Bedrník kořen obecný

Ačkoliv jeho kořen zrovna nevoní, pozornost si rozhodně zaslouží. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, které se mohou pochlubit léčivými vlastnostmi. A pokud chcete využít b ... více o Bedrníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 04120
Latinský názevPimpinella saxifraga
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

50g
97 Kč
100g
159 Kč
150g
210 Kč
200g
275 Kč
250g
339 Kč
300g
390 Kč
400g
513 Kč
500g
618 Kč
Dostupnost: skladem < 1 kg | dostanete pozítří
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
  • Balíkovna dostanete pozítří
  • PPL - na pobočku dostanete pozítří
  • GLS - na pobočku dostanete pozítří
  • Zásilkovna domů dostanete pozítří
  • PPL - na adresu dostanete pozítří
  • GLS - na adresu dostanete pozítří
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří

Vše o Bedrníku

Bedrník obecný: Překvapí léčivých kořenem i chutnými listy

Ačkoliv jeho kořen zrovna nevoní, pozornost si rozhodně zaslouží. Obsahuje totiž mnoho účinných látek, které se mohou pochlubit léčivými vlastnostmi. A pokud chcete využít bylinku na maximum, nezapomeňte si v sezóně natrhat čerstvé lístky. V kuchyni se s nimi dá doslova čarovat.

Má půvabné květy, kořen ale nelibě páchne

BedrníkBedrník obecný (latinsky Pimpinella saxifraga) je vytrvalá rostlina z čeledi miříkovitých. Známá je také pod půvabnou lidovou přezdívku lomikámen, která pravděpodobně odkazuje na léčivé účinky. Její výška se v závislosti na podmínkách pohybuje od několika desítek centimetrů až po takřka 1 metr.

Má přímou a jemně rýhovou lodyhu, která je v horní části prakticky bez listů. Dolní listy bylinky jsou přisedlé, dlouze řapíkaté, mají vejčitý tvar a jejich okraj je výrazně zubatý. Horní listy jsou rovněž přisedlé, avšak velmi redukované s čárkovitými úkrojky.

Od léta až do podzimu se bedrník pyšní bohatými okolíky, které jsou složené z bílých až narůžovělých kvítků. Plodem jsou dvounažky vejčitého tvaru. Pod zemí ukrývá rostlina tlustý vřetenovitý kořen, který je rozvětvený a má hnědou barvu. Je pro něj charakteristický nepříjemný zápach.

Bylinku můžeme obdivovat i v české krajině

S bedrníkem se lze setkat takřka po celé Evropě a vyskytuje se i v Asii, především pak v její západní části. Ostatně není divu, že se snadno šíří, bylinka je totiž vskutku nenáročná a vystačí si se sušší písčitou nebo kamenitou půdou, která je chudá na živiny.

Nejvíce si bedrník libuje na prosvětlených stanovištích, proto na něj v české krajině narazíme zejména na loukách a pastvinách, stejně jako v světlejších lesnatých a křovinatých porostech. Běžně roste i na kamenitých stráních, železničních náspech a mezích, a to od nížin až do podhorských oblastí.

V kuchyni přinese vítané oživení

Pokud v okolí vašeho domova roste bedrník obecný, můžete si z něj natrhat mladé listy. Jsou totiž jedlé a mají zajímavou chuť připomínající okurky, v kuchyni tak naleznou široké uplatnění. Kromě ochucení pokrmů navíc povzbuzují trávení.

Nasekané čerstvé lístky bedrníku se hodí především do rozličných polévek a omáček. Lze je přidat také pod maso nebo do zeleninových salátů. Skvěle se kombinují i s vaječnými jídly a mohou oživit domácí bylinkové máslo.

Využití bedrníku v kuchyni má velkou tradici zejména ve středomořské gastronomii

Bedrník léčí od kořene

Pro léčivé účinky se využívá především kořen. Nenechte se odradit poněkud nepříjemným zápachem, ve skutečnosti je totiž bylinným pokladem a ukývá řadu zajímavých účinných látek. Najdeme v něm například silice, třísloviny, tanin, saponiny, polysacharidy, kumariny, hořčiny, sliz, pektin a v neposlední řadě i vitamin C.

Léčivých vlastností bedrníku si byli dobře vědomi dokonce už v antice, o rostlině se zmiňuje například řecký lékař a botanik Dioscorides.

Kořen se většinou suší a následně se z něj dělá nálev nebo tinktura. Ty se používají nejenom vnitřně, ale tradičně se z nich připravuje také kloktadlo

Svým složením přispívá bedrník zejména k normální činnosti močových cest a ledvin. Rovněž má pozitivní vliv na správné fungování dýchacího systému.

Zajímavé odkazy

Příprava Bedrník

Nálev - čaj - jednu čajovou lžičku kořene čekanky zalijeme 1/4 l vroucí vody, zakryjeme a necháme 15 minut vylouhovat. Užívá se 2 - 3x denně. Odvar na zevní použití připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci kořene čekanky přelijeme 1/4 l vody a přivedeme k varu. Poté necháme 15 minut louhovat a scedíme. Užívá se 2x denně, ráno a večer.

Slevy a tipy

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Badyán plod

Badyán se pro svou vůni podobnou anýzu a pro svůj krásný hvězdicový ... více

Lékořice kořen

Kořen lékořice se používá k usnadnění odkašlávání a uvolnění ... více

Řecké seno mleté semeno

Používá se k povzbuzení chuť k jídlu, při katarech dýchacích cest, ... více

Pampeliška kořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Skořice cejlonská mletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Pelyněk pravý nať

Pelyněk se uplatňuje při nechutenství, střevních a žlučníkových ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.