Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Kakost nať smrdutý

Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. ... více o Kakostu

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00042
Latinský názevGeranium robertianum
Bylík.skPakost smradľavý vňať
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete do 10.6.
  • GLS - na pobočku dostanete do 10.6.
  • ONE POINT dostanete do 10.6.
  • ONE BOX dostanete do 10.6.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 10.6.
  • Balíkovna dostanete do 10.6.
  • PPL - na pobočku dostanete do 10.6.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 10.6.
  • PPL - na adresu dostanete do 10.6.
  • GLS - na adresu dostanete do 10.6.
  • ONE - na adresu dostanete do 10.6.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 10.6.

Vše o Kakostu

Kakost nať

 Kakost Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. Nejvíce se jí daří v lesnatých porostech tam, kde je dostatek vláhy. Zaujme především svými pětičetnými květy, které jsou drobné a mají půvabnými narůžovělý odstín. Právě pro své květy je kakost často vysazován i v okrasných zahradách. Poněkud nevábné pojmenování rostliny odkazuje na její charakteristický nepříjemný zápach, který se ještě více zintenzivní po utržení.

Z byliny se sbírá především její nať, ze které se připravuje nejčastěji nálev nebo odvar. Po usušení je pronikavé aroma mnohem mírnější. Kakost obsahuje především hořčiny (geraniin), třísloviny, silice, pryskyřice, organické kyseliny a další látky. Svým složením přispívá zejména k sexuálnímu zdraví.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej

Výskyt

Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.

Lidové názvy Kakostu

Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.

Příprava Kakostu

Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.

Slevy a tipy

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Řecké senomleté semeno

Používá se k povzbuzení chuť k jídlu, při katarech dýchacích cest, ... více

Grilovací koření směs koření bez glutamátu

Univerzální grilovací kořenící směs s vyváženou chutí ... více

­-20%

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.