Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
DOPRAVA ZDARMA! Doprava od 200Kč nákupu ZDARMA! AKCE PLATÍ POUZE DO STŘEDY 2.4. 23:59

Pampelišková káva pražený mletý kořen Smetanka lékařská

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 04273
Latinský názevTaraxacum officinale
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
148 Kč
50g
219 Kč
100g
388 Kč
150g
505 Kč
200g
667 Kč
250g
829 Kč
300g
953 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 500 g

Vše o Pampelišce

Pampelišková káva: Vyniká příjemnou chutí i zajímavými vlastnostmi

Často i zdánlivě malá změna v životosprávě může přinést překvapivé výsledky. Zkuste omezit konzumaci kofeinových nápojů a lahodný šálek voňavé kávy nahraďte zdravější alternativou. Káva z pampeliškového kořene se může pochlubit netradiční chutí a širokou paletou zdraví prospěšných účinků. Je totiž doslova nadupaná živinami.

Žlutá kráska okouzlí květy i padáčkovitým chmýřím

Pampelišková kávaV jarních měsících se česká krajina oblékne do slušivého žlutého hávu. A nemohou za něj pouze lány s řepkou, ale takřka všechny louky, stráně, parky i zahrady ozdobí rozkvetlé květiny tisíců a tisíců pampelišek.

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je již tradiční nedílnou součástí české krajiny. Nejdříve přírodu rozzáří nepřehlédnutelnými sytě žlutými úbory, zatímco o něco později můžeme obdivovat něžné kulovité nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím. Stačí fouknout a rozletí se na všechny strany, aby objevovalo svět.  

Na jaře je pampelišky zkrátka všude plno, a proto je často považována za obyčejný plevel. Ve skutečnosti se ale jedná o významnou bylinku s mnoha léčivými vlastnostmi. Dokáže zatočit s různými zdravotními neduhy, a proto si ji považovali již naši předci.

Zpracovávají se květy, listy i kořen

Takřka žádná část pampelišky nepřijde nazmar. Využít se z ní dají totiž nejenom půvabné žluté květy, ale pro léčivé účinky se sbírají také listy a kořen. Někdy se používají dokonce i stvoly rostliny.

Způsobů, jak pampelišku zpracovat, je opravdu mnoho. Nejčastěji se z nich dělá nálev, odvar, případně tinktura. Zejména mladé čerstvé lístky se doporučuje konzumovat rovněž samotné bez dalších úprav. V kuchyni mohou zajímavě oživit třeba zeleninový salát nebo jarní bylinkovou polévku.

Také pampeliškové květy se s oblibou používají v kuchyni. Vyrobit z nich lze například lahodnou alternativu medu, vynikající sirup nebo rovnou víno.

Obliba pampeliškové kávy se vrací

Nejcennější pokladem pampelišky je její kořen ukrytý pod zemí. Sklízí se v brzkých jarních měsících ještě před tím, než začne rostlina rozkvétat. Nejčastěji se z něj dělá léčivá tinktura, stále žádanější je však i pampelišková káva. Ta vzniká nasušením a následným upražením nasekaného kořene. Takto upravený se obvykle na závěr ještě pomele na jemný prášek.

Ve skutečnosti se nejedná o kávu v pravém slova smyslu, protože neobsahuje žádný kofein a s kávovníkovými zrny nemá nic společného. Na druhou stranu se může pochlubit netradiční, avšak příjemnou chutí, která běžnou kávu připomíná.

A především se pyšní úžasnými vlastnostmi:

  • má prospěšný vliv na normální trávení
  • v zažívacím traktu působí jako prebiotikum
  • podporuje vylučování a celkové pročištění organismu
  • udržuje zdravá játra a žaludek
  • pozitivně působí na močovou soustavu
  • náleží mezi antioxidanty, kdy napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem
  • přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi

Kořen pampelišky obsahuje bohaté spektrum vitaminů, minerálních látek a dalších živin. Jedná se zejména o vitamin A, B, C a D, dále v něm nalezneme draslík a vápník. Z ostatních látek stojí za zmínku hořčiny, aminokyseliny, steroly, polysacharid inulin a třísloviny.

Zajímavé odkazy

Příprava Pampelišky

Pokud chcete vyzkoušet kávovinový nápoj z pampeliškového kořene, není třeba se obávat zdlouhavé přípravy. Do šálku se vloží 2 kávové lžičky kávoviny a zalijí se vroucí vodou. Nápoj se nechá zhruba 10 minut louhovat. Pak už ho stačí jen jednoduše přecedit a je hotovo.

Pampeliškovou kávu není třeba si odpírat ani ve večerních hodinách, protože je bez kofeinu, nezpůsobuje potíže s usínáním. Je proto možné si nápoj vychutnat kdykoliv během dne.

V případě léčivé kúry je vhodné popíjet až 3 šálky denně po dobu 3 měsíců.

Slevy a tipy

Kurkumamletá

Indický šafrán dodá jídlům nádhernou žlutou barvu ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Jeřáb černýplod

Aronie je ceněna hlavně pro vysoký obsah železa, jódu, vitamínů ... více

Ostropestřecmletý plod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Moruše plod

Moruše jsou nejen sladkým ovocem, ale také výživnou superpotravinou. ... více

Skořice 5 cmcelá

Kůra skořicovníku charakteristicky svinutá do ruličky ... více

Heřmánekkvět

Heřmánek představuje mezi léčivými rostlinami naprostou "hvězdu", ... více

Zelený čaj list

Zelené čaje se proslavily celou řadou pozitivních zdravotních účinků. ... více

Mátanať

Máta se používá ke snížení krevního tlaku, podpoře chuti k jídlu, ... více

Himalájská sůljemně mletá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Co vás zajímá o Pampelišce

    Dotazy k bylinkám

  • Nahradí Máte černou kávu? Jestli ano, je zdravější,neź černá káva?

    Maté a černá káva jsou odlišné nápoje, ale maté může být alternativou pro ty, kteří hledají povzbuzení, ale chtějí se vyhnout některým negativním účinkům kávy.

    Hlavní rozdíly mezi maté a kávou:

    • Obsah kofeinu – Maté obsahuje méně kofeinu než černá káva, ale jeho účinek bývá pozvolnější a trvá déle, zatímco káva působí rychleji, ale její efekt rychle odezní.
    • Šetrnost k žaludku – Černá káva může být kyselá a dráždit žaludek, zatímco maté je obecně mírnější a lépe snášené.
    • Výživové látky – Maté obsahuje vitamíny (zejména skupiny B), minerály (hořčík, draslík) a antioxidanty, zatímco černá káva je spíše stimulant bez většího nutričního přínosu.
    • Chuťový rozdíl – Maté má zemitější, travnatou chuť, zatímco černá káva je hořká a aromatická.

    Maté je bohatší na živiny a má pomalejší uvolňování energie, což může být pro některé lidi příjemnější než rychlé povzbuzení z kávy. Pokud vás káva dráždí nebo hledáte jemnější alternativu s pozvolnějším účinkem, může být maté lepší volbou.

    Pokud vám jde o chuťově podobnou alternativu ke kávě, můžete zkusit také pražený kořen pampelišky nebo čekanky, které mají podobnou hořkost jako káva, ale neobsahují kofein.

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.