Bylinky dle obtíží
Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.
seznam bylinekBylinné směsi
Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.
bylinkové směsi a čajeKoření
Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.
koření a směsi
Vítáme vás u Bylíka
v internetovém obchodě plném bylinek
Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.
Váš Bylík
Zeptejte se Bylíka!
Čím podpořit proskurník nebo máte i tinkturu?
Pokud chcete podpořit účinky proskurníku, lze ho kombinovat s bylinami, které mají podobné zklidňující vlastnosti a působí na dýchací cesty nebo trávení. Mezi vhodné bylinky patří:
Jitrocel kopinatý – dobře doplňuje proskurník při podpoře dýchacích cest.
Lípa srdčitá – pomáhá zklidnit podráždění a podporuje celkové uvolnění.
Sléz lesní – má podobné účinky jako proskurník, je bohatý na slizy a podporuje jeho účinek.
Heřmánek pravý – zklidňuje sliznice a podporuje trávení, což se hodí při kombinaci s proskurníkem.
Pokud jde o tinkturu, v naší nabídce máme proskurník spíše v sušené podobě, ale můžete si tinkturu připravit i doma. Stačí sušený proskurník naložit do 40% alkoholu (např. vodka) v poměru 1:5 a nechat louhovat 2–4 týdny na tmavém místě, poté přecedit.
Nahradí Máte černou kávu? Jestli ano, je zdravější,neź černá káva?
Maté a černá káva jsou odlišné nápoje, ale maté může být alternativou pro ty, kteří hledají povzbuzení, ale chtějí se vyhnout některým negativním účinkům kávy.
Hlavní rozdíly mezi maté a kávou:
- Obsah kofeinu – Maté obsahuje méně kofeinu než černá káva, ale jeho účinek bývá pozvolnější a trvá déle, zatímco káva působí rychleji, ale její efekt rychle odezní.
- Šetrnost k žaludku – Černá káva může být kyselá a dráždit žaludek, zatímco maté je obecně mírnější a lépe snášené.
- Výživové látky – Maté obsahuje vitamíny (zejména skupiny B), minerály (hořčík, draslík) a antioxidanty, zatímco černá káva je spíše stimulant bez většího nutričního přínosu.
- Chuťový rozdíl – Maté má zemitější, travnatou chuť, zatímco černá káva je hořká a aromatická.
Maté je bohatší na živiny a má pomalejší uvolňování energie, což může být pro některé lidi příjemnější než rychlé povzbuzení z kávy. Pokud vás káva dráždí nebo hledáte jemnější alternativu s pozvolnějším účinkem, může být maté lepší volbou.
Pokud vám jde o chuťově podobnou alternativu ke kávě, můžete zkusit také pražený kořen pampelišky nebo čekanky, které mají podobnou hořkost jako káva, ale neobsahují kofein.
Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.
Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:
Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.
Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.
Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.
Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.
Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).
Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.
Koupila jsem si u vás Čagu a bohužel jsem nikde nenašla jak ji nadrtit.
Čaga (rezavec šikmý) je velmi tvrdá houba, což může její zpracování ztížit. Pokud ji máte v celých kusech, doporučuji několik způsobů, jak ji nadrtit:
-
Namočení před drcením – Čagu můžete nejprve namočit na několik hodin (ideálně přes noc) do vlažné vody. Po změknutí ji můžete snadněji nakrájet nebo nadrtit.
-
Použití silného mlýnku – Nejlepší je elektrický mlýnek na kávu nebo kuchyňský mixér s vysokým výkonem. Pokud to váš přístroj nezvládá, zkuste čagu předem nalámat kladívkem nebo paličkou.
-
Ruční drcení – Pokud nemáte vhodný mlýnek, můžete čagu rozbít kladívkem mezi dvěma utěrkami nebo silnější deskou. Poté ji lze roztlouct v hmoždíři.
Pokud se vám ji stále nedaří nadrtit, můžete ji louhovat v celých kouscích. Stačí je vařit na mírném ohni alespoň 20–30 minut a získáte účinný nálev.
-
Můžu užívat ostropestřec a kořen pampelišky společně.
Tohle byste určite neměli přehlédnout!
Akce, slevy, novinky a naše tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Makadamovéořechy
Makadamové ořechy jsou plné zdravých tuků, velmi chutné a mají pozitivní ... více