Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Fazole oplodí obecný

Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. ... více o Fazoli

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00026
Latinský názevPhaseolus vulgaris
Bylík.skFazuľa obyčajný oplodie

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
23 Kč
50g
27 Kč
100g
35 Kč
150g
40 Kč
200g
48 Kč
250g
56 Kč
300g
69 Kč
400g
83 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Fazoli

Fazole oplodí

Fazole Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. Rostlina se pěstuje v ovíjivé pravotočivé formě nebo jako keřík. V současnosti existuje mnoho kultivarů, semena ukrytá v luscích tak mohou mít rozličnou barvu i velikost. V kuchyni se běžně používají sušená semena i zelené lusky.

Kožovité oplodí fazolí obsahuje celou řadu látek, které stojí za pozornost. Jedná se mimo jiné o flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny, cholin, kyselinu křemičitou, faseolin, lektiny a některé minerální látky. Svým složením přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi a pozitivně působí rovněž na činnost močových cest a ledvin.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

Suché plodní obaly fazolu obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, trigonellin a cholin. menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli chromu. 

Výskyt

Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.

Lidové názvy Fazole

Jeho velká semena byla známá pod různými lidovými názvy např. šváby, švábky, pecoky nebo bugárky

Příprava Fazole

Vnitřně se užívá zahuštěný odvar - asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny. Pije se před jídlem. 

Dávejte si pozor!

Zelené fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se mohou objevit i dávení a průjmy, záněty střev apod.

Slevy a tipy

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Badyánplod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Řebříčeknať

Řebříček obecný je vynikajícím dezinfekčním, protizánětlivým ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.