fb Himalájská sůl růžová jemně mletá - Bylík.cz - prodej bylin, bylinek a koření - eshop obchod

Himalájská sůl jemně mletá růžová

Sůl nalezneme snad v každé kuchyni i restauraci. A není divu, vždyť kdo by se bez ní při vaření a konzumaci pokrmů obešel? Stačí si vzpomenout na známou pohádku, ve které si král uvědomil, že sůl je cennější ... více o Himalájské soli

Kód zboží 00552
Země původuPákistán

Potřebujete s něčím poradit?

+420 773 318 559
(po-pá 8:00-19:00, so 9:00-14:00)

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

200g
22
250g
26
300g
30
400g
38
500g
47
750g
64
1000g
81
Dostupnost: skladem > 10 kg

Podobné zboží jako Himalájská sůl

Himalájská sůl

Vše o Himalájské soli

Popis

Sůl nalezneme snad v každé kuchyni i restauraci. A není divu, vždyť kdo by se bez ní při vaření a konzumaci pokrmů obešel? Stačí si vzpomenout na známou pohádku, ve které si král uvědomil, že sůl je cennější než zlato a že konzumovat pokrmy zcela bez soli nepřináší žádný gurmánský zážitek…

Zdraví ukryté v růžových zrnkách himálajské soli

Není sůl jako sůl

A to doslova. Mezi jednotlivými druhy soli bývají totiž až propastné rozdíly v obsahu různých látek, chuti a dalších vlastnostech.  Pojďme si tedy stručně představit tři základní kategorie soli:

1) Běžná kuchyňská sůl

Je celosvětově vůbec nejpoužívanější. Získává se z dolů či povrchových lomů, následně se dále zpracovává, především prochází rafinací. To je technologický postup, kterým se vlastně čistí. Výsledkem je tak téměř čistý chlorid sodný, při tomto procesu se ale zároveň ničí i původně obsažené stopové minerály a další prvky. Naopak, dodatečně se často přidává jód, ale bohužel i další látky, například s protispékavým účinkem či pohlcovače vlhkosti. Takto upravenou sůl lidský organismus odbourává složitě a v případě nadměrné konzumace může docházet k různým zdravotním neduhům (zadržování vody, vysokému krevnímu tlaku apod.).

2) Mořská sůl

Jak název napovídá, tato sůl se získává odpařováním mořské vody. Můžeme ji sehnat upravenou rafinací nebo v přírodní podobě. Pokud je ponechána přírodní, nemívá čistě bílou barvu a obsahuje i přírodní jód. Jeho obsah nebývá příliš výrazný, proto se o něj i tato sůl často dodatečně dále obohacuje. Běžně se také ochucuje například bylinkami. Chuťově je oproti běžné kuchyňské soli výraznější a běžně se používá rovněž v kosmetice (zvláště sůl z Mrtvého moře).

3) Himálajská sůl

Vznikla před přibližně 200 miliony let v prostoru Himalájí, kde kdysi bývalo moře. Po jeho odpaření zde v důsledku klimatických změn zůstaly mocné vrstvy minerální soli, která se při pozdějších posunech hornin dostala pod povrch. V současnosti se její zdroje nachází na území dnešního Pákistánu v hloubce několika set metrů, odkud se těží. Proto je himálajská sůl čistě přírodní a neobsahuje žádné přídavné látky. Díky tomu tolik nezatěžuje naše tělo a organismus ji snáze zpracovává.

 

Himalájská sůl

Proč je himálajská sůl zdraví prospěšná?

Himalájská sůl obsahuje velké množství minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se zejména o hořčík, draslík, sodík, vápník a fosfor, dále selen, zinek, jód a měď. Typické růžové zbarvení způsobuje obsah železa. To znamená, že čím je sůl růžovější, tím více železa v sobě ukrývá.

I v tomto případě však platí, že konzumaci není vhodné přehánět (přestože její příjem může být o něco vyšší oproti běžné kuchyňské soli). Při rozumném používání má však himálajská sůl široké spektrum pozitivních zdravotních účinků. Je ceněna pro své regulační schopnosti – napomáhá udržovat správnou hladinu Ph (tedy rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle), krevního cukru, správný tlak v cévách, hladinu hormonů i vody v těle. Podporuje metabolické procesy, zdravý spánek a dokonce také libido. Podporuje zdraví cév, kosterního systému i správné fungování dýchací soustavy. Protože má i schopnost pročišťovat organismus od škodlivých látek a napomáhá lépe absorbovat živiny v zažívacím traktu, zvyšuje naši energii. Je třeba také zmínit pozitivní vliv na správnou funkci nervové soustavy a preventivní účinek proti svalovým křečím.

Najde uplatnění nejen v kuchyni

Himalájskou sůl je k dostání nejčastěji v podobě hrubozrnných zrníček, ale prodává se i jemně namletá nebo naopak v celých blocích. V kuchyni ji můžeme používat místo běžné kuchyňské soli. Byla by však škoda nezmínit i její další možné využití. Osvědčené je její použití do koupele – získáte tak příjemnou osvěžující a relaxační lázeň s příznivými účinky na stav pokožky. Napomáhá jejímu hojení i celkové regeneraci, proto je vhodná i pro osoby, které trpí atopickým ekzémem.

Jednoduše si také můžete vytvořit roztok do nosního spreje, který je výborným prostředkem na pročištění nosních dutin. Inhalování himálajské soli má blahodárný vliv na dýchací soustavu. Pití ředěného roztoku (tzv. solanky) je perfektní na doplnění minerálů, pro pročištění organismu a lepší odbourávání krystalků z kloubů. Je vhodné zejména pro aktivní sportovce a těžce fyzicky pracující jedince. Zároveň je však třeba si pohlídat celkový příjem soli…

Sůl z úpatí Himalájí našla své uplatnění také v kosmetice, díky svým regeneračním vlastnostem se přidává například do pleťových masek. V poslední době jsou velmi populární i solné lampy, které zároveň představují zajímavý bytový doplněk.

Účinné látky

Sodík, Chlorid, Síra, Vápník, Lithium, Draslík, Hořčík, Fluorid, Jodid, Křemík, Železo, Zinek, Bróm, Hliník, Kobalt, Měď a další

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Co vás zajímá o Himalájské soli

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.