Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Mám velikou aloe a nevím co s ní. Mohla bych ji nakrájet a usušit? Jakým způsobem a kde?

Aloe
Aloe (Aloe Capensis)

S aloe vera lze pracovat různými způsoby a usušení je jednou z možností. Zde je návod, jak postupovat:

  1. Vyberte zdravé listy: Vyberte zdravé, dužnaté listy z vaší aloe vera. Nejlepší je použít spodní, nejstarší listy, které jsou obvykle největší a nejsilnější.

  2. Čistěte listy: Listy omyjte a důkladně je očistěte od nečistot.

  3. Odstraňte okraje: Pomocí ostrého nože odstraňte ostré okraje listů.

  4. Odloupněte kůru: Jemně odloupněte vnější zelenou kůru, abyste odhalili vnitřní průhledný gel. Buďte opatrní, abyste se vyhnuli žluté latexové vrstvě, která se nachází mezi kůrou a gelem, protože může být mírně dráždivá.

  5. Nakrájejte gel: Gel nakrájejte na menší kousky nebo plátky pro snadnější sušení.

  6. Sušení: Kousky gelu rozložte na papírový nebo látkový utěrka na suchém, dobře větraném místě mimo přímé sluneční světlo. Můžete je také sušit v sušičce potravin při nízké teplotě. Důležité je zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu.

  7. Skladování: Až jsou kousky gelu zcela suché a křehké, uschovejte je v uzavřené nádobě na suchém a tmavém místě.

Sušený aloe vera gel můžete použít pro různé účely, například jako přísadu do čajů nebo pro přípravu domácí kosmetiky. Je však důležité mít na paměti, že sušením může dojít ke ztrátě některých účinných látek.

Zpět na všechny dotazy

Podobné dotazy

  • Jak zpracovat celou rostlinu aloe vera?

    Aloe vera lze zpracovat poměrně snadno, zde jsou základní kroky:

    1. Sklizeň listů: Odřízněte listy blízko základny rostliny. Nejlepší jsou silné a masité listy z dolní části rostliny, protože obsahují nejvíce gelu.

    2. Čištění a odstranění slupky: Omyjte listy, abyste odstranili případné nečistoty. Ostrým nožem odstraňte tenkou zelenou slupku na okrajích a horní straně listu. Tím odhalíte průhledný gel uvnitř.

    3. Odstranění latexu: Aloe vera obsahuje latex – žlutou tekutinu, která je mezi gelovou a vnější vrstvou listu. Ten má projímavé účinky, a proto je vhodné ho odstranit. Po odstranění slupky list položte na pár minut gelovou stranou dolů, aby latex vytekl.

    4. Použití gelu:

      • Čerstvé použití: Gel můžete použít přímo na pokožku pro hydrataci, zklidnění podráždění nebo popálenin.
      • Skladování: Gel lze rozmixovat a uložit do lednice v uzavíratelné nádobě, kde vydrží několik dní. Pro delší skladování jej lze zamrazit, ideálně v malých porcích, třeba v zásobnících na ledové kostky.
    5. Vnitřní použití: Před konzumací aloe vera gelu se poraďte s odborníkem, jelikož ne každá část je vhodná k přímému užití.

    Mějte na paměti, že aloe vera je citlivá na světlo a teplo, takže je nejlepší ji zpracovávat a skladovat v chladu a temnu, pokud ji nechcete spotřebovat ihned.

  • Jak připravit sušenou šťávu aloe?

    Sušená šťáva aloe je koncentrovaným produktem, který se obvykle přidává do vody nebo jiných tekutin. Zde je základní návod na přípravu:

    • Množství: Pro přípravu nápoje ze sušené šťávy aloe obvykle doporučujeme použít 1 čajovou lžičku na 250 ml vody.

    • Rozpouštění: Sušenou šťávu aloe rozpusťte ve sklenici studené nebo vlažné vody. Dobře promíchejte, dokud se prášek úplně nerozpustí.

    • Konsumace: Nápoj můžete konzumovat ihned. Pokud preferujete chladný nápoj, můžete směs umístit do lednice na chvíli nebo přidat ledové kostky.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Lékořicekořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Hlohplod

Plody hlohu, tzv. hložinky mají také léčivé účinky, jen o něco ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.