Badyán plod Badyáník pravý

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť ... více o Badyánu

Kód zboží 00281
Země původuVietnam
Latinský názevAnisi stell.fructus
Teplota vaporizace149 - 177° C

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
39 Kč
100g
77 Kč
150g
101 Kč
200g
134 Kč
250g
158 Kč
300g
166 Kč
400g
222 Kč
500g
277 Kč
750g
416 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří

Podobné zboží jako Badyán

TIP!
Badyán
Badyán
plod
Příprava:
Balení Badyán

Vše o Badyánu

Popis

Badyán je plod jihočínského magnoliového stromu, tvoří hvězdičky s krátkou stopkou a uvnitř hvězdice se nachází lesklá vejčitá semena. Badyán má jemnou, příjemně nasládlou lékořicovou chuť podobnou anýzu. U nás se používá především do sladkých jídel, sladkého pečiva, perníku, ale i ke zveřině. Badyán velmi pozitivně působí na nervy, zahání stres. Éterické oleje působí proti žaludečním a střevním křečím.

Badyán se v čínské medicíně používá při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolestech žaludku a bolestí břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům nádorového bujení, např. plic. Badyán posiluje celkově organismus, uklidňuje žaludek, zmírňuje nadýmání a zácpu, podporuje dobrý spánek, přidává se do sirupů na kašel – zmírňuje kašel a bolest v krku. Čaj z badyánu ulevuje od revmatismu. Badyán díky obsahu kyseliny shikimové, která působí proti chřipce (dokonce i proti ptačí chřipce) byl  používán při výrobě antivirového léku Tamiflu, ale postupem času je tato složka z badyánu nahrazena synteticky.

Použití Badyánu

V čínské kuchyni se badyán používá do hovězích polévek, vývarů, marinád, k dušenému kuřecímu a vepřovému masu. Badyánem lze dochutit kromě perníkového cukroví a svařeného vína také pokrmy z ryb a mořských plodů. Zvýrazňuje sladkou chuť pórku, dýně a kořenové zeleniny.

Účinné látky

Éterický olej s 80-90% anetholu, estragol, foeniculin, anisaldehyd, monoterpeny - limonen, pinen, linanool, flavonoidy

Výskyt

Pravlastí badyánu je jižní Čína a severní Vietnam, roste také v Indii, na Filipínách a Jamajce. Pěstuje se v tropické jihovýchodní Asii. Stálezelený listnatý strom dorůstá do osmimetrové výšky, sklízí se plod, který má tvar osmihvězdice. Patří mezi velmi oblíbené koření, hlavně v jihovýchodní Asii.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Příprava Badyánu

Badyán se přidává do perníků, sladkého pečiva, kompotů, švestkových povidel, likérů, k aromatizaci čajů, ale i do omáček. Badyán se dobře kombinuje se skořicí, chilli, plody koriandru a fenyklu, s česnekem, zázvorem, citronelou, limetkovou kůrou, sečuánským pepřem (většinou k masu) a sójovou omáčkou. Nejvýraznější chuť a vůni má badyán po rozdrcení v hmoždíři nebo umleté elektrickým mlýnkem

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy.

Zajímavé odkazy

Zboží související
s Badyánem

Co vás zajímá o Badyánu

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.