Vrbovka nať malokvětá

Vrbovka úzkolistá (latinsky Chamaenerion angustifolium) je statná rostlina s přímou lodyhou zakončenou pyramidovými hrozny nachových květů.  ... více o Vrbovce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00112
Latinský názevEpilobium parviflorum

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
31 Kč
50g
39 Kč
100g
54 Kč
150g
67 Kč
200g
84 Kč
250g
100 Kč
300g
116 Kč
400g
147 Kč
500g
173 Kč
Dostupnost: skladem > 3 kg | dostanete do 25.1.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.1.
  • Balíkovna dostanete do 25.1.
  • PPL - na pobočku dostanete do 25.1.
  • Zásilkovna domů dostanete do 25.1.
  • PPL - na adresu dostanete do 25.1.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.1.

Vše o Vrbovce

Vrbovka nať

Vrbovka Vrbovka úzkolistá (latinsky Chamaenerion angustifolium) je statná rostlina s přímou lodyhou zakončenou pyramidovými hrozny nachových květů. Má střídavě uspořádané kopinaté listy a tlustý kořen s plazivými oddenky. Roste takřka po celé Evropě prakticky ve všech nadmořských výškách.

Bylina podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a patří mezi antioxidanty, tudíž napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem. Muži ji mohou vyzkoušet pro zdravou prostatu, ženy pro udržení komfortu v období menstruace a menopauzy. Příznivě ovlivňuje pohyblivost kloubů, normální činnost trávení a dolních močových cest. Pomoci může také při kontrole tělesné hmotnosti. Blahodárný vliv má vrbovka i v oblasti duševního zdraví, kdy přispívá zejména k relaxaci, klidnému spánku a celkovému pocitu pohody.

Jestliže se zelené listy vrbovky fermentují, je výsledkem chutný nálev připomínající zelený čaj. Mladé výhonky a nedřevnatou část lodyhy je možné zpracovávat rovněž v kuchyni podobně jako zeleninu, čerstvé lístky ochutí pomazánku i vaječné pokrmy.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Flavonoidy, myricetin, quercetin, kafr a glykosidy, ellagitaniny, oenothein A a B, deriváty kyseliny gallsové, sitosterol

Výskyt

Louky, lesní mýtiny, paseky, pole, spáleniště, rumiště, podél cest, roste na půdách vlhkých i vysýchavých, humózních i písčitých, někdy i kamenitých.

Lidové názvy Vrbovky

Tato bylina je známa také pod názvy bylina ruinová, ohnivá bylina, ohňová bylina, pejří, pýří, vrbka nebo ženský vlas.

Příprava Vrbovky

Nálev - čaj - připravíme zalitím 1 čajové lžičky 1/4 l vroucí vody a zakryté necháme 15 min vyluhova. Užívá se 2 - 3x denně teplé. Na zevní použití si připravíme odvar - 10 g drogy se vaří 10 až 15 minut ve ¼ l vody a nechá se 45 minut odstát. 

Dávejte si pozor!

Nesmí se používat při nedostatečné činnosti srdce a ledvin provázené otoky. Po dobu užívání vrbovky je zakázáno pít alkoholické nápoje a kouřit.

Slevy a tipy

Maliník list

Malinové listy působí jako mírný močopudný a protikřečový prostředek. ... více

Šípek slupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Šípek celý plod

Celé plody šípku jsou známým zdrojem vitaminu C. ... více

Imunita bylinková směs

Bylinná směs podpoří vaši imunitu v době chladného a nepříznivého ... více

Játra bylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Skořice cejlonská mletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Co vás zajímá o Vrbovce

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.