Bylinky dle obtíží
Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.
seznam bylinekBylinné směsi
Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.
bylinkové směsi a čajeKoření
Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.
koření a směsiVítáme vás u Bylíka
v internetovém obchodě plném bylinek
Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.
Váš Bylík
Zeptejte se Bylíka!
Koupila jsem si u vás Čagu a bohužel jsem nikde nenašla jak ji nadrtit.
Čaga (rezavec šikmý) je velmi tvrdá houba, což může její zpracování ztížit. Pokud ji máte v celých kusech, doporučuji několik způsobů, jak ji nadrtit:
-
Namočení před drcením – Čagu můžete nejprve namočit na několik hodin (ideálně přes noc) do vlažné vody. Po změknutí ji můžete snadněji nakrájet nebo nadrtit.
-
Použití silného mlýnku – Nejlepší je elektrický mlýnek na kávu nebo kuchyňský mixér s vysokým výkonem. Pokud to váš přístroj nezvládá, zkuste čagu předem nalámat kladívkem nebo paličkou.
-
Ruční drcení – Pokud nemáte vhodný mlýnek, můžete čagu rozbít kladívkem mezi dvěma utěrkami nebo silnější deskou. Poté ji lze roztlouct v hmoždíři.
Pokud se vám ji stále nedaří nadrtit, můžete ji louhovat v celých kouscích. Stačí je vařit na mírném ohni alespoň 20–30 minut a získáte účinný nálev.
-
Můžu užívat ostropestřec a kořen pampelišky společně.
Vaříme konopnou mast, třikrát po třech hodinách na osmdesát stupňů. Je možné tam dát kostival již na začátku a luhovat jej v těchto teplotách, nebo ho tam raději dát až na konec, třeba na dvě hodiny na nižší stupně?
Kostival je nejlepší přidat až ke konci procesu, tedy na poslední dvě hodiny při nižší teplotě kolem 50–60 °C.
Kostival obsahuje alantoin, což je hlavní účinná látka podporující regeneraci. Je teplotně citlivý, a pokud by byl vystaven dlouhodobě vyšším teplotám (80 °C po 9 hodin), mohl by se jeho účinek snížit. Konopí snese vyšší teploty a dlouhé vaření lépe, proto je v pořádku ho zahřívat delší dobu.
Doporučuji tedy nejprve vařit konopí třikrát po třech hodinách při 80 °C, poté přidat kostival a snížit teplotu na 50–60 °C, kde ho nechat louhovat dvě hodiny. Takto zachováte maximum účinných látek z obou bylin. Pokud byste chtěla ještě lepší extrakci kostivalu, můžete ho předem macerovat ve vlažném oleji při pokojové teplotě po dobu 24 hodin a poté přidat do směsi.
Přeji, ať se mast povede.
Prosím vás kolik gramů kostivalového kořene mám použít na kilogram lékařské vazelíny, aby byla mast dostatečně silná?
Pokud chcete připravit dostatečně silnou kostivalovou mast, doporučuje se použít 100–150 g sušeného kostivalového kořene na 1 kg lékařské vazelíny. Pokud máte čerstvý kořen, dávkování se může zvýšit až na 200–250 g na 1 kg vazelíny, protože čerstvý kořen obsahuje více vody.
Pro dosažení maximální účinnosti doporučuji kořen předem nadrobno nasekat nebo rozdrtit, aby se účinné látky lépe uvolnily. Vazelínu zahřívejte na nízké teplotě (50–60 °C) po dobu alespoň 2–3 hodin, aby došlo k důkladné extrakci látek z kostivalu. Poté směs přeceďte přes jemné plátno nebo gázu, aby v masti nezůstaly pevné zbytky.
Pokud chcete mast ještě více posílit, můžete do ní přidat měsíček, třezalku nebo heřmánek, které doplňují regenerační účinky kostivalu.
Chtěla jsem se zeptat na Jetel červený květ řezaný. Všimla jsem si u konkurence, že také nabízejí Jetel červený květ, ale dle obrázku mi připadá, že je tam nařezaná celá bylinka - i se stonkem. U Vás z obrázku mi připadá, že je tam především květ - je to tak? Předpokládám, že účinné látky fytoestrogeny jsou především ve květu? Odkud květ máte, ze kterého místa pochází?
Ano, v našem balení najdete především samotné květy, protože právě ty obsahují nejvyšší množství fytoestrogenů, které jsou často vyhledávané pro podporu ženské hormonální rovnováhy. U některých dodavatelů bývá jetel nařezaný i se stonky, což může ovlivnit koncentraci účinných látek.
Původ suroviny se liší podle aktuální dostupnosti, ale vždy pochází od prověřených pěstitelů, kteří splňují zákonné normy pro obsah účinných látek a kvalitu sušení. Květ jetele odebíráme z evropských lokalit, kde se pěstuje v čistém prostředí bez chemických úprav.
Pokud hledáte co nejvyšší obsah fytoestrogenů, doporučuji vybírat právě květy a vyhýbat se směsím s větším podílem stonků.
Tohle byste určite neměli přehlédnout!
Akce, slevy, novinky a naše tipy
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více