Můj známí si pamatuje z dětství koření Džordžina. Mělo to cibuli, na zimu se uklízela do sklepa a vypadala podobně jako kukuřice. Listy se sušily a pak používaly jako koření do salátu. Moc prosím nemáte tušení co by to mohlo být za koření? Mělo být z Řecka nebo Bulharska.
To, co popisujete jako "Džordžina," by mohlo být ve skutečnosti rostlina čubrica (známá také jako saturejka balkánská). Čubrica je v Bulharsku velmi oblíbené koření, které má intenzivní, lehce pepřovou chuť a používá se do salátů, polévek nebo na maso. Někdy se míchá s dalšími bylinkami nebo solí (např. směs zvaná šarena sol).
Váš popis cibulovitých částí a listů, které se sušily, ale připomíná i rostlinu podobnou cibuli či česneku, což by mohla být bulharská cibule nebo místní druh pórku, z něhož se někdy připravují aromatické sušené směsi.
Pokud si váš známý pamatuje, že listy měly podobu kukuřičných částí, mohlo by jít o nějaký lokální nebo regionální druh, který dnes není běžně dostupný, nebo se název "Džordžina" používal jen místně.
Pokud to má být balkánské koření na saláty, doporučuji ověřit, zda to není:
- Čubrica (saturejka).
- Bulharský pór (nebo jiný cibulovitý druh).
- Možná lokální odrůda byliny nebo směsi koření z Řecka nebo Bulharska.
Zboží související s dotazem
Podobné dotazy
Slevy a tipy
Datle bez peckysušené plody
Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více