fb Badyán Badyáník pravý plod - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Badyán plod Badyáník pravý

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť ... více o Badyánu

Kód zboží 00281
Země původuVietnam
Latinský názevAnisi stell.fructus
Teplota vaporizace149 - 177° C

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
46
100g
85
150g
113
200g
149
250g
177
300g
191
400g
253
500g
314
750g
469
Dostupnost: skladem < 100 g

Podobné zboží jako Badyán

TIP!
Badyán
Badyán
plod
Příprava:
Balení Badyán

Vše o Badyánu

Popis

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť podobnou anýzu. U nás se používá především do sladkých jídel, sladkého pečiva, perníku, ale i ke zveřině. Badyán velmi pozitivně působí na nervy, zahání stres. Éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím.

Badyán se v čínské medicíně používá při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolestech žaludku a bolestí břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům nádorového bujení, např. plic. Badyán posiluje celkově organismus, uklidňuje žaludek, zmírňuje nadýmání a zácpu, podporuje dobrý spánek, přidává se do sirupů na kašel – zmírňuje kašel a bolest v krku. Čaj z badyánu ulevuje od revmatismu. Badyán díky obsahu kyseliny shikimové, která působí proti chřipce (dokonce i proti ptačí chřipce) byl  používán při výrobě antivirového léku Tamiflu, ale postupem času je tato složka z badyánu nahrazena synteticky.

Použití Badyánu

V čínské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek, vývarů, marinád, k dušenému kuřecímu a vepřovému masu. Badyánem lze dochutit kromě perníkového cukroví a svařeného vína také pokrmy z ryb a mořských plodů. Zvýrazňuje sladkou chuť pórku, dýně a kořenové zeleniny.

Účinné látky

Éterický olej s 80-90% anetholu, estragol, foeniculin, anisaldehyd, monoterpeny - limonen, pinen, linanool, flavonoidy

Výskyt

Pravlastí badyánu je jižní Čína a severní Vietnam, roste také v Indii, na Filipínách a Jamajce. Pěstuje se v tropické jihovýchodní Asii. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Příprava Badyánu

Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.

Zajímavé odkazy

Zboží související
s Badyánem

Co vás zajímá o Badyánu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.