Na co mozem pouzit vnat, ked nemam koren? Dakujem

Kostival (Symphytum officinale) je léčivá rostlina, která je využívána především pro své léčebné účinky na kůži a kosti. Nejčastěji se z ní vyrábějí masti a krémy pro vnější použití.
Když nemáte k dispozici kořen kostivalu, lze použít i nat. Nat kostivalu obsahuje podobné složky jako kořen, i když v nižší koncentraci. Je však stále účinná. Můžete ji využít například na přípravu odvaru pro vnější použití na bolesti svalů, kloubů a modřiny.
Příklad přípravy odvaru:
- Sbírejte vnat kostivalu (listy a stonky), dokud je rostlina zelená.
- Nakrájejte vnat na malé kousky.
- Přidejte vodu a vařte po dobu cca 20 minut.
- Nechejte vychladnout a poté přeceďte.
- Tento odvar můžete použít na kůži k léčbě výše zmíněných potíží.
Pozor: Kostival by měl být vždy používán pod dohledem odborníka, protože může mít vedlejší účinky a může být toxický při vysokých dávkách nebo při dlouhodobém užívání. Vždy se poraďte s lékařem nebo odborníkem na byliny, než začnete s jakýmkoli bylinným léčením.
Zboží související s dotazem
Podobné dotazy
Vaříme konopnou mast, třikrát po třech hodinách na osmdesát stupňů. Je možné tam dát kostival již na začátku a luhovat jej v těchto teplotách, nebo ho tam raději dát až na konec, třeba na dvě hodiny na nižší stupně?
Kostival je nejlepší přidat až ke konci procesu, tedy na poslední dvě hodiny při nižší teplotě kolem 50–60 °C.
Kostival obsahuje alantoin, což je hlavní účinná látka podporující regeneraci. Je teplotně citlivý, a pokud by byl vystaven dlouhodobě vyšším teplotám (80 °C po 9 hodin), mohl by se jeho účinek snížit. Konopí snese vyšší teploty a dlouhé vaření lépe, proto je v pořádku ho zahřívat delší dobu.
Doporučuji tedy nejprve vařit konopí třikrát po třech hodinách při 80 °C, poté přidat kostival a snížit teplotu na 50–60 °C, kde ho nechat louhovat dvě hodiny. Takto zachováte maximum účinných látek z obou bylin. Pokud byste chtěla ještě lepší extrakci kostivalu, můžete ho předem macerovat ve vlažném oleji při pokojové teplotě po dobu 24 hodin a poté přidat do směsi.
Přeji, ať se mast povede.
Slevy a tipy
Skořice cejlonskámletá
Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více
Kopřivanať s listem
Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více