DOPRAVA ZA DVACKU! Doprava PPL a Zásilkovna za 20Kč od 200Kč nákupu! AKCE PLATÍ POUZE DO 23:59 19.7.2020

Kotvičník nať zemní

Přestože je považován kotvičník zemní za invazivní plevelnou rostlinu, jeho vlastnosti rozhodně stojí za pozornost. Lidem byl dobře známý dokonce již v dávné historii, t ... více o Kotvičníku zemním

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00051
Latinský názevTribulus terrestris

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč zdarma Kdy zboží dostanu?

30g
30 Kč
50g
46 Kč
100g
71 Kč
150g
98 Kč
200g
128 Kč
250g
150 Kč
300g
176 Kč
400g
231 Kč
500g
278 Kč
Dostupnost: skladem > 10 kg | dostanete do 20.7.2020
TOP!
Kotvičník
Kotvičník
nať
Příprava: Jednu čajovou lžičku zalijte 1/4 l vroucí vody, zakryté nechte 15 minut louhovat. Užívá se 2-3x denně. Na přípravu odvaru povařte jednu čajovou lžičku 5-25 minut v 1/2 l vody. Užívá se 3x denně 30 minut před jídlem.
Balení Kotvičník

Vše o Kotvičníku zemním

Kotvičník zemní byl oblíbený již ve starověkém Řecku

Přestože je považován kotvičník zemní za invazivní plevelnou rostlinu, jeho vlastnosti rozhodně stojí za pozornost. Lidem byl dobře známý dokonce již v dávné historii, tehdy si totiž vydobyl důležité místo v tradiční čínské medicíně a vyhledávaný byl i ve starověkém Řecku.

Pozor na plody, píchají

Kotvičník zemní (latinsky Tribulus terrestris) náležející do čeledi kacibovitých je jednoletá plazivá rostlina nízkého vzrůstu, pro kterou je typická málo větvená lodyha pokrytá krátkými bílými chloupky. Zelené listy kotvičníku jsou složené z pěti až

Kotvičník

osmi párů různě velkých lístků eliptického až podlouhle kopinatého tvaru, svým vzhledem mohou připomínat listy akátu (ovšem ve zmenšené podobě). V letních měsících rostlina vykvétá pětičetnými žlutými až zlatavými květy, které mají přibližně 1 cm v průměru. Plod se skládá z pěti bradavičnatých plůdků, které jsou opatřeny špičatými trny. Právě díky tomuto otrnění se plody často zachytávají v srsti zvěře nebo i v peří ptáků, a tím se roznášejí do okolí. Drobná semena jsou zbarvená do světle hnědého odstínu a mají vejcovitý tvar.

Jednoletka, kterou zvládne vypěstovat každý

Původní domovinou kotvičníku jsou nejspíše ostrovy Japonska a pobřežní oblasti Číny. Protože se však jedná o invazivní druh, záhy došlo k rozšíření rostliny do dalších oblastí. V současnosti je možné se s kotvičníkem setkat ve volné přírodě hned na čtyřech kontinentech – v Asii, Evropě, Africe a Austrálii. Běžně je také kotvičník zemní záměrně pěstován pro farmaceutické účely.

I když je kotvičník vzhledem ke svému charakteru často považován za typickou plevelnou rostlinu, v české přírodě se s ní lze setkat prozatím spíše vzácně. Přesto není vůbec složité si ji vypěstovat na vlastní zahrádce, je totiž velmi nenáročná. Nejvíce jí svědčí prosluněné stanoviště a lehká písčitá půda, žádné specifické nároky ale nevyžaduje.

Kotvičník byl oblíbený již v minulost

Přestože samotná rostlina je poměrně nenápadná, pozornost lidí poutala již před několika tisíci lety.  Kotvičník si našel své stálé místo například v tradiční čínské medicíně, která mu přisuzuje celou řadu zajímavých zdravotních benefitů. Také v antickém Řecku si jej oblíbili a považovali za zdraví prospěšnou rostlinu. Není proto divu, že si jej úmyslně přidávali do nápojů a kotvičník byl tehdy velmi vyhledávaným artiklem. Zmínky o používání kotvičníku lze nalézt rovněž v dalších koutech světa, mimo jiné ve starověké Mezopotámii a také v Indii, kde byl součástí tradiční ájurvédy.

Jak je na tom kotvičník dnes?

Kotvičník plod

Kotvičník zemní je známý především mnoha sportovcům a lidem, kteří se věnují kulturistice. Setkat se s ním lze totiž v doplňcích stravy v oblasti fitness, kdy je považován za zajímavou alternativu chemických preparátů. A není to pouze náhodou, uvádí se, že plody rostliny udržují správný svalový tonus neboli napětí.

Právě plody kotvičníku přispívají rovněž k normální činnosti kardiovaskulárního systému, působí na správnou činnost dýchací i nervové soustavy a dokonce podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

Kromě toho má kotvičník blahodárný vliv na normální funkci močové soustavy a je vhodnou prevencí pro udržení reprodukčního zdraví, protože působí příznivě na vyváženou produkci hormonů. Kotvičník by mohli vyzkoušet také ti, kteří dbají na zdravý vzhled pokožky a chtějí si udržet v pořádku i dásně.

Nutno poznamenat, že obliba kotvičníku je v současnosti na vzestupu, s čímž však roste také jeho pořizovací cena. Mnohdy až horentní suma vydaná na nákup této byliny však v žádném případně neznamená automaticky také vyšší kvalitu.

Odvar z kotvičníku vyniká zemitou nahořklou chutí

K přípravě odvaru se používá namletá nebo drcená sušená nať kotvičníku a postup není nikterak složitý. Do půl litru čisté vroucí vody se nasype jedna čajová lžička kotvičníku a dalších přibližně 30 minut se nechá povařit. Poté se odvar scedí a nechá vychladnout na takovou teplotu, aby byl příjemný k pití. Takto připravený odvar je vhodné užívat až ve třech dávkách, a to vždy zhruba půl hodiny před samotným jídlem.

Rychlejší variantou přípravy kotvičníku je nálev. Jedna čajová lžička natě kotvičníku se přelije čtvrt litrem právě vroucí vody, zakryje se a nechá alespoň 15 minut louhovat. Nálev se po scedění popíjí podobně jako v případě odvaru.

Na pravidelné pití kotvičníku si lze snadno zvyknou, má totiž neopakovatelnou chuť, která je příjemně zemitá a nahořklá. Není třeba jej sladit, protože jeho zvláštní chuť nejvíce vynikne právě bez cukru.

Přestože kotvičník by neměl být škodlivý ani ve vyšších dávkách, vzhledem k obsaženým alkaloidům se nedoporučuje pro osoby mladší 20 let a dále pro těhotné a kojící ženy.

 

Účinné látky

Obsahuje saponiny glykosidy, třísloviny, pryskyřice, alkaloidy , flavonoidy, olej, tanin, sacharidy, steroidy aj.

Výskyt

Vyskytuje se na okrajích cest, ve stepích, na rumištích, na písčitých půdách ve Středomoří, v teplejších oblastech jihovýchodní Evropy a celého světa.

Lidové názvy Kotvičníku zemního

Tato bylina je známá též pod názvy zemní kotva, kotvičníček, indický ženšen

Příprava Kotvičníku zemního

Odvar - 1 čajová lžička natě se vaří 30 minut v 1/2 l vody, pije se ve 3 dávkách 30 minut před jídlem. Druhou variantou přípravy je nálev - čaj -1 čajová lžička se přelije 1/4 l vroucí vody a nechá se 15 minut vylouhovat v přikryté nádobě. Teplý se pije 2-3x denně.

Dávejte si pozor!

Nevhodný pro těhotné a kojící ženy, děti, osoby s nemocemi jater, ledvin

Slevy a tipy

Skořice cejlonská mletá

Je to vynikající koření do sladkého pečiva, cukroví, sušenek a ... více

Pampeliška kořen jemně mletý

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Datle bez pecky sušené plody

Odhaduje se, že datle jsou člověkem pěstovány déle než 5 tisíc let ... více

Heřmánek květ

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Kopřiva nať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Ibišek květ řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Ananas sušené kroužky

Ananas je bohatým zdrojem vitamínu C. Ten spolu s beta karotenem a enzymem ... více

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Ostropestřec drcený plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Fenykl plod

Fenykl je známý především pro své působení proti nadýmání a ... více

Kurkuma

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Maliník list

Malinové listy působí jako mírný močopudný a protikřečový prostředek. ... více

Co vás zajímá o Kotvičníku zemním

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.