Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Chuchuhuasi kůra

Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. ... více o Chuchuhuasi

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 00259
Latinský názevMaytenus macrocarpa
Bylík.skChuchuhuasi kôra

Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání

50g
96 Kč
100g
163 Kč
150g
209 Kč
200g
273 Kč
250g
337 Kč
300g
390 Kč
400g
512 Kč
500g
603 Kč
750g
847 Kč
1000g
1 152 Kč
Dostupnost: skladem > 1 kg

Vše o Chuchuhuasi

Chuchuhuasi kůra

Chuchuhuasi Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. Je pro něj charakteristické velmi tvrdé dřevo, a to včetně hladké načervenalé kůry. Oválné listy jsou kožovitě lesklé a až 30 cm dlouhé, bělavé až nazelenalé květy jsou naopak spíše drobné a poměrně nevýrazné. Botanický název stromu je mayten velkoplodý (latinsky Maytenus laevis, syn. Maytenus macrocarpa).

K léčebným účelům se využívá zejména kůra, někdy i včetně vnitřního lýka. Moderními výzkumy bylo zjištěno, že obsahuje mimo jiné alkaloidy, organické kyseliny, triterpeny, saponiny, isoflavonoid, katechiny, chinony, třísloviny a některé minerální látky.

Kůra chuchuhuasi se připravuje nejčastěji jako odvar. V oblastech přirozeného výskytu je dokonce oblíbenou součástí tradičních alkoholických nápojů.

Účinné látky

alkaloidy - spermidinové, sesquiterpenové, organické kyseliny, saponiny, chinony, triterpeny, katechiny, isoflavonoid - evoniatin. Mezi aktivními substancemi se nachází i proteokináza C. 

Výskyt

Chuchuhuasi je strom z Amazonie. Jeho tvrdá kůra je v Peru po staletí využívaná v etnické medicíně. 

Příprava Chuchuhuasi

Odvar - 1 – 2 lžičky kůry zalít 3/4l studené vody, přivést k varu a na mírném ohni 20 minut povařit. Scedit. Užívá se teplé 3x denně, 1/2 hodiny před a nebo 1 hodinu po jídle. Z kůry chuchuhuasi je možno vyrobit likér. Může se použít samotné chuchuhuasi, směs s Vilcacorou nebo Tahuari. Po zalití alkoholem ponechte stát minimálně 3 týdny.

Dávejte si pozor!

Nevhodné pro těhotné a kojící ženy a malé děti. Nepřekračujte doporučené dávkování. Užití odvaru ve vyšších dávkách může vyvolat zvýšení tepové frekvence. V tomto případě snižte dávku a odvar připravujte v nižší koncentraci (z jedné lžičky).

Slevy a tipy

Šalvěj nať

Šalvěj se používá při zánětech v krku, zánětech dásní, jazyka ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Ibišekkvět řezaný

Ibišek je přírodním vitamínem C. Je vhodný při horečkách, vnitřním ... více

Řebříčeknať

Řebříček obecný je vynikajícím dezinfekčním, protizánětlivým ... více

Přesličkanať

Přeslička podporuje vylučování moči a tvorbu bílých krvinek, ... více

Pampeliškakořen

Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.