Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Můj známí si pamatuje z dětství koření Džordžina. Mělo to cibuli, na zimu se uklízela do sklepa a vypadala podobně jako kukuřice. Listy se sušily a pak používaly jako koření do salátu. Moc prosím nemáte tušení co by to mohlo být za koření? Mělo být z Řecka nebo Bulharska.

Saturejka
Saturejka (Satureja hortensis)

To, co popisujete jako "Džordžina," by mohlo být ve skutečnosti rostlina čubrica (známá také jako saturejka balkánská). Čubrica je v Bulharsku velmi oblíbené koření, které má intenzivní, lehce pepřovou chuť a používá se do salátů, polévek nebo na maso. Někdy se míchá s dalšími bylinkami nebo solí (např. směs zvaná šarena sol).

Váš popis cibulovitých částí a listů, které se sušily, ale připomíná i rostlinu podobnou cibuli či česneku, což by mohla být bulharská cibule nebo místní druh pórku, z něhož se někdy připravují aromatické sušené směsi.

Pokud si váš známý pamatuje, že listy měly podobu kukuřičných částí, mohlo by jít o nějaký lokální nebo regionální druh, který dnes není běžně dostupný, nebo se název "Džordžina" používal jen místně.

Pokud to má být balkánské koření na saláty, doporučuji ověřit, zda to není:

  • Čubrica (saturejka).
  • Bulharský pór (nebo jiný cibulovitý druh).
  • Možná lokální odrůda byliny nebo směsi koření z Řecka nebo Bulharska.

Zpět na všechny dotazy

Zboží související s dotazem

Podobné dotazy

  • JAK SE JEMUJE BYLINA PODOBNÁ ROZMARÝNU JE PROTI PARAZITŮM, NEJSILNĚJŠÍ NA SVĚTĚ

    Saturejka zahradní je nízký, hustý keřík s úzkými tmavozelenými lístky, které tvarem skutečně připomínají jehličky rozmarýnu. Vůně je pronikavě kořenitá a intenzivní.

    Proč se o ní často mluví jako o „největší přírodní zbrani“ při ochucování jídel a podpůrné péči o vnitřní čistotu?

    • lístky obsahují éterické oleje s thymolem a karvakrolem, takže se tradičně přidávají k masu či luštěninám pro pikantní chuť a zachování svěžesti pokrmu,
    • podporuje normální trávení, přispívá k přirozené obranyschopnosti organismu a má antioxidační účinek.

    Jako prodejce bylinek ale nesmíme tvrdit, že konkrétní rostlina léčí nebo „vyhubí“ parazity. Pokud však hledáte aromatickou bylinku, která se v lidové tradici s tímto cílem používá a současně skvěle ochutí jídlo, doporučujeme saturejku zahradní.

    Praktický tip – pro nejplnější chuť a co nejvyšší obsah silic přidávejte saturejku až krátce před koncem tepelné úpravy.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Kozlíkkořen

Kozlík lékařský – tradiční kořen, který může přispívat ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Šípekcelý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.