Měla bych dotaz zda z bylinkové směsi na játra by šel udělat likér. Mohl by jste mi napsat recept jak ho vyrobit?
Děkuji za Váš dotaz. Výroba bylinkového likéru pro podporu jater je zajímavý a tradiční způsob, jak využít léčivé účinky bylinek. Zde je jeden základní recept, který můžete použít jako inspiraci. Připomínám, že je důležité bylinky vybírat s ohledem na jejich prospěšné účinky na játra.
Bylinkový likér na játra
Ingredience:
- 40 g směsi bylinek vhodných pro podporu jater (např. ostropestřec mariánský, kurkuma, pampeliška, artičok, čekanka)
- 1 litr kvalitního lihu (vodka nebo jiný neutrální alkohol s obsahem alkoholu alespoň 40 %)
- 250 ml vody
- 250 g medu nebo třtinového cukru (množství lze upravit podle chuti)
Postup:
- Bylinky vložíte do skleněné nádoby.
- Přidejte alkohol, tak aby bylinky byly zcela ponořené. Uzavřete nádobu a nechte na tmavém a chladném místě macerovat po dobu 2-4 týdnů. Občas nádobu protřepejte, aby se bylinky dobře promíchaly s alkoholem.
- Po uplynutí macerační doby směs přefiltrujte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili všechny pevné části.
- V malém hrnci přiveďte vodu k varu a rozpusťte v ní med nebo cukr, abyste vytvořili sirup. Nechte sirup vychladnout.
- Smíchejte bylinkový extrakt s vychladlým sirupem a dobře promíchejte.
- Hotový likér přelijte do čistých, uzavíratelných lahví a nechte jej ještě několik dní odpočinout, aby se chutě spojily.
- Skladujte na chladném a tmavém místě. Likér je možné pít v malých množstvích jako doplněk k podpoře jater.
Pamatujte, že i když jsou tyto bylinky známé pro své pozitivní účinky na játra, vždy je důležité konzultovat použití jakýchkoli bylinných doplňků nebo likérů s vaším lékařem, zejména pokud máte existující zdravotní stav nebo užíváte jiné léky.
Doufám, že tento recept Vám poslouží a že si výrobu i konzumaci bylinkového likéru užijete. Pokud máte další otázky, ráda Vám pomohu.
Zboží související s dotazem
Podobné dotazy
Slevy a tipy
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více