Badyán plod Badyáník pravý

Kód zboží 00281
Země původuIndie
Latinský názevIllicium verum
Teplota vaporizace149 - 177° C

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
66 Kč
100g
121 Kč
150g
160 Kč
200g
211 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Podobné zboží jako Badyán

Vše o Badyánu

Badyán plod

Badyán Badyáník pravý, rovněž také čínský anýz nebo hvězdicový anýz (latinsky Illicium verum) je listnatý tropický strom, jehož původním domovem jsou některé oblasti asijského kontinentu, především Čína. Má kopinaté listy a vykvétá žlutavými nebo narůžovělými květy. Zralý plod má hnědou barvu a charakteristický tvar osmicípé hvězdy. Tyto tobolky tvořící cípy jsou duté, uvnitř se ukrývá tvrdé semeno.

Právě hvězdicovité souplodí se používá jako koření. Má příjemné aroma, které připomíná anýz, chuť je kořenitá a mírně nasládlá. Badyán je tradičním čínským kořením, které si pro své vlastnosti získalo oblibu i v našich končinách. Uplatnění nalezne například při přípravě horkých alkoholických nápojů a čajů, výtečně se hodí do nejrůznějších sladkých pokrmů. Celý plod badyánu lze použít také při nakládání ovocných kompotů.

Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Éterický olej s 80-90% anetholu, estragol, foeniculin, anisaldehyd, monoterpeny - limonen, pinen, linanool, flavonoidy

Výskyt

Pravlastí badyánu je jižní Čína a severní Vietnam, roste také v Indii, na Filipínách a Jamajce. Pěstuje se v tropické jihovýchodní Asii. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.

Příprava Badyánu

Asi dvě „hvězdičky“ nebo jednu lžičku badyánu zalijte hrnkem vroucí vody. Necháte louhovat 10–15 minut. Poté badyán vyndejte. Podle chuti můžete oslaďte medem. Pije se ještě teplé 2–3krát denně.

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Nedoporučuje se dávat do čajových směsí pro malé děti. Může u nich způsobit nevolnost.

Slevy a tipy

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Jitrocel list

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Slunečnice semínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Co vás zajímá o Badyánu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.