Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Bylinky dle obtíží

Všechny bylinky pěkně na jednom místě, seřazené podle účelu a použití. Vyberte si jednodruhovou bylinu, která je přesně na Vaše potíže.

seznam bylinek

Bylinné směsi

Vyber si bylinnou směs na svůj neduh nebo obtíže. Zaručeně najdeš přesně tu, co potřebuješ. Klikni na tlačítko níže a vyber si, co tě zajímá.

bylinkové směsi a čaje

Koření

Koření všech druhů a barev. Vyberte si z naší široké nabídky snad všech koření světa. Chcete papriku, pepř nebo skořici? Stačí kliknout.

koření a směsi
Bylík razítko

Vítáme vás u Bylíka

v internetovém obchodě plném bylinek

Ahoj, jmenuji se Bylík. Jsem malý lísteček, který má rád bylinky a rád vám poradím s výběrem té nejvhodnější. Proto jsem vytvořil tento internetový obchod, kde bylinky můžete nejen koupit, ale také zde najdete spoustu rad a návodů, jak byliny správně užívat. Pokud nemůžete najít tu správnou, tak mi napište, a já vám poradím. Tak už neváhejte a pusťte se do vybírání.

Váš Bylík

Zeptejte se Bylíka!

  • Jak zpracovat a používat listy a plody stromu Ginkgo biloba?

    U nás se pro domácí použití zpracovávají především listy jinanu; „plody“ (lepivé kuličky se semenem uvnitř) nejsou vhodné na čaj a při neopatrné manipulaci mohou kůži dráždit.

    Listy – sběr, sušení, čaj

    • sbírejte na podzim těsně před plným zežloutnutím, jen zdravé, nepoškozené listy,
    • sušte v tenké vrstvě ve stínu a průvanu (max. 40 °C), skladujte v suchu a temnu,
    • na šálek čaje: 1 čajová lžička sušených listů (≈ 1,5 g) na 250 ml horké vody, 10 min louhovat a scedit; chuť je lehce nahořklá a bylinná.

    Tinktura z listu (volitelně)

    • 1 díl sušených, nahrubo nadrcených listů : 5 dílů 40–60 % lihu,
    • macerovat 2–3 týdny v temnu, denně protřepat, přefiltrovat do tmavé lahvičky,
    • užívejte po kapkách do vody (běžně 15–20 kapek 1–2× denně); při užívání léků a před plánovaným zákrokem se poraďte s lékařem.

    „Plody“ (kuličky) a semena

    • lepivá dužnina silně zapáchá a může podráždit kůži – při sběru stromu v rukavicích se jí vyhněte,
    • semínka uvnitř se v některých zemích jí až po speciální tepelné úpravě a v malém množství; pro domácí použití je nedoporučujeme, syrová jsou nevhodná.

    Pokud budete listy používat pravidelně, dělejte po 3 týdnech týdenní pauzu. Máte-li zájem o hotovou sušenou surovinu, dejte vědět – rádi poradíme s výběrem aktuální šarže.

  • Chtěla bych se jen zeptat jestli při pečení rakytníkového čaje vadí šťopky a lístečky?

    Malé stopky nebo lístečky na plodech rakytníku při „pečení“ čaje (sušení v troubě) nevadí – nejsou nijak škodlivé. Mohou však udělat nálev o trochu trpčí a zakalit jasně oranžovou barvu.

    • Hrubé dřevnaté větvičky raději odstřihněte – suší se déle a v hotovém čaji nejsou příjemné.
    • Jemné stopky můžete ponechat; při prosévaní usušené směsi jich část stejně odpadne.
    • Lístečky obsahují třísloviny – přidají lehce svíravou chuť; pokud preferujete sladkokyselý rakytníkový nálev, odrhněte je před sušením.

    Praktický postup pro troubu:

    1. Plody rozprostřete v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem.
    2. Sušte při 50 °C s pootevřenými dvířky, dokud kuličky nepraskají mezi prsty (4–6 h podle šťavnatosti).
    3. Nechte vychladnout, promněte v rukou a prosijte přes hrubší sítko – odstraníte většinu zbylých stopek.

    Nálev: 1 čajová lžička sušených plodů na 250 ml vroucí vody, louhujte 10 minut. Případné drobné stopky v konvici nijak nevadí.

  • Když rozemelu kořen na prášek, (je-li to vůbec dobré udělat), jakým množstvím vody mám zalít 1 čaj. lzicku kořene?

    Rozemlít sušený kořen na prášek je praktické – drobné částice se vyluhují rychleji, takže stačí kratší doba přípravy a nižší teplota než u celého nebo řezaného kořene.

    Doporučené množství vody
    1 vrchovatá čajová lžička prášku (≈ 1,5 – 2 g) na 200 – 250 ml vody.

    Postup na jemný nálev

    1. Prášek nasypte do hrnku a zalijte vodou o teplotě 90 – 95 °C (ne vroucí).
    2. Promíchejte, přiklopte a louhujte 5 – 7 minut.
    3. Nechte sedlinu klesnout ke dnu nebo slijte přes jemné sítko / papírový filtr.

    Tip: chcete-li silnější nálev, zvolte krátké povaření – prášek rozmíchejte ve 250 ml studené vody, zvolna přiveďte k varu, 2 minuty povařte, odstavte a po 5 minutách sceďte.

    Hotový nálev popíjejte 1–2× denně podle běžných doporučení pro daný kořen. Prášek spotřebujte do 3 – 4 měsíců, skladujte jej v dobře uzavřené nádobě na temném a suchém místě.

  • Mám již delší dobu rostlinu Aloe, ale nevím jestli je to A. vera. Lze si ji splést a uškodit si?

    „Pravé aloe“ (nejčastěji pěstovaná na gel) poznáte podle těchto znaků:

    • z hrubší růžice vyrůstají masité, šedozelené listy se světlejšími skvrnami jen u mladých rostlin,
    • listy jsou na řezu plné čirého, hustého gelu a po stranách mají jemné bělavé zuby,
    • rostlina nemá viditelný stonek – listy vyrážejí přímo od země a tvoří kompaktní „vějíř“.

    S čím si ji můžete splést a co z toho vyplývá:

    • Stromovitá aloe – po několika letech vyžene dřevnatý kmínek a listy jsou užší. Gel lze zevně použít podobně, ale bývá vodnatější a na vnitřní užívání výrazně hořký.
    • Agáve – tuhé listy končí ostrým hrotem a při říznutí nevytéká průhledný gel, ale vodnaté vlákno; šťáva může kůži dráždit.
    • Haworthie a gasterie – menší rozetky s jemnými skvrnkami; listy obsahují minimum gelu, jinak nejsou nebezpečné.
    • Pryšcovité sukulenty (např. „kaktusová“ mléčnice) – při poranění roní bílé mléko, které pálí a může dráždit oči i kůži.

    Většina běžných druhů aloe je zevně bezpečná. Pro vnitřní užívání se ale hodí jen „pravé aloe“ a je potřeba pečlivě odříznout žlutou hořkou vrstvu těsně pod slupkou (obsahuje projímavé látky). Pokud si nejste jistí druhem, zůstaňte u vnější aplikace gelu na pokožku – tam nehrozí zásadní riziko.

    Test bezpečnosti: odkrojte menší kousek listu, nechte vytéct žlutou mízu, opláchněte a naneste trochu čirého gelu na předloktí. Pokud do 24 hodin nevznikne zarudnutí či svědění, můžete gel používat na kůži bez obav.

  • Jaké prodávají čaje na cévy?

    Pro podporu normální činnosti cév a pocit lehkých nohou se u nás nejčastěji objednávají tyto jednodruhové bylinky a hotová bylinná směs:

    Obvyklá příprava čaje: 1 čajová lžička sušené drogy (nebo směsi) na 250 ml vroucí vody, 10 minut louhovat, pít 1–2× denně. Po třech týdnech zařaďte týden pauzu a byliny případně prostřídejte.

    Bylinné čaje ne­nahrazují lékařskou péči; při dlouhodobých potížích konzultujte užívání s odborníkem.

zobrazit všechny dotazy

Tohle byste určite neměli přehlédnout!

Akce, slevy, novinky a naše tipy

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Pomerančová kůra drcená

Voňavá kůra pomeranče zajímavě oživí každý moučník ... více

­-10%

Ořešáklist

Ořešák se používá na záněty sliznic, zastavení krvácení, kožní ... více

­-10%

Ananassušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Koriandrsemeno

Celé plody koriandru se používají hlavně při nakládání zeleniny ... více

­-10%

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

­-10%

Psyllium osemení

Psyllium užíváme jako zdroj přírodní vlákniny při dietách, ... více

­-15%

Moringaprášek

Moringa olejodárná prášek – přírodní superpotravina bohatá ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.