Šípek slupky

Sytě červené šípky zná snad úplně každý. Tyto plody, respektive správněji souplodí nažek, zdobí růži šípkovou (latinsky Rosa canina), košatý ostnitý keř, se kter ... více o šípku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00195
Latinský názevRosa canina

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

100g
51 Kč
150g
57 Kč
200g
74 Kč
250g
86 Kč
300g
97 Kč
400g
128 Kč
500g
154 Kč
750g
215 Kč
1000g
279 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete zítra
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
  • Česká pošta - Balíkovna dostanete zítra
  • PPL - na pobočku dostanete zítra
  • PPL - na adresu dostanete zítra
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete zítra

Podobné zboží jako Šípek

Vše o šípku

Šípek slupky

Šípek Sytě červené šípky zná snad úplně každý. Tyto plody, respektive správněji souplodí nažek, zdobí růži šípkovou (latinsky Rosa canina), košatý ostnitý keř, se kterým se lze běžně setkat i v naší přírodě. Má drobné vejčité či oválné zubaté lístky a půvabné voňavé pětičetné květy.

Plody šípkové růže napomáhají udržovat normální činnost dýchacího systému i zdravou pokožku, kdy je lze vyzkoušet pro snadnější hojení ran. Blahodárně působí na přirozenou obranyschopnost organismu, přispívají k relaxaci a mohou ulevit při nepříjemných pocitech těžkých nohou. Rostlina náleží k antioxidantům, má pozitivní vliv na normální trávení, fungování močového měchýře a ledvin a na zdraví kloubů.

Šípky jsou běžnou součástí celé řady nejrůznějších ovocných a jiných čajů. Používají se rovněž při přípravě chutných sirupů, rosolů, džemů a marmelád. Bývají složkou některých nealkoholických i alkoholických nápojů a v neposlední řadě se z nich dělá také vynikající šípková omáčka vhodná ke zvěřině.

Účinné látky

V čerstvých šípcích najdeme značné množství vitamínu C, také vitamín A, B a K, dále pektiny, ovocné kyseliny, cukr, karotenoidy, katalyzátory a biostimulátory, taniny, pryskyřice, asi 9 antivirových látek, které omezují množení virů, dále kalcium, fosfor a  železo.

Výskyt

Světlé suché lesy, křoviny, živé ploty. 

Lidové názvy Šípek

Tato bylina je též známá pod názvy stolistka, psí růže

Příprava Šípek

Sušené plody spařte vodou 70°C teplou a nechte déle vylouhovat, aby se co nejméně zničil jejich vzácný obsah. Šípky lze krátce povařit -asi 10g drcených plodů louhujeme 1 hod v 0,5l studené vody, uvedeme do varu, necháme odstát. Nejšetrnější způsob přípravy je šípky louhovat několik hodin ve studené vodě a před konzumací si čaj přihřát na požadovanou teplotu. Na litr vody použijeme asi 20-30g šípků. 

Dávejte si pozor!

Vždy je čaj vhodné přecedit přes pláténko nebo papírový filtr, aby nám chloupky nedráždili sliznice. 

Slevy a tipy

Játra bylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Sporýš nať

Nať sporýše se používá na zlepšení trávení, při migrénách, ... více

Divizna květ

Divizna patří mezi nejstarší léčivé rostliny, je vhodná i pro děti ... více

Dýně semínko loupané

Dýňová semínka jsou nejlepším přírodním zdrojem zinku. Zinek ... více

Třezalka nať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.