Švestky bez pecky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů ... více o Švestkách

Kód zboží 00611
Země původuChile
Latinský názevPrunus domestica
Bylík.skSlivky ashlock 40/50 bez kôstky

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

200g
72 Kč
250g
87 Kč
300g
104 Kč
400g
131 Kč
500g
154 Kč
750g
210 Kč
1000g
280 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg

Vše o Švestkách

Sušené švestky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů. Je pro něj typická bohatá koruna vejcovitého tvaru a hnědavě šedý kmen často s rozpraskanou borkou. V jarních měsících strom vykvétá nazelenalými květy, a to většinou ve stejné době, kdy se zároveň na větvičkách objevují první listy. Jedlé plody nesou různý barevný odstín, většinou jsou namodralé až nafialovělé. Jsou typické šťavnatou dužinou, uvnitř které se ukrývá hnědá elipsovitá pecka.

Sušené švestky obsahují vlákninu i celou řadu vitaminů a minerálů. Jedná se především o provitamin A, z minerálních látek pak o draslík, kterého je až 732 miligramů na 100 g. Kromě draslíku v sušených plodem najdeme například také vápník a železo. Konzumace více než 100 g sušených švestek denně přispívá k normální činnosti střev.

Pěstování švestky má na našem území dlouhou tradici, což dokládá i pestrost regionálních pojmenování plodů – slíva, trnka, kadlátko, karlátka a mnoho dalších. Z plodů se vyrábí povidla a jsou také součástí mnoha sladkých pokrmů, dezertů, kompotů a omáček. Vzpomenout musíme také oblíbený destilát, takzvanou slivovici.

Sušené švestky je možné konzumovat jako vynikající pochoutku jen tak samotné. Výborné jsou však i pro další zpracování v kuchyni, nejlépe po krátkém namočení do vody, aby změkly. Lze je přidávat například do jahelných, ovesných a dalších kaší, do domácích műsli tyčinek, drobného cukroví, ale hodí se skvěle například také ke zvěřině, kachnímu a jehněčímu masu. Sušené švestky se rovněž podávají ke slivovici pro zjemnění její chuti.

Výživové hodnoty

Výživové hodnoty na 100g:
Energie 72 kcal
Rostlinné tuky 0,11 g
proteiny 0,65 g
uhlohydráty 19,1 g
vitamíny A, B6, C, E, K 2 g
vápník 12,8 mg
železo 0,92 mg
sodík 0,71 mg

Složení: Švestky, sorbát draselný E202

Lidové názvy Švestky

slíva, trnka, kadlátko, karlátka

Dávejte si pozor!

Přes veškerou péči a snahu můžou švestky obsahovat kousky pecek nebo pecky celé

Slevy a tipy

Majoránkalist

Majoránka se používá při nervových poruchách a nespavosti, nemocech ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Co vás zajímá o Švestkách

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.