Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Fazole oplodí obecný

Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. ... více o Fazoli

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00026
Latinský názevPhaseolus vulgaris
Bylík.skFazuľa obyčajný oplodie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
26 Kč
50g
30 Kč
100g
38 Kč
150g
45 Kč
200g
53 Kč
250g
62 Kč
300g
75 Kč
400g
91 Kč
Dostupnost: skladem > 5 kg | dostanete do 16.4.
  • GLS - na pobočku dostanete do 16.4.
  • WE|DO BOX dostanete do 16.4.
  • WE|DO POINT dostanete do 16.4.
  • WE|DO HOME dostanete do 16.4.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 16.4.
  • Balíkovna dostanete do 16.4.
  • PPL - na pobočku dostanete do 16.4.
  • Zásilkovna domů dostanete do 16.4.
  • PPL - na adresu dostanete do 16.4.
  • GLS - na adresu dostanete do 16.4.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 16.4.

Vše o Fazoli

Fazole oplodí

Fazole Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. Rostlina se pěstuje v ovíjivé pravotočivé formě nebo jako keřík. V současnosti existuje mnoho kultivarů, semena ukrytá v luscích tak mohou mít rozličnou barvu i velikost. V kuchyni se běžně používají sušená semena i zelené lusky.

Kožovité oplodí fazolí obsahuje celou řadu látek, které stojí za pozornost. Jedná se mimo jiné o flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny, cholin, kyselinu křemičitou, faseolin, lektiny a některé minerální látky. Svým složením přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi a pozitivně působí rovněž na činnost močových cest a ledvin.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Suché plodní obaly fazolu obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, trigonellin a cholin. menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli chromu. 

Výskyt

Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.

Lidové názvy Fazole

Jeho velká semena byla známá pod různými lidovými názvy např. šváby, švábky, pecoky nebo bugárky

Příprava Fazole

Vnitřně se užívá zahuštěný odvar - asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny. Pije se před jídlem. 

Dávejte si pozor!

Zelené fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se mohou objevit i dávení a průjmy, záněty střev apod.

Slevy a tipy

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Bobkový listlist tříděný

Legendární bobkový list skvěle ochutí polévky i omáčky ... více

­-20%

Fenyklplod

Fenykl je známý především pro své působení proti nadýmání a ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.