fb Meduňka lékařská - Články - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Meduňka lékařská

MedunkaMeduňka patří mezi nejoblíbenější léčivé bylinky. Zahání skleslost a smutky, přináší uvolnění, uklidnění, dobrou náladu. Díky své svěží vůni a příjemné chuti má své místo i v naší kuchyni.

Popis meduňky

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je trvalka, jejímž domovem je východní Středomoří a Malá Asie. Dorůstá obvykle do výšky 40 až 60 cm. Její lodyha je čtyřhranná, žláznatě chlupatá až téměř lysá. Listy jsou řídce chlupaté, na povrchu sytě zelené, na rubu světle zelené, pilovitě zubaté s široce vejčitou čepelí. Její drobné, obvykle bílé květy i celý její vzhled je velice podobný hluchavce bílé. Meduňku však snadno poznáme podle její charakteristické příjemné vůně.

Účinky meduňky

V meduňce najdeme silice, hořčiny, organické kyseliny, třísloviny a látky, disponující dezinfekčním účinkem. Meduňka pomáhá nejen jako mírné sedativum při úzkostech, neklidu, napětí, stresu a nespavosti. Dokáže tlumit bolest, pomáhá při nadýmání, střevní kolice, migréně, žaludečních neurózách, nechutenství, nachlazení, nemocech žlučníku, závratích i při vysokém krevním tlaku.

Z meduňky se připravuje nálev (čaj), olej, tinktura. Nálev lze popíjet nebo použít jako obklad na pohmožděniny, otoky a místa postižená revmatismem. Olej a tinkturu můžeme používat vnitřně i zevně. Meduňku lze užívat dlouhodobě.

Meduňka se používá v kosmetice jako přísada k výrobě výtažku pro relaxační koupele a do přípravků pro mastnou pleť a mastné vlasy. Meduňka má své místo i v aromaterapii, kde se zejména využívají její uklidňující účinky.

Příprava nálevu

Nálev připravíme přelitím dvou čajových lžiček meduňky 250 ml vroucí vody. Přikryjeme a necháme 15 minut louhovat. Potom přecedíme a popíjíme třikrát denně nebo necháme vychladnout a používáme k přípravě obkladů.

Sběr a skladování

V červnu a červenci sbíráme listy a nať meduňky. Optimální doba sběru je za suchého, chladného počasí, nejlépe v odpoledních hodinách. Sběr za slinných a horkých dní snižuje obsah jejích silic. Nať i listy sušíme v tenkých vrstvách na vzdušných místech. Uměle ji lze sušit pouze při teplotě do 40 °Celsia, jinak ztratí svoji charakteristickou citrónovou vůni a zelenou až šedozelenou barvu. Skladujeme ji v papírových pytlích nebo ve skleněných nádobách na suchém a tmavém místě. Jelikož rychle ztrácí aroma, nelze ji tímto způsobem dlouho skladovat. Chce-li ji uchovat déle, můžeme ji zamrazit, konzervovat v oleji nebo kandovat v cukru.

Meduňka v kuchyni

Čerstvé lístky meduňky se hodí k rybám, drůbeži, do nádivek, vaječných jídel, majonéz i jogurtových zálivek. Lze je přidat i do ovocných salátů, želé, jako ozdobu do dezertů, koktejlů, zmrzlinových pohárů.

Pěstování meduňky

Meduňka je bylinku, kterou můžeme pěstovat na zahrádce i v květináči. Daří se jí na slunných a sušších stanovištích. Tato nenáročná bylinka potřebuje dostatek vláhy a propustnou půdu. Rozmnožuje se semeny i řízky. Na zimu k ní přihrneme více zeminy, aby nevymrzla.

Kristova koruna, mariánský bodlák či ostropestřec mariánský.

Kristova koruna, mariánský bodlák či ostropestřec mariánský. Bylina, jejíž bílé pruhy na listech vznikly dle staré legendy z pár kapek mléka...

Zlaté mléko – recept proti chřipce

Slyšeli jste o zlatém mléku? Za jeho žlutou barvu může kurkuma, díky níž vás tento nápoj rozehřeje i za mrazivých dnů. Doplněná makou a goji...

Pozvěte jaro i do své kuchyně

Bylinky jsou velice vhodné při jarních očistných kúrách a obecně po zimním období, kdy potřebuje naše tělo dodat energii, doplnit vitaminy...