Ibišek květ řezaný súdánský
Ibišek súdánský neboli sléz africký (latinsky Hibiscus sabdariffa) je známý především jako okrasná rostlina, která okouzlí svými velkými růžovými až načervenalými ... více o Ibišku
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00233 |
Latinský název | Hibiscus sabdariffa |
Bylík.sk | Ibištek sudánsky kvet rezaný |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 9.10.
- ONE BOX dostanete do 9.10.
- ONE POINT dostanete do 9.10.
- ONE dostanete do 9.10.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 9.10.
- Balíkovna dostanete do 9.10.
- PPL - na pobočku dostanete do 9.10.
- Zásilkovna domů dostanete do 9.10.
- PPL - na adresu dostanete do 9.10.
- GLS - na adresu dostanete do 9.10.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 9.10.
Vše o Ibišku
Ibišek květ řezaný
Ibišek súdánský neboli sléz africký (latinsky Hibiscus sabdariffa) je známý především jako okrasná rostlina, která okouzlí svými velkými růžovými až načervenalými květy. V zahradách je nepřehlédnutelná i pro svou výšku, může mít totiž až úctyhodné 2 metry. Ibišku se daří především v subtropických a tropických oblastech, a to na prosluněných stanovištích s dostatkem vláhy.
Květ ibišku, respektive zdužnatělý květní kalich, je ceněný pro své léčivé vlastnosti. Jedná se o antioxidant, tudíž chrání buňky před oxidativním stresem. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu, příznivě působí na dýchací systém i funkce střevního traktu. Přispívá rovněž k normální činnosti cévní soustavy a lze jej vyzkoušet při nepříjemném pocitu těžkých nohou. Je vhodným doplňkem při kontrole tělesné hmotnosti a hubnutí, podporuje vylučování vody z organismu. V neposlední řadě působí blahodárně na mentální zdraví, napomáhá udržovat emoční komfort, přispívá k relaxaci a vitalitě. Má tonizující účinky na tělo i mysl.
Květy ibišku jsou oblíbenou součástí mnoha čajových směsí. Výsledný nálev má nádhernou červenou barvu a mírně nakyslou chuť. V oblastech přirozeného výskytu se květy také kandují, používají při přípravě rozličných nápojů a široké uplatnění mají i při přípravě pokrmů.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Ibišek obsahuje řadu biologicky aktivních látek: quercetin, kaempferol, apigenidin, pelargonidin, cyanin, cyanidin, teraxeryl acetát, cyklopeptidové alkaloidy, ß-sitosterol, kys. šťavelovou, kys. citronovou, vitaminy skupiny B (thiamin, riboflavin, niacin), vitamin C, karoten a mastné kyseliny, dále minerální látky, vápník, železo, fosfor, mangan, selen, draslík.
Výskyt
Pěstuje se ve velkém v Africe, Asii, v Jižní Americe a na jihu Evropy.
Lidové názvy Ibišku
tato bylina je známá též pod názvy čínská růže
Příprava Ibišku
Nálev-čaj - jednu lžičku ibišku zalijte 1/4 l vroucí vody a 10 minut louhujte. Užívá se až 4x denně. Připravujte vždy čerstvý.
Dávejte si pozor!
Květ ibišku je vhodný i pro těhotné a kojící ženy
Slevy a tipy
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Co vás zajímá o Ibišku
Koupil jsem si Ibišek květ řezaný. Chutná to trochu sladce, je v tom cukr? Je do produktu nějak přidáván?
Nabízíte sušené květy klitorie ternatské nebo-li motýlí hrachový květ? Dají se tyto byliny něčím nahradit?
Květy klitorie ternatské a motýlí hrachový květ jsou využívány především pro svou výraznou modrou barvu, kterou do potravin dodávají. Existují však i jiné bylinky, které mohou sloužit jako potravinářské barvivo a nahradit je. Tyto bylinky nejsou u dodavatelů bohužel běžně dostupné.
Bohužel, neexistuje žádná česká bylinka, která by mohla nahradit modrou barvu potravinářských výrobků. V přírodě se totiž běžně nevyskytují rostliny, které by produkovaly modrou barvu. Modrá barva potravinářských výrobků se získává zpravidla synteticky, pomocí chemických látek.
Bylinky které mabízíme a můžou být náhradou barviv je například kurkuma, která dodává jídlu zlatavý odstín, nebo skořice, která může dodat potravinám hnědou až červenou barvu. Také se používají květy ibišku, které dodávají červenou barvu, a šafrán, který je výborným zdrojem žluté barvy.
Je však důležité si uvědomit, že každá bylina má své specifické vlastnosti a chuť, takže nahrazování bylinek by mohlo ovlivnit chuť i vůni jídla. Proto by mělo být nahrazování bylinek zvaženo a případně vyzkoušeno v malém množství před použitím v celém jídle.
Můžu si smíchat ginko, zelený čaj, jasmín a ibišek?
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky