Kmín celý český kořenný

Sušená semena kmínu kořenného jsou jedním z vůbec nejstarších koření na světě, po dlouhá staletí se k ochucení jídel používá i na našem území. Koření má hnědou barvu, charakteristickou výraznou ... více o Kmínu

Kód zboží 01071
Země původuČesko
Latinský názevCarum carvi

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
12 Kč
50g
16 Kč
100g
22 Kč
150g
29 Kč
200g
34 Kč
250g
38 Kč
300g
44 Kč
400g
57 Kč
500g
66 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 10.12.2019

Podobné zboží jako Kmín

Kmín
Kmín
celý
Příprava:
Balení Kmín

Vše o Kmínu

Popis

Sušená semena kmínu kořenného jsou jedním z vůbec nejstarších koření na světě, po dlouhá staletí se k ochucení jídel používá i na našem území. Koření má hnědou barvu, charakteristickou výraznou vůni a ostrou kořeněnou chuť. Kmín se výborně hodí do veškerých bramborových pokrmů, vylepšuje chuť starých vařených brambor. Používá se do slaného pečiva, na maso, do omáček. Je výborný do tvarohových i jiných pomazánek a do salátových zálivek. Nesmíme opomenout zmínit chutnou kmínovou polévku, kde je základní ingrediencí. Kmín usnadňuje trávení tučných a těžkých pokrmů, působí proti nadýmání a pomáhá při nechutenství.

Český kmín je malým zázrakem nejenom v kuchyni

V poslední době se k nám dostává čím dál více zajímavých plodin, bylin a potravin z často velmi exotických koutů světa. Je proto snadné zapomenout na to, že i v naší vlasti máme několik skutečných rostlinných pokladů. A bezesporu se k nim řadí i český kmín.

Český kmín

Nepleťte si kmín a kmín

Kmín není pouze jeden, a proto je dobré vědět, jak se vlastně v kmínech vyznat. Velmi často se plete či zaměňuje římský kmín a ten “klasický“. Římský kmín se tomu našemu sice trochu podobá, tím ale veškerá podobnost končí. Pochází totiž nejenom z jiné rostliny (konkrétně se jedná o šabrej kmínovitý), ale odlišuje se také svou chutí a vůní. Je hojný především ve Středomoří, kde je běžnou součástí mnoha oblíbených pokrmů. Sehnat jej jako koření je však možné běžně i u nás.

Tou druhou rostlinou je kmín kořenný, který se rovněž označuje jako kmín luční a v Evropě roste více jeho odrůd. Některé z nich jsou mnoholeté, jiné pouze dvouleté nebo dokonce jednoleté. Existuje dokonce chráněné označení s názvem “Český kmín“. Jedná se vždy pouze o dvouletou rostlinu, která vykvétá právě druhým rokem a vyniká především vysokým obsahem silic, je proto považována za velmi kvalitní.

Kmín kořenný

Kmín kořenný (latinsky Carum carvi) náleží do čeledi miříkovitých. Jedná se o rostlinu dorůstající až do výšky jednoho metru, která má málo větvenou přímou lodyhu, na jejímž vrcholu se nachází výrazné květenství. Tím je složený okolík s množstvím drobných bílých či narůžovělých kvítků. Plodem je hnědá dvounažka protáhlého srpovitého tvaru. Kmín má tenký kořen, který se nepříliš větví, listy jsou zpeřené a uspořádány do kříže.

Ve volné přírodě se lze s kmínem kořenným setkat hlavně na loukách, mezích, v příkopech, na okraji polních cest, podél plotů a podobně. Nejlépe se mu daří v dobře propustné půdě na slunném stanovišti.

Typickou kmínovou chuť a vůni má na svědomí obsah přítomným silic. Jedná se zejména o silice karvonu a limonenu, kromě toho lze však v kmínu nalézt celou řadu dalších zajímavých látek. Z těch hlavních uveďme vedle již zmíněných éterických olejů například bílkoviny, sacharidy, vápník, fosfor, draslík a dokonce i beta karoten.

Kmín se pyšní prastarou tradicí

Takřka na celém evropském kontinentu naše území nevyjímaje má kmín kořenný prastarou tradici. U nás se jedná pravděpodobně o jedno z nejstarších koření vůbec.

Své uplatnění nalezl kmín zejména v kuchyni. Je neodmyslitelnou součástí mnoha jídel, používá se především při přípravě chleba a dalšího pečiva, výtečně ochutí nejrůznější polévky i omáčky, hodí se pod maso a k bramborovým pokrmům. Neobejdeme se bez něj ani při přípravě zelí, hub či ryb.

Kmín je také běžnou součástí receptur mnoha likérů, mimo jiné známé kmínky.

Opomenout nesmíme ani jeho zajímavé účinky na lidské zdraví. Kmín kořenný je vynikajícím přírodním prostředkem proti obtěžujícímu nadýmání, celkově blahodárně působí na zažívání a usnadňuje trávení. Ženy jej mohou pít pro podporu laktace a kmínový odvar lze podávat dokonce již kojencům, kterým kromě úlevy od bolavého bříška pomůže s trávením mateřského mléka. Kromě toho má kmín schopnost podporovat správnou činnost ledvin, jater a žlučníku, příznivě působí na dýchací potíže a dokonce i bolesti hlavy. A zapomenout nesmíme ani na jeho antibakteriální a protiplísňové účinky.

Z kmínu se připravuje nejenom odvar, ale dělají se z něj například i léčivé oleje či sirupy.

Lidové názvy Kmín

kmín luční, kmín perský, kmín krámský, raška, raska

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Co vás zajímá o Kmínu

    Zeptejte se Bylíka!

    Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

    Máte dotaz? Napište nám zprávu.