Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Hořec kořen žlutý

Hořec žlutý (latinsky Gentiana lutea) je vysoká a statná vytrvalá rostlina, které roste na horských loukách a pastvinách ve střední a jižní Evropě.  ... více o Hořci

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00631
Latinský názevGentiana lutea
Bylík.skHorec žltý koreň

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
84 Kč
50g
120 Kč
100g
205 Kč
150g
264 Kč
200g
346 Kč
250g
428 Kč
300g
494 Kč
400g
650 Kč
500g
767 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem > 1 kg | dostanete do 10.12.
  • GLS - na pobočku dostanete do 10.12.
  • ONE BOX dostanete do 10.12.
  • ONE POINT dostanete do 10.12.
  • ONE dostanete do 10.12.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 10.12.
  • Balíkovna dostanete do 10.12.
  • PPL - na pobočku dostanete do 10.12.
  • Zásilkovna domů dostanete do 10.12.
  • PPL - na adresu dostanete do 10.12.
  • GLS - na adresu dostanete do 10.12.
  • Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 10.12.

Vše o Hořci

Hořec kořen

Hořec Hořec žlutý (latinsky Gentiana lutea) je vysoká a statná vytrvalá rostlina, které roste na horských loukách a pastvinách ve střední a jižní Evropě. Má dutou lodyhu, přízemní růžici elipsovitých listů a jasně žluté pětičetné květy, které vyrůstají v paždí listenů. Pod zemí se ukrývá mohutný a dlouhý oddenek.

Kořen rostliny obsahuje mimo jiné hořké glykosidy, alkaloidy, terpeny, slizy, pektiny, inulin a další látky. Svým složením ovlivňuje příznivě celkový stav organismu, zejména však přispívá k osvěžení těla, napomáhá udržovat normální činnost trávení a podporuje chuť k jídlu.

Pro svůj půvabný vzhled bývá hořec vysazován v okrasných zahradách. Jeho oddenek se používá při výrobě hořkých žaludečních likérů a rovněž je složkou některých kosmetických přípravků.

Zajímavé odkazy

Lidové názvy Hořec

postřelenec

Příprava Hořec

1 lžíci nadrceného kořene hořce přidáme do půl litru vody. Přivedeme k varu a po dobu 30 minut vaříme. Zcedíme a užíváme 2 denně.

Slevy a tipy

Kešuořechy W320

Kešu jsou olejnaté ořechy se sladkou, jemnou chutí. Jsou známé zejména ... více

Sléz květkvět

Květ slézu se používá při zánětech dutiny ústní, horních cest ... více

­-20%

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

­-15%

Co vás zajímá o Hořci

    Dotazy k bylinkám

  • Kolik gramů hořce dát do 0.7 alkoholu?

    Pokud chcete připravit tinkturu z hořce v 0,7 litru alkoholu, obvykle se doporučuje poměr přibližně 1:5, což znamená 1 díl byliny na 5 dílů alkoholu. To by odpovídalo použití přibližně 140 gramů hořce na 0,7 litru alkoholu (700 ml).

    Tinkturu můžete připravit následovně:

    1. Vezměte 140 gramů sušeného hořce.
    2. Zalijte ho 0,7 litrem alkoholu (např. kvalitní vodky nebo jiného 40% alkoholu).
    3. Směs nechte louhovat na tmavém a chladném místě přibližně 2-4 týdny, občas protřepejte.
    4. Po uplynutí této doby tinkturu sceďte a přelijte do čisté lahvičky.

    Tinkturu poté můžete užívat v malých dávkách podle potřeby.

  • Chtěl bych si udělat likér z kořene Hořce. Kolik gramů mám dát do 40% Vodky 0,7l.

    Pokud si chcete udělat likér z kořene hořce, doporučuje se obvykle použít poměr 1:5 nebo 1:10 mezi bylinkou a vodkou. To znamená, že byste měl použít 10 až 20 gramů kořene hořce na 100 ml vodky.

    Pro objem 0,7 litru (tedy 700 ml) 40% vodky byste potřebovali přibližně 70 až 140 gramů kořene hořce. Přesnou dávku můžete upravit podle své preference a intenzity chuti, kterou chcete dosáhnout.

    Postup přípravy likéru z kořene hořce:

    • Omyjte a očistěte kořen hořce. Můžete ho nakrájet na menší kousky, aby se lépe vyluhoval.

    • Připravte si skleněnou nebo keramickou nádobu s uzavíratelným víkem. Přesuňte kořen hořce do nádoby.

    • Zalijte kořen hořce vodkou tak, aby byl úplně ponořen. Uzavřete nádobu.

    • Umístěte nádobu na temné a suché místo a nechte kořen hořce macerovat ve vodce po dobu 2 až 4 týdnů. Během tohoto období pravidelně zatřepejte nádobou, aby se složky dobře smísily.

    • Po uplynutí času macerace můžete likér přefiltrovat pomocí jemného síta nebo gázy, aby se oddělily pevné částice. Likér je nyní připraven k pití.

    Pamatujte si, že likér z kořene hořce má hořkou chuť, takže si přizpůsobte množství kořene a dobu macerace podle své preference. Před konzumací se poraďte s lékařem, zejména pokud máte nějaké zdravotní potíže nebo užíváte léky.

  • Jak se připravuje tinktura z kořene Hořce?

    Tinktura z kořene hořce se připravuje tak, že se kořen hořce nakrájí na menší kousky a vloží se do skleněné nádoby. Poté se zalije alkoholem, nejlépe 40% nebo 70% lihovinou, v poměru 1:5 nebo 1:10 (1 díl kořene na 5-10 dílů alkoholu) a uzavře se uzávěrem. Nádoba se poté nechá stát na tmavém místě asi 2-4 týdny, přičemž se tinkturu každý den protřepává. Po uplynutí této doby se tinktura sceďe a nalije se do tmavé lahvičky.

    Při užívání tinktury z hořce je důležité dodržovat správnou dávku a konzultovat užívání s lékařem či odborníkem na bylinky.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.