Fazole oplodí obecný

Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. ... více o Fazoli

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00026
Latinský názevPhaseolus vulgaris

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
24 Kč
50g
31 Kč
100g
42 Kč
150g
46 Kč
200g
56 Kč
250g
60 Kč
300g
68 Kč
400g
87 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 25.1.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 25.1.
  • Balíkovna dostanete do 25.1.
  • PPL - na pobočku dostanete do 25.1.
  • Zásilkovna domů dostanete do 25.1.
  • PPL - na adresu dostanete do 25.1.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 25.1.

Vše o Fazoli

Fazole oplodí

Fazole Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. Rostlina se pěstuje v ovíjivé pravotočivé formě nebo jako keřík. V současnosti existuje mnoho kultivarů, semena ukrytá v luscích tak mohou mít rozličnou barvu i velikost. V kuchyni se běžně používají sušená semena i zelené lusky.

Kožovité oplodí fazolí obsahuje celou řadu látek, které stojí za pozornost. Jedná se mimo jiné o flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny, cholin, kyselinu křemičitou, faseolin, lektiny a některé minerální látky. Svým složením přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi a pozitivně působí rovněž na činnost močových cest a ledvin.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Suché plodní obaly fazolu obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, trigonellin a cholin. menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli chromu. 

Výskyt

Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.

Lidové názvy Fazole

Jeho velká semena byla známá pod různými lidovými názvy např. šváby, švábky, pecoky nebo bugárky

Příprava Fazole

Vnitřně se užívá zahuštěný odvar - asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny. Pije se před jídlem. 

Dávejte si pozor!

Zelené fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se mohou objevit i dávení a průjmy, záněty střev apod.

Slevy a tipy

Lopuch kořen

Lopuch čistí krev a pomáhá s kožnímu obtížemi jako je akné či ekzém. ... více

Jalovec plod

Používá se při infekci močových cest a při revmatismu ... více

Pampeliška kořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Šípek slupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Himalájská sůl jemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.