Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Pampelišková káva pražený mletý kořen Smetanka lékařská

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 04273
Latinský názevTaraxacum officinale
Bylík.sk

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

Zboží je bohužel aktuálně nedostupné. Vyplňte níže Váš email. Po naskladnění Vás budeme informovat jako první.

Dostupnost: na dotaz, upřesníme

Vše o Pampelišce

Pampelišková káva: Vyniká příjemnou chutí i zajímavými vlastnostmi

Často i zdánlivě malá změna v životosprávě může přinést překvapivé výsledky. Zkuste omezit konzumaci kofeinových nápojů a lahodný šálek voňavé kávy nahraďte zdravější alternativou. Káva z pampeliškového kořene se může pochlubit netradiční chutí a širokou paletou zdraví prospěšných účinků. Je totiž doslova nadupaná živinami.

Žlutá kráska okouzlí květy i padáčkovitým chmýřím

Pampelišková kávaV jarních měsících se česká krajina oblékne do slušivého žlutého hávu. A nemohou za něj pouze lány s řepkou, ale takřka všechny louky, stráně, parky i zahrady ozdobí rozkvetlé květiny tisíců a tisíců pampelišek.

Pampeliška neboli smetánka lékařská (latinsky Taraxacum officinale) je již tradiční nedílnou součástí české krajiny. Nejdříve přírodu rozzáří nepřehlédnutelnými sytě žlutými úbory, zatímco o něco později můžeme obdivovat něžné kulovité nažky s charakteristickým bílým padáčkovitým chmýřím. Stačí fouknout a rozletí se na všechny strany, aby objevovalo svět.  

Na jaře je pampelišky zkrátka všude plno, a proto je často považována za obyčejný plevel. Ve skutečnosti se ale jedná o významnou bylinku s mnoha léčivými vlastnostmi. Dokáže zatočit s různými zdravotními neduhy, a proto si ji považovali již naši předci.

Zpracovávají se květy, listy i kořen

Takřka žádná část pampelišky nepřijde nazmar. Využít se z ní dají totiž nejenom půvabné žluté květy, ale pro léčivé účinky se sbírají také listy a kořen. Někdy se používají dokonce i stvoly rostliny.

Způsobů, jak pampelišku zpracovat, je opravdu mnoho. Nejčastěji se z nich dělá nálev, odvar, případně tinktura. Zejména mladé čerstvé lístky se doporučuje konzumovat rovněž samotné bez dalších úprav. V kuchyni mohou zajímavě oživit třeba zeleninový salát nebo jarní bylinkovou polévku.

Také pampeliškové květy se s oblibou používají v kuchyni. Vyrobit z nich lze například lahodnou alternativu medu, vynikající sirup nebo rovnou víno.

Obliba pampeliškové kávy se vrací

Nejcennější pokladem pampelišky je její kořen ukrytý pod zemí. Sklízí se v brzkých jarních měsících ještě před tím, než začne rostlina rozkvétat. Nejčastěji se z něj dělá léčivá tinktura, stále žádanější je však i pampelišková káva. Ta vzniká nasušením a následným upražením nasekaného kořene. Takto upravený se obvykle na závěr ještě pomele na jemný prášek.

Ve skutečnosti se nejedná o kávu v pravém slova smyslu, protože neobsahuje žádný kofein a s kávovníkovými zrny nemá nic společného. Na druhou stranu se může pochlubit netradiční, avšak příjemnou chutí, která běžnou kávu připomíná.

A především se pyšní úžasnými vlastnostmi:

  • má prospěšný vliv na normální trávení
  • v zažívacím traktu působí jako prebiotikum
  • podporuje vylučování a celkové pročištění organismu
  • udržuje zdravá játra a žaludek
  • pozitivně působí na močovou soustavu
  • náleží mezi antioxidanty, kdy napomáhá chránit buňky před oxidativním stresem
  • přispívá k normální hladině cholesterolu v krvi

Kořen pampelišky obsahuje bohaté spektrum vitaminů, minerálních látek a dalších živin. Jedná se zejména o vitamin A, B, C a D, dále v něm nalezneme draslík a vápník. Z ostatních látek stojí za zmínku hořčiny, aminokyseliny, steroly, polysacharid inulin a třísloviny.

Zajímavé odkazy

Příprava Pampelišky

Pokud chcete vyzkoušet kávovinový nápoj z pampeliškového kořene, není třeba se obávat zdlouhavé přípravy. Do šálku se vloží 2 kávové lžičky kávoviny a zalijí se vroucí vodou. Nápoj se nechá zhruba 10 minut louhovat. Pak už ho stačí jen jednoduše přecedit a je hotovo.

Pampeliškovou kávu není třeba si odpírat ani ve večerních hodinách, protože je bez kofeinu, nezpůsobuje potíže s usínáním. Je proto možné si nápoj vychutnat kdykoliv během dne.

V případě léčivé kúry je vhodné popíjet až 3 šálky denně po dobu 3 měsíců.

Slevy a tipy

Himalájská sůlhrubá

Himalájská sůl obsahuje kombinaci 84 různých minerálů ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Chia semínko

Chia semínka působí blahodárně na celý náš organismus, podporují ... více

Kontryhel nať

Kontryhel pomáhá při všech zánětlivých problémech v oblasti podbřišku, ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Kmíncelý

Celá semena kmínu jsou výtečná do pečiva ... více

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Gojivýběr sušených plodů

Výběr extra velkých a šťavnatý plodů goji. Goji jsou výborným ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Játrabylinková směs

Při různých potížích s játry vám tato bylinná směs velice uleví ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.