Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Švestky bez pecky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů ... více o Švestkách

Kód zboží 00611
Země původuChile
Latinský názevPrunus domestica
Bylík.skSlivky ashlock 40/50 bez kôstky

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

200g
80 Kč
250g
96 Kč
300g
114 Kč
400g
145 Kč
500g
171 Kč
750g
232 Kč
1000g
310 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg

Vše o Švestkách

Sušené švestky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů. Je pro něj typická bohatá koruna vejcovitého tvaru a hnědavě šedý kmen často s rozpraskanou borkou. V jarních měsících strom vykvétá nazelenalými květy, a to většinou ve stejné době, kdy se zároveň na větvičkách objevují první listy. Jedlé plody nesou různý barevný odstín, většinou jsou namodralé až nafialovělé. Jsou typické šťavnatou dužinou, uvnitř které se ukrývá hnědá elipsovitá pecka.

Sušené švestky obsahují vlákninu i celou řadu vitaminů a minerálů. Jedná se především o provitamin A, z minerálních látek pak o draslík, kterého je až 732 miligramů na 100 g. Kromě draslíku v sušených plodem najdeme například také vápník a železo. Konzumace více než 100 g sušených švestek denně přispívá k normální činnosti střev.

Pěstování švestky má na našem území dlouhou tradici, což dokládá i pestrost regionálních pojmenování plodů – slíva, trnka, kadlátko, karlátka a mnoho dalších. Z plodů se vyrábí povidla a jsou také součástí mnoha sladkých pokrmů, dezertů, kompotů a omáček. Vzpomenout musíme také oblíbený destilát, takzvanou slivovici.

Sušené švestky je možné konzumovat jako vynikající pochoutku jen tak samotné. Výborné jsou však i pro další zpracování v kuchyni, nejlépe po krátkém namočení do vody, aby změkly. Lze je přidávat například do jahelných, ovesných a dalších kaší, do domácích műsli tyčinek, drobného cukroví, ale hodí se skvěle například také ke zvěřině, kachnímu a jehněčímu masu. Sušené švestky se rovněž podávají ke slivovici pro zjemnění její chuti.

Výživové hodnoty

Výživové hodnoty na 100g:
Energie 72 kcal
Rostlinné tuky 0,11 g
proteiny 0,65 g
uhlohydráty 19,1 g
vitamíny A, B6, C, E, K 2 g
vápník 12,8 mg
železo 0,92 mg
sodík 0,71 mg

Složení: Švestky, sorbát draselný E202

Lidové názvy Švestky

slíva, trnka, kadlátko, karlátka

Dávejte si pozor!

Přes veškerou péči a snahu můžou švestky obsahovat kousky pecek nebo pecky celé

Slevy a tipy

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Šípekdrcený s jádry

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.