Kakost nať smrdutý
Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. ... více o Kakostu
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00042 |
Latinský název | Geranium robertianum |
Bylík.sk | Pakost smradľavý vňať |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

- GLS - na pobočku dostanete zítra
- ONE BOX dostanete zítra
- ONE POINT dostanete zítra
- ONE - na adresu dostanete zítra
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete zítra
- Balíkovna dostanete zítra
- PPL - na pobočku dostanete zítra
- Zásilkovna - na adresu dostanete zítra
- PPL - na adresu dostanete zítra
- GLS - na adresu dostanete zítra
- Balíkovna - na adresu dostanete zítra
Vše o Kakostu
Kakost nať
Kakost smrdutý (latinsky Geranium robertianum) je nevelká jednoletá či dvouletá rostlina, se kterou se lze poměrně běžně setkat i v naší přírodě. Nejvíce se jí daří v lesnatých porostech tam, kde je dostatek vláhy. Zaujme především svými pětičetnými květy, které jsou drobné a mají půvabnými narůžovělý odstín. Právě pro své květy je kakost často vysazován i v okrasných zahradách. Poněkud nevábné pojmenování rostliny odkazuje na její charakteristický nepříjemný zápach, který se ještě více zintenzivní po utržení.
Z byliny se sbírá především její nať, ze které se připravuje nejčastěji nálev nebo odvar. Po usušení je pronikavé aroma mnohem mírnější. Kakost obsahuje především hořčiny (geraniin), třísloviny, silice, pryskyřice, organické kyseliny a další látky. Svým složením přispívá zejména k sexuálnímu zdraví.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Ellagitaniny, geraniin a isogeraniin, flavonoidy, v čerstvé rostlině nepříjemně páchnoucí éterický olej
Výskyt
Tuto bylinku nacházíme ve stinných vlhkých lesích, v houštinách a na mýtinách, někdy v bohatých, působivých porostech, podél zdí, dřevěných ohrad, na krajích lesů a obor.
Lidové názvy Kakostu
Tato bylina je známa také pod názvy býčník, bylina sv. Roberta, čapina, čapí nos, čapí nůsek, čapí nůsek smrdutý, čapí zobák, čápky, hrabice, kopytník, milost boží, potoční koření, ratanika, milost boží, stinkovo koření, bodec, osten, pakost nebo ptačí zoban.
Příprava Kakostu
Nálev -1 čajová lžička natě kakostu se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat v přikryté nádobě. Nesmí se vařit. Teplý nálev se pije 2 - 3x denně. Připravuje se vždy čerstvý.
Slevy a tipy
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky