Kurkuma mletá Indický šafrán

Jako koření se používá zbytnělý oddenek kurkumovníku dlouhého, mohutné trvalky, jejíž domovinou je oblast jihovýchodní Asie. ... více o Kurkumě

Kód zboží 01078
Země původuIndie
Bylík.skKurkuma Indický šafran

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
22 Kč
50g
27 Kč
100g
36 Kč
150g
43 Kč
200g
52 Kč
250g
61 Kč
300g
74 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Kurkumě

Bez kurkumy by nebylo kari

Kurkuma je v našich končinách běžně známá jako koření, především jako součást populární kari. Už mnohem méně se ale ví, odkud se vlastně toto koření bere a že své uplatnění nemá pouze v kuchyni.

Seznamte se: Kurkumovník dlouhý

Zdrojem kurkumy je tropická rostlina s názvem kurkumovník dlouhý (latinsky Curcuma longa), která je známá také jako indický šafrán nebo žlutý zázvor. Její původní vlastí je oblast jižní až jihovýchodní Asie, v současnosti je však pěstována i na jiných kontinentech, zejména ve Střední a Jižní Americe a v Africe.

 

Kurkumovník spadá do čeledi zázvorníkovitých. Jeho oddenek hnědavé barvy může svých vzhledem někomu připomínat právě zázvor, je totiž zduřelý a článkovaný. Uvnitř je však sytě žlutý až žlutooranžový. Rostlina patří mezi trvalky a dorůstá přibližně do výšky v rozmezí 0,5 až 1,5 metru. Sytě zelené listy jsou dlouze řapíkaté a široce kopinaté, mezi nimi vyrůstá stonek, na jehož konci se nachází půvabné klasovité květenství, které nese žlutavé zbarvení. Plodem jsou třípouzdré tobolky, uvnitř kterých se ukrývají semena s míškem.

Kurkuma vyniká nádhernou zlatavou barvou

Kurkuma je v kuchyni mezi ostatním kořením nepřehlédnutelná, má totiž opravdu sytou žlutou až žlutooranžovou barvu. Tento zlatavý odstín dokáže propůjčit také připravovaným pokrmům. Kromě toho má charakteristickou jemně nahořklou chuť a pronikavé aroma. Pro své vlastnosti je nedílnou součástí světoznámého kari koření, jehož složení se může odlišovat, ale kurkuma v něm nechybí prakticky nikdy. Pravděpodobně méně známá je skutečnost, že je rovněž součástí oblíbené worcesterské omáčky.

Jako koření se zpracovávají oddenky kurkumovníku, které se nejdříve usuší na slunce a posléze se podrtí nebo pomelou na jemný prášek. Kurkuma má dlouhou tradici především v indické, arabské, perské a thajské kuchyni.

Prastaré koření se zajímavým využitím

V oblastech svého původního výskytu je kurkuma lidmi využívána již velmi dlouho. Ceněná zde byla nejenom jako výtečné koření k dochucení pokrmů, ale byly jí přisuzovány také zdravotní účinky. Kvůli tomu se stala například nedílnou součástí tradiční indické medicíny – ajurvédy. Panovalo mimo jiné přesvědčení, že kromě celkově blahodárného působení na lidský organismus je dokonce první pomoci v případě uštknutí hadem nebo kousnutí jedovatým pavoukem.

Po rozšíření kurkumy do jiných částí světa se z ní vyráběl také takzvaný kurkumový papír, který byl jakýmsi předchůdcem lakmusového papírku, což je vlastně acidobazický indikátor. Kurkuma se používá rovněž jako žluté potravinářské barvivo a vyrábí se z ní škrobová moučka zvaná koa, která slouží k zahuštění omáček. Silice obsažené v kurkumě našly své využití v parmumářství.

Kurkuma v současnosti

Pravděpodobně nejzajímavější složkou kurkumy je polyfenol kurkumin, který si vysloužil pozornost mnoha odborných studií, ty zjišťovaly především jeho možné farmakologické využití. Mimochodem, právě on je příčinou krásné žluté barvy, které koření propůjčuje pokrmům. Oddenek kurkumovníku obsahuje také několik druhů éterických olejů a další látky.

Samotná kurkuma má zajímavé spektrum zdravotních benefitů. Je prokázán blahodárný vliv na imunitní systém člověka a působí rovněž jako antioxidant, kdy chrání buňky před tzv. volnými radikály. Přispívá rovněž k normální funkci jater a správné činnost kardiovaskulárního systémů, má příznivý vliv na krevní oběh. Za pozornost stojí fakt, že udržuje normální stav kloubů a kostí, podobně pozitivně působí také na trávení, dýchací a nervový systém. Dokonce se podílí také na zachování normálního stavu pokožky.

Účinné látky

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin).

Lidové názvy Kurkumu

Kurkumovník dlouhý

Slevy a tipy

Kari Madrassměs koření

Jemná nepálivá varianta kari koření ... více

­-20%

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Vrbovka nať

Vrbovku malokvětou používáme při zánětech močových cest a při ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Co vás zajímá o Kurkumě

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.