většina lidí je nerada mastná po mastičce. Začal jsem tvořit gely, např. z kostivalu a kaštanu ( tinktury ). Chtěl bych se zeptat k vratiči.. zdali by taky šla udělat tinktura a následně z ní udělat gel? Uvolní Vratič účinné látky do alkoholu stejně jako by se zahříval v tuku? Nebo je lepší Vratič zahřívat v tuku?
Vratič je silně aromatická bylina s vyšším obsahem thujonu; používá se výhradně zevně a v malém množství. Tinktura i olejový macerát proto připravujte jen na drobné potřeby, vždy pečlivě označte a uchovávejte mimo dosah dětí.
- Alkoholová tinktura
– 1 díl nadrobno nasekaných květů / nati : 5 dílů 60 % lihu
– ve sklenici na temném místě 14 dní, denně protřepat
– přecedit přes plátno, uchovat v tmavé lahvi.
(Thujon a ostatní silice se v koncentrovaném lihu rozpouštějí velmi dobře.) - Olejový macerát
– 1 díl sušené drogy : 4 díly rostlinného oleje (slunečnicový, mandlový)
– ve vodní lázni 60 °C / 2 hodiny nebo 3 týdny za studena v temnu
– přecedit, skladovat v chladu.
(Tuky vyextrahují stejné látky, olej je šetrnější k citlivé pokožce.) - Přeměna tinktury na gel
– 30 ml tinktury smíchejte s 60 ml převařené vody a 1 g xanthanové gumy
– rozmíchejte tyčovým mixérem, nechte 30 min nabobtnat
– přidejte 0,5 g konzervantu (např. kyselina sorbová) a uchovejte v chladu.
(Z tinktury získáte lehký, nemastný gel – alkohol se odpaří během pár minut.) - Přeměna olejového macerátu na gel
– 50 g macerátu + 3 g včelího vosku zahřejte do rozpuštění
– vmíchejte 2 g sojového lecitinu a odstavte
– za stálého míchání zchlaďte; vznikne polotuhé „oleogélo“.
Dávkování pro kloubní mazání: vetřete velmi slabou vrstvu (velikost hrášku) na neporušenou pokožku, maximálně 2× denně po dobu nejvýše týdne, pak minimálně týden pauza. Při zarudnutí či pálení kůži omyjte a použití přerušte.
Vratič nikdy neužívejte vnitřně a nepoužívejte na otevřené rány. Pokud kloubní bolest přetrvává, obraťte se na lékaře; bylinné přípravky jsou pouze doplňkem standardní péče.
- Alkoholová tinktura
Prosím o recept na domácí přípravu tinktury z tužebníku jilmového. Jak dlouho macerovat v alkoholu.
Tinkturu z tužebníku jilmového připravíte snadno i doma. Budete potřebovat sušenou nať (případně květ) a 40 % lihovinu (např. vodku). Tužebník podporuje normální stav kloubů a vylučování vody z organismu:contentReference[oaicite:0]{index=0}.
Poměry a postup
- 5 g sušené drogy vsypte do čisté, tmavé sklenice.
- Přilijte 50 ml 40 % alkoholu, aby byl tužebník zcela ponořen.
- Sklenici uzavřete, postavte na pokojovou teplotu a každý den protřepejte.
- Macerace trvá 3 týdny; delší louhování už obsah účinných látek výrazně nezvýší.
- Po scezení přes plátno uchovávejte tinkturu v tmavé lahvičce.
Dávkování a cyklus
- 20 kapek do malého množství vody 2 × denně před jídlem.
- Po 3 týdnech užívání zařaďte alespoň týdenní pauzu.
- Při užívání léků nebo dlouhodobých potížích se poraďte s lékařem.
Pokud nemáte vlastní surovinu, najdete ji u nás jako tužebník jilmový – nať.
Mohla bych se prosím informovat, jak dlouho se může používat šťáva z netřesku střešního proti zácpě?
Šťáva z netřesku střešního se v lidovém bylinkářství pila při zácpě, ale nejde o běžně doporučovanou surovinu k vnitřnímu užívání – oficiální seznam povolených tvrzení pro byliny neuvádí nic o podpoře trávení ani očistě střev. Jako prodejci proto nemůžeme stanovit bezpečnou délku kúry ani dávkování. Pokud na vnitřním použití netřesku trváte, poraďte se s lékařem nebo kvalifikovaným fytoterapeutem a zařaďte minimálně týdenní přestávku po každých 7 – 10 dnech užívání.
Šetrnější byliny se schváleným tvrzením pro normální funkci střev
- Sléz maurský – list podporuje normální činnost střevního traktu
- Přeslička rolní – nať je bohatá na minerály a tradičně se kombinuje se slézem pro jemný bylinný odvar
Tip pro jemný „mazlavý“ čaj: smíchejte sléz a přesličku v poměru 1 : 1, 1 vrchovatou čajovou lžičku směsi zalijte 250 ml 80 °C vody, louhujte 10 minut a pijte 1 – 2× denně po dobu dvou týdnů. Poté na týden vynechejte – i šetrné bylinky je vhodné cyklovat.
Bylinky mohou podpořit normální práci zažívání, ale nenahrazují vyšetření u lékaře ani dietní opatření (více vlákniny, tekutin a pravidelný pohyb).
Tohle byste určite neměli přehlédnout!
Akce, slevy, novinky a naše tipy
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více