Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Švestky bez pecky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů ... více o Švestkách

Kód zboží 00611
Země původuChile
Latinský názevPrunus domestica
Bylík.skSlivky ashlock 40/50 bez kôstky

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

200g
84 Kč
250g
100 Kč
300g
119 Kč
400g
150 Kč
500g
173 Kč
750g
236 Kč
1000g
306 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete tento týden
  • GLS - na pobočku dostanete tento týden
  • ONE BOX dostanete tento týden
  • ONE POINT dostanete tento týden
  • ONE dostanete tento týden
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete tento týden
  • Balíkovna dostanete tento týden
  • PPL - na pobočku dostanete tento týden
  • Zásilkovna domů dostanete tento týden
  • PPL - na adresu dostanete tento týden
  • GLS - na adresu dostanete tento týden
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete tento týden

Vše o Švestkách

Sušené švestky

Švestka je plodem slivoně švestky neboli švestky domácí (latinsky Prunus domestica), v České republice běžně rozšířeného stromu, který dorůstá až do výšky 10 metrů. Je pro něj typická bohatá koruna vejcovitého tvaru a hnědavě šedý kmen často s rozpraskanou borkou. V jarních měsících strom vykvétá nazelenalými květy, a to většinou ve stejné době, kdy se zároveň na větvičkách objevují první listy. Jedlé plody nesou různý barevný odstín, většinou jsou namodralé až nafialovělé. Jsou typické šťavnatou dužinou, uvnitř které se ukrývá hnědá elipsovitá pecka.

Sušené švestky obsahují vlákninu i celou řadu vitaminů a minerálů. Jedná se především o provitamin A, z minerálních látek pak o draslík, kterého je až 732 miligramů na 100 g. Kromě draslíku v sušených plodem najdeme například také vápník a železo. Konzumace více než 100 g sušených švestek denně přispívá k normální činnosti střev.

Pěstování švestky má na našem území dlouhou tradici, což dokládá i pestrost regionálních pojmenování plodů – slíva, trnka, kadlátko, karlátka a mnoho dalších. Z plodů se vyrábí povidla a jsou také součástí mnoha sladkých pokrmů, dezertů, kompotů a omáček. Vzpomenout musíme také oblíbený destilát, takzvanou slivovici.

Sušené švestky je možné konzumovat jako vynikající pochoutku jen tak samotné. Výborné jsou však i pro další zpracování v kuchyni, nejlépe po krátkém namočení do vody, aby změkly. Lze je přidávat například do jahelných, ovesných a dalších kaší, do domácích műsli tyčinek, drobného cukroví, ale hodí se skvěle například také ke zvěřině, kachnímu a jehněčímu masu. Sušené švestky se rovněž podávají ke slivovici pro zjemnění její chuti.

Výživové hodnoty

Výživové hodnoty na 100g:
Energie 72 kcal
Rostlinné tuky 0,11 g
proteiny 0,65 g
uhlohydráty 19,1 g
vitamíny A, B6, C, E, K 2 g
vápník 12,8 mg
železo 0,92 mg
sodík 0,71 mg

Složení: Švestky, sorbát draselný E202

Lidové názvy Švestky

slíva, trnka, kadlátko, karlátka

Dávejte si pozor!

Přes veškerou péči a snahu můžou švestky obsahovat kousky pecek nebo pecky celé

Slevy a tipy

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Řecké senomleté semeno

Používá se k povzbuzení chuť k jídlu, při katarech dýchacích cest, ... více

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

­-15%

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Co vás zajímá o Švestkách

    Dotazy k bylinkám

  • Co je vhodné na zácpu?

    Na podporu trávení a zmírnění zácpy existuje několik osvědčených bylinek a sušených plodů, které mohou jemně podpořit pohyb střev. Zde je několik možností:

    Bylinky na podporu trávení:

    1. Jitrocel (psyllium) – Semínka jitrocele jsou bohatá na vlákninu, která pomáhá zlepšit průchod potravy střevy. Psyllium se často používá jako přírodní prostředek na podporu zdravého trávení a zjemnění stolice.

    2. Fenykl – Čaj z fenyklu pomáhá uvolňovat křeče a nadýmání, což může přispět k lepšímu trávení a zmírnění zácpy.

    3. Máta – Máta má uklidňující účinky na trávicí trakt a může pomoci uvolnit střeva.

    Sušené plody vhodné na zácpu:

    1. Sušené švestky (slívy) – Jsou velmi známé pro své přirozené projímavé účinky díky vysokému obsahu vlákniny a sorbitolu, který stimuluje pohyb střev.

    2. Sušené fíky – Stejně jako švestky, i fíky obsahují hodně vlákniny a mohou přirozeně podpořit průchod potravy střevy.

    3. Sušené meruňky – Mají vysoký obsah vlákniny a jsou šetrné k trávicímu systému, takže jsou vhodné na mírné formy zácpy.

    4. Lněné semínko – Obsahuje vlákninu a zdravé tuky, které pomáhají při zácpě tím, že změkčují stolici a podporují její průchod střevy.

    Doporučení:

    • Švestky a fíky lze namočit přes noc do vody a ráno sníst. Můžete také vypít vodu, ve které byly namočené, což ještě více podpoří jejich účinek.
    • Psyllium je vhodné užívat s dostatkem vody, aby vláknina správně fungovala.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.