Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ostružiník list křovitý

Ostružník křovitý neboli ostružník obecný (latinsky Rubus fruticosus) je ceněný zejména pro své chuťově výtečné plody – ostružiny. ... více o Ostružiníku

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00286
Latinský názevRubus fruticosus
Bylík.skOstružina krovitý list
Dostupnost: 3-4 dny | dostanete do 20.5.
  • GLS - na pobočku dostanete do 20.5.
  • ONE BOX dostanete do 20.5.
  • ONE POINT dostanete do 20.5.
  • Na pobočku Zásilkovny do 5kg dostanete do 20.5.
  • Balíkovna dostanete do 20.5.
  • PPL - na pobočku dostanete do 20.5.
  • Zásilkovna - na adresu dostanete do 20.5.
  • PPL - na adresu dostanete do 20.5.
  • GLS - na adresu dostanete do 20.5.
  • ONE - na adresu dostanete do 20.5.
  • Balíkovna - na adresu dostanete do 20.5.

Vše o Ostružiníku

Ostružiník list

Ostružiník Ostružník křovitý neboli ostružník obecný (latinsky Rubus fruticosus) je ceněný zejména pro své chuťově výtečné plody – ostružiny. Není tudíž divu, že je možné na tento trnitý keř s dlouhými plazivými nebo poléhavými výhony narazit nejenom při okrajích lesů, ale rovněž je s oblibou vysazován do zahrad (i když zde převládá spíše beztrnná forma). Poněkud stranou zájmu jsou naopak řapíkaté lichozpeřené listy rostliny, které si však pozornost také zaslouží.

Právě z ostružinového listí je možné připravit lahodný mírně nasládlý a zároveň osvěžující nálev. Pro své delikátní vlastnosti se často přidává také do různých čajových směsí, dobře se kombinuje s bylinkami i ovocem.

V plodech i v listech ostružníku se nachází vitamin C. Kromě toho obsahuje rostlina celou řadu dalších účinných látek, jsou to například třísloviny, flavonoidy, slizy, pektin, inosit, karotenoidy a organické kyseliny.

Zajímavé odkazy

Účinné látky

třísloviny, galotaniny, dimerní ellagitaniny, flavonoidy, ovocné kyseliny jako kyselina citronova a isocitronová

Výskyt

Ve volné přírodě nalezneme ostružiník na slunných stráních s chudší půdou, podél železničních náspů, na okrajích lesů a cest, na pasekách a ve světlích lesích

Příprava Ostružiníku

Nálev - čaj - 2 čajové lžičky zalijte 1/4 l vroucí vody, přikryjte a nechte 15 minut louhovat, poté přeceďte. Užívá se 3x denně. V případě průjmu se popíjí několikrát denně mezi jídly.

Dávejte si pozor!

Ostružiník nemá žádně vedlejší účinky a lze jej užívat neomezeně dlouhou dobu jako součást takzvaných denních čajů, je vhodný i pro těhotné a kojící ženy a malé děti.

Slevy a tipy

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Kopřivanať s listem

Kopřiva je jedna z našich nejlepších léčivých rostlin s univerzálním ... více

Meduňkanať

Meduňka pomáhá při nespavosti, stavech neklidu a podrážděnosti, ... více

Slunečnicesemínko loupané

Slunečnicová semínka patří k nejvýznamnějším koncentrovaným ... více

­-10%

Kozlíkkořen

Kozlík se podává jako sedativum při nespavosti, stresech, bolestech ... více

Co vás zajímá o Ostružiníku

    Dotazy k bylinkám

  • Jaký čaj (kromě lipového, šípkového, meduňkového) můžeme používat pro běžné denní pití, kde nehledáme léčivý účinek, ale dobrou a příjemnou chuť? Také používáme termosku, aby byl čaj k dispozici přes den.

    Pokud hledáte čaj vhodný pro běžné denní pití, kde nejde primárně o léčivý účinek, ale o dobrou chuť, můžete vyzkoušet některé z těchto možností:

    Rooibos – Má jemnou, nasládlou chuť s lehce oříškovými tóny a neobsahuje kofein, takže je ideální pro celodenní popíjení. Skvěle se hodí i do termosky.

    Hibiscus (ibišek) – Osvěžující, mírně nakyslá chuť, která se dá zjemnit medem nebo kombinovat s ovocnými složkami. Nálev má krásně červenou barvu.

    Mateřídouška nebo tymián – Jemná chuť s lehce kořeněným aroma, skvěle se kombinuje s medem.

    Malinový nebo ostružinový list – Velmi jemná, příjemná chuť s lehce nasládlým nádechem, vhodná pro celodenní pití.

    Pokud čaj plánujete uchovávat v termosce, doporučuji nechat ho po zalití chvilku vychladnout, aby se nepřepalil (příliš dlouhé louhování v horké termosce může některé bylinky zhořknout).

    Přeji vám příjemné chvíle s dobrým čajem. Pokud byste chtěli další tipy, rádi pomůžeme.

  • Potřebuji bylinky pro činčily

    Činčily mají citlivé trávení, a proto je důležité vybírat jen bylinky, které jsou pro ně bezpečné. V našem sortimentu najdete několik druhů bylin, které jsou pro činčily vhodné:

     Vhodné bylinky pro činčily:

    • Pampeliška (list i květ) – podporuje trávení a imunitu.
    • Heřmánek – zklidňuje trávicí systém a působí protizánětlivě.
    • Jitrocel – podporuje dýchací cesty a trávení.
    • Maliník (listy) – bohatý na vitamíny a minerály.
    • Ostružiník (listy) – podporuje trávení.
    • Řebříček – vhodný v malém množství na podporu trávení.
    • Měsíček lékařský – působí protizánětlivě a podporuje trávení.

    Důležité tipy:

    • Bylinky podávejte střídmě a vždy suché.
    • Vyhýbejte se bylinám s vysokým obsahem cukru, jako je například sušené ovoce.
    • Doporučuji vybírat nesířené a přírodní produkty bez chemických úprav.

    Pokud budete mít zájem o konkrétní produkty, ráda Vám pomohu s objednávkou.

    Přeji krásný den a zdravé činčilky!

Zeptejte se Bylíka!

Zajímá vás něco a nenašli jste odpověd? Napiště nám, rádi vám odpovíme.

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.