Švestky bez pecky
Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů ... více o Švestkách
Kód zboží | 00611 |
---|---|
Země původu | Chile |
Latinský název | Prunus domestica |
Bylík.sk | Slivky ashlock 40/50 bez kôstky |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Vše o Švestkách
Sušené švestky
Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů. Je pro něj typická bohatá koruna vejcovitého tvaru a hnědavě šedý kmen často s rozpraskanou borkou. V jarních měsících strom vykvétá nazelenalými květy, a to většinou ve stejné době, kdy se zároveň na větvičkách objevují první listy. Jedlé plody nesou různý barevný odstín, většinou jsou namodralé až nafialovělé. Jsou typické šťavnatou dužinou, uvnitř které se ukrývá hnědá elipsovitá pecka.
Sušené švestky obsahují vlákninu i celou řadu vitaminů a minerálů. Jedná se především o provitamin A, z minerálních látek pak o draslík, kterého je až 732 miligramů na 100 g. Kromě draslíku v sušených plodem najdeme například také vápník a železo. Konzumace více než 100 g sušených švestek denně přispívá k normální činnosti střev.
Pěstování švestky má na našem území dlouhou tradici, což dokládá i pestrost regionálních pojmenování plodů – slíva, trnka, kadlátko, karlátka a mnoho dalších. Z plodů se vyrábí povidla a jsou také součástí mnoha sladkých pokrmů, dezertů, kompotů a omáček. Vzpomenout musíme také oblíbený destilát, takzvanou slivovici.
Sušené švestky je možné konzumovat jako vynikající pochoutku jen tak samotné. Výborné jsou však i pro další zpracování v kuchyni, nejlépe po krátkém namočení do vody, aby změkly. Lze je přidávat například do jahelných, ovesných a dalších kaší, do domácích műsli tyčinek, drobného cukroví, ale hodí se skvěle například také ke zvěřině, kachnímu a jehněčímu masu. Sušené švestky se rovněž podávají ke slivovici pro zjemnění její chuti.
Výživové hodnoty
Výživové hodnoty na 100g: | |
---|---|
Energie | 72 kcal |
Rostlinné tuky | 0,11 g |
proteiny | 0,65 g |
uhlohydráty | 19,1 g |
vitamíny A, B6, C, E, K | 2 g |
vápník | 12,8 mg |
železo | 0,92 mg |
sodík | 0,71 mg |
Složení: Švestky, sorbát draselný E202
Lidové názvy Švestky
slíva, trnka, kadlátko, karlátka
Dávejte si pozor!
Přes veškerou péči a snahu můžou švestky obsahovat kousky pecek nebo pecky celé
Slevy a tipy
Ostropestřecdrcený plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky