Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Je dubová kůra vhodná k pití (čaj?) Pokud ano, v jakém množství je to v pořádku?

Dub
Dub (Quercus robur)

Dubová kůra se tradičně používá především k vnějšímu použití, například ve formě obkladů, koupelí nebo kloktadel, protože obsahuje třísloviny s výraznými stahujícími a protizánětlivými účinky.

Čaj z dubové kůry:

Čaj nebo odvar z dubové kůry lze využít i k vnitřnímu použití, například při problémech s trávením, jako je průjem nebo zánět žaludku. Ovšem kvůli vysokému obsahu tříslovin by se měl užívat pouze krátkodobě a v omezeném množství.

Doporučené dávkování:

  • Na přípravu čaje použijte 1 čajovou lžičku dubové kůry (cca 2 g) na 250 ml vroucí vody.
  • Nechte louhovat 5–10 minut, poté sceďte.
  • Pijte maximálně 1 šálek denně po dobu ne déle než 3–5 dní.

Pokud máte citlivý žaludek, doporučuji čaj pít opatrně, protože vysoký obsah tříslovin může někdy podráždit trávicí trakt. V případě jakýchkoliv zdravotních problémů doporučuji konzultaci s lékařem.

Zpět na všechny dotazy

Zboží související s dotazem

Podobné dotazy

  • Můžete mi doporučit bylinu k vyplachování dásní při nošení protézy.

    Pro jemné vyplachování dásní při nošení zubní protézy se tradičně používají bylinné odvary s vyšším obsahem tříslovin a silic:

    Jednoduchý nálev

    • 1 čajová lžička sušené drogy (nebo směsi polovinu–polovinu řepíku a šalvěje) na 150 ml vroucí vody
    • 10 minut louhovat, přecedit, nechat zchladnout na tělesnou teplotu
    • vyplachovat ústa 30 vteřin po každém čištění protézy; nepolykat

    Tip pro citlivé dásně: přidejte ¼ čajové lžičky okvětních plátků růže pro jemnější chuť a zklidnění sliznic.

    Nálev připravujte vždy čerstvý a uchovávejte nejvýše 24 hodin v lednici. Při podráždění dásní snižte koncentraci nebo vyplachování na obden. Bylinky jsou pouze doplňkem řádné hygieny a pravidelných kontrol u zubního lékaře.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.