Dneska jsem pekla bábovku a mimo jiné si do ni vždy přidávám 2 čajové lžičky ostropestřce drceného. Chci se zeptat, zda její účinky po upečeni vůbec zůstanou a pokud ano, zda takovou bábovku můžou jist mé děti 3 a 5let.
Přidávání drceného ostropestřce mariánského do bábovky je zajímavý nápad, ale je důležité vědět, že hlavní účinná látka – silymarin – je citlivá na vysoké teploty. Pečení při vyšších teplotách (obvykle kolem 180 °C a více) pravděpodobně většinu účinných látek zničí, takže jeho pozitivní vliv na játra tímto způsobem nebude příliš efektivní.
Co se týče konzumace dětmi, ostropestřec není běžně doporučován pro děti do 6 let, protože jeho účinky na dětský organismus nejsou dostatečně prozkoumané. Pokud jde o malé množství v pečeném jídle, pravděpodobně by neměl způsobit problémy, ale jeho zdravotní přínosy budou minimální. Pokud chcete podpořit zdraví dětí jiným způsobem, můžete do pečení přidat například mleté lněné semínko nebo jemně namletý šípek, které obsahují cenné látky a jsou vhodnější pro malé děti.
Pokud byste chtěla zachovat účinnost ostropestřce, lepší by bylo přidávat ho do studených pokrmů – například do jogurtu, smoothie nebo kaše.