Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Jak se připravuje tinktura z kořene Hořce?

Hořec
Hořec (Gentiana lutea)

Tinktura z kořene hořce se připravuje tak, že se kořen hořce nakrájí na menší kousky a vloží se do skleněné nádoby. Poté se zalije alkoholem, nejlépe 40% nebo 70% lihovinou, v poměru 1:5 nebo 1:10 (1 díl kořene na 5-10 dílů alkoholu) a uzavře se uzávěrem. Nádoba se poté nechá stát na tmavém místě asi 2-4 týdny, přičemž se tinkturu každý den protřepává. Po uplynutí této doby se tinktura sceďe a nalije se do tmavé lahvičky.

Při užívání tinktury z hořce je důležité dodržovat správnou dávku a konzultovat užívání s lékařem či odborníkem na bylinky.

Zpět na všechny dotazy

Zboží související s dotazem

Podobné dotazy

  • Kolik gramů hořce dát do 0.7 alkoholu?

    Pokud chcete připravit tinkturu z hořce v 0,7 litru alkoholu, obvykle se doporučuje poměr přibližně 1:5, což znamená 1 díl byliny na 5 dílů alkoholu. To by odpovídalo použití přibližně 140 gramů hořce na 0,7 litru alkoholu (700 ml).

    Tinkturu můžete připravit následovně:

    1. Vezměte 140 gramů sušeného hořce.
    2. Zalijte ho 0,7 litrem alkoholu (např. kvalitní vodky nebo jiného 40% alkoholu).
    3. Směs nechte louhovat na tmavém a chladném místě přibližně 2-4 týdny, občas protřepejte.
    4. Po uplynutí této doby tinkturu sceďte a přelijte do čisté lahvičky.

    Tinkturu poté můžete užívat v malých dávkách podle potřeby.

  • Chtěl bych si udělat likér z kořene Hořce. Kolik gramů mám dát do 40% Vodky 0,7l.

    Pokud si chcete udělat likér z kořene hořce, doporučuje se obvykle použít poměr 1:5 nebo 1:10 mezi bylinkou a vodkou. To znamená, že byste měl použít 10 až 20 gramů kořene hořce na 100 ml vodky.

    Pro objem 0,7 litru (tedy 700 ml) 40% vodky byste potřebovali přibližně 70 až 140 gramů kořene hořce. Přesnou dávku můžete upravit podle své preference a intenzity chuti, kterou chcete dosáhnout.

    Postup přípravy likéru z kořene hořce:

    • Omyjte a očistěte kořen hořce. Můžete ho nakrájet na menší kousky, aby se lépe vyluhoval.

    • Připravte si skleněnou nebo keramickou nádobu s uzavíratelným víkem. Přesuňte kořen hořce do nádoby.

    • Zalijte kořen hořce vodkou tak, aby byl úplně ponořen. Uzavřete nádobu.

    • Umístěte nádobu na temné a suché místo a nechte kořen hořce macerovat ve vodce po dobu 2 až 4 týdnů. Během tohoto období pravidelně zatřepejte nádobou, aby se složky dobře smísily.

    • Po uplynutí času macerace můžete likér přefiltrovat pomocí jemného síta nebo gázy, aby se oddělily pevné částice. Likér je nyní připraven k pití.

    Pamatujte si, že likér z kořene hořce má hořkou chuť, takže si přizpůsobte množství kořene a dobu macerace podle své preference. Před konzumací se poraďte s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Slevy a tipy

Meruňkynesířené

Sušené meruňky obsahují 5x více učinných látek než čerstvě ... více

Levandulekvět

Levandule se používá při nespavosti, nervové slabosti, špatném ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Máte dotaz? Napište nám zprávu.