Hořec kořen žlutý
Hořec žlutý (latinsky Gentiana lutea) je vysoká a statná vytrvalá rostlina, které roste na horských loukách a pastvinách ve střední a jižní Evropě. ... více o Hořci
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00631 |
Latinský název | Gentiana lutea |
Bylík.sk | Horec žltý koreň |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete pozítří
- Balíkovna dostanete pozítří
- PPL - na pobočku dostanete pozítří
- GLS - na pobočku dostanete pozítří
- Zásilkovna domů dostanete pozítří
- PPL - na adresu dostanete pozítří
- GLS - na adresu dostanete pozítří
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete pozítří
Vše o Hořci
Hořec kořen
Hořec žlutý (latinsky Gentiana lutea) je vysoká a statná vytrvalá rostlina, které roste na horských loukách a pastvinách ve střední a jižní Evropě. Má dutou lodyhu, přízemní růžici elipsovitých listů a jasně žluté pětičetné květy, které vyrůstají v paždí listenů. Pod zemí se ukrývá mohutný a dlouhý oddenek.
Kořen rostliny obsahuje mimo jiné hořké glykosidy, alkaloidy, terpeny, slizy, pektiny, inulin a další látky. Svým složením ovlivňuje příznivě celkový stav organismu, zejména však přispívá k osvěžení těla, napomáhá udržovat normální činnost trávení a podporuje chuť k jídlu.
Pro svůj půvabný vzhled bývá hořec vysazován v okrasných zahradách. Jeho oddenek se používá při výrobě hořkých žaludečních likérů a rovněž je složkou některých kosmetických přípravků.
Zajímavé odkazy
Lidové názvy Hořec
postřelenec
Příprava Hořec
1 lžíci nadrceného kořene hořce přidáme do půl litru vody. Přivedeme k varu a po dobu 30 minut vaříme. Zcedíme a užíváme 2 denně.
Slevy a tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Co vás zajímá o Hořci
Jak se připravuje tinktura z kořene Hořce?
Tinktura z kořene hořce se připravuje tak, že se kořen hořce nakrájí na menší kousky a vloží se do skleněné nádoby. Poté se zalije alkoholem, nejlépe 40% nebo 70% lihovinou, v poměru 1:5 nebo 1:10 (1 díl kořene na 5-10 dílů alkoholu) a uzavře se uzávěrem. Nádoba se poté nechá stát na tmavém místě asi 2-4 týdny, přičemž se tinkturu každý den protřepává. Po uplynutí této doby se tinktura sceďe a nalije se do tmavé lahvičky.
Při užívání tinktury z hořce je důležité dodržovat správnou dávku a konzultovat užívání s lékařem či odborníkem na bylinky.
Dotazy k bylinkám
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky