Fazole oplodí obecný
Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. ... více o Fazoli
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00026 |
Latinský název | Phaseolus vulgaris |
Bylík.sk | Fazuľa obyčajný oplodie |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
- GLS - na pobočku dostanete do 12.12.
- ONE BOX dostanete do 12.12.
- ONE POINT dostanete do 12.12.
- ONE dostanete do 12.12.
- Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 12.12.
- Balíkovna dostanete do 12.12.
- PPL - na pobočku dostanete do 12.12.
- Zásilkovna domů dostanete do 12.12.
- PPL - na adresu dostanete do 12.12.
- GLS - na adresu dostanete do 12.12.
- Česká pošta - Balík do ruky dostanete do 12.12.
Vše o Fazoli
Fazole oplodí
Podobně jako celá řada dalších kulturních plodin, rovněž fazol obecný (latinsky Phaseolus vulgaris) se k nám dostal z amerického kontinentu. Rostlina se pěstuje v ovíjivé pravotočivé formě nebo jako keřík. V současnosti existuje mnoho kultivarů, semena ukrytá v luscích tak mohou mít rozličnou barvu i velikost. V kuchyni se běžně používají sušená semena i zelené lusky.
Kožovité oplodí fazolí obsahuje celou řadu látek, které stojí za pozornost. Jedná se mimo jiné o flavonoidy, fytosteroly, aminokyseliny, cholin, kyselinu křemičitou, faseolin, lektiny a některé minerální látky. Svým složením přispívají k udržení normální hladiny glukózy v krvi a pozitivně působí rovněž na činnost močových cest a ledvin.
Zajímavé odkazy
Účinné látky
Suché plodní obaly fazolu obsahují aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, trigonellin a cholin. menší množství kyseliny křemičité, fosfáty a soli chromu.
Výskyt
Fazol pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách na polích i na zahradách všude v Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky.
Lidové názvy Fazole
Jeho velká semena byla známá pod různými lidovými názvy např. šváby, švábky, pecoky nebo bugárky
Příprava Fazole
Vnitřně se užívá zahuštěný odvar - asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny. Pije se před jídlem.
Dávejte si pozor!
Zelené fazole (lusky s nezralými semeny) mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká "fazolový svrab". Fasin se rozkládá varem. U někoho se mohou objevit i dávení a průjmy, záněty střev apod.
Slevy a tipy
Ostropestřecmletý plod
Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více
Vlašské ořechy 40% půlky
Vlašský ořech je spolu s jinými olejnatými ořechy jedním z nejkoncentrovanějších ... více
Ananassušené kroužky
Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky