Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Cicvár kořen kurkuma cicvárová

Cicvárový kořen (Curcuma zedoaria) – sušený řezaný oddenek s jemně hořkou, kafrově kořenitou vůní. Vhodný do odvarů, domácích likérů i jako koření do směsí a kari. ... více o Cicváru

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 05334
Latinský názevCurcuma zedoaria
Bylík.skCicvár kurkuma cicvárová koreň

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
30 Kč
50g
40 Kč
100g
64 Kč
150g
81 Kč
200g
104 Kč
250g
126 Kč
300g
150 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 500 g | doručímme tento týden
  • Balíkovna - výdejní místo doručímme tento týden
  • PPL - výdejní místo doručímme tento týden
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručímme tento týden
  • Balíkovna - na adresu doručímme tento týden
  • Zásilkovna - na adresu doručímme tento týden
  • PPL - na adresu doručímme tento týden
  • GLS - na adresu doručímme tento týden

Podobné zboží jako Cicvár



Vše o Cicváru

Cicvárový kořen – Curcuma zedoaria: aromatický oddenek s kafrovým nádechem

Curcuma zedoaria Curcuma zedoaria / Cicvár kurkuma cicvárová

Cicvárový kořen (kurkuma citvárová, Curcuma zedoaria) je sušený oddenek zázvorovité rostliny s osobitou, jemně hořkou chutí a kafrově kořenitým aroma. V kuchyni i nápojové tvorbě nabízí netradiční akcent – od kořenících směsí a kari přes domácí likéry až po hořké odvary. :contentReference[oaicite:0]{index=0}

Jak vypadá a odkud pochází

Curcuma zedoaria je aromatická vytrvalá bylina z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae). Pod zemí tvoří dužnatý, článkovaný oddenek (rhizom), ze kterého vyrůstají listy a jemné kořínky – právě oddenek se po vysušení používá jako koření či čajovina. Druh pochází z jižní a jihovýchodní Asie a pěstuje se v tropech i subtropech. :contentReference[oaicite:1]{index=1}

Vůně a chuť: hořkosladká kořenitost a náznak kafru

Typická je čistá kořenitost s lehkou hořkostí a bylinně kafrovým nádechem; připomíná hořčí zázvor s náznaky kurkumy. Právě proto se cicvár uplatní jako „oživovač“ chutí v kari směsích, v likérech či jako netradiční koření k masům, zelenině a rýži. V jihovýchodní Asii se používá i čerstvý – do salátů nebo past. :contentReference[oaicite:2]{index=2}

Proč je tak aromatický

Oddenek přirozeně obsahuje silici (esenciální olej) s převahou seskviterpenů; uvádějí se složky typu germakronu, kurdionu či příbuzných látek. Z rostliny se proto tradičně parní destilací získává esenciální olej s kořenitě kafrovým charakterem, využívaný i v parfumerii. Konkrétní poměry složek se liší podle původu suroviny; přesná čísla pro tuto šarži nejsou spolehlivě doložena. :contentReference[oaicite:3]{index=3}

Jak cicvár použít

  • Koření do směsí a kari: jemně podrcené kousky nebo prášek; skvěle se pojí s kurkumou dlouhou, koriandrem, římským kmínem, kardamomem či pepřem. :contentReference[oaicite:4]{index=4}
  • Domácí likéry a bitter tonika: krátká macerace v alkoholu dodá kořenitě hořkou „osu“. V Evropě se zedoár tradičně používá k dochucování likérů. :contentReference[oaicite:5]{index=5}
  • Odvar/čajovina: pro čistší, suchý kořenitý profil a jemně zlatavý nálev.

Praktické tipy

Před mletím použijte hmoždíř nebo mlýnek a pracujte v krátkých pulsech, aby se oddenek zbytečně nezahříval; mletinu skladujte vzduchotěsně v suchu a temnu. Pro jemnější nálev volte spíše odvar s kratším varem a následným „dojitím“ pod pokličkou. :contentReference[oaicite:6]{index=6}

Zajímavost

V obchodě se můžete setkat i s názvem „zedoary“ (angl.) nebo českým „zedoár“. Lidově se u nás říká cicvár či citvár – jde o různá pojmenování pro tentýž oddenek Curcuma zedoaria. :contentReference[oaicite:7]{index=7}

Účinné látky

Oddenek Curcuma zedoaria je zdrojem silice (esenciálního oleje) s převahou seskviterpenů (v literatuře se uvádějí např. germakron, kurdion aj.), doprovázené monoterpeny a malým podílem pryskyřičných a fenolických látek. Složení se mění podle původu suroviny a způsobu zpracování; přesná kvantifikace pro tuto šarži není spolehlivě doložena. :contentReference[oaicite:8]{index=8}

Výskyt

Původem je druh z jižní a jihovýchodní Asie; pěstuje se v tropech a subtropech a místy zplaňuje. Pro potravinářské účely se sklízejí a suší oddenky. :contentReference[oaicite:9]{index=9}

Lidové názvy Cicvár

cicvár, citvár, kurkuma citvárová, zedoár, zedoary root

Příprava Cicvár

🍵 Odvar (čajovina): 1–2 g drceného kořene povařte 5–10 min v 250–300 ml vody, poté 5 min nechte dojít pod pokličkou a sceďte.
🧂 Kořenící směs: jemně podrcený cicvár přidejte do kari, marinád a suchých směsí; dávkujte střídmě (je aromaticky výrazný).
🥃 Macerace do likéru/bitters: 2–4 g/500 ml 40–50 % alkoholu, 5–10 dnů macerujte, přefiltrujte; kombinujte s citrusovou kůrou a kořením podle chuti.

Dávejte si pozor!

Při známé přecitlivělosti na rostliny z čeledi zázvorovitých nepoužívejte. U osob s potížemi se žlučovými cestami zvažte užití individuálně. U těhotných a kojících osob: informace není spolehlivě doložena. Dodržujte běžné kulinární dávkování; silice jsou aromaticky výrazné.

Slevy a tipy

Skořice cejlonskámletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Jitrocellist

Jitrocel je spolu s řebříčkem nejlepší rostlinný lék na rány ... více

Datle bez peckysušené plody

Datle bez pecky Deglet Nour jsou sušené plody datlovníku pravého s vysokým ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Lípakvět

Květ lípy se používá při chřipce a nachlazení, při horečkách ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.