Chuchuhuasi kůra
Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. ... více o Chuchuhuasi
Druh zboží | Doplněnk stravy |
---|---|
Kód zboží | 00259 |
Latinský název | Maytenus macrocarpa |
Bylík.sk | Chuchuhuasi kôra |
Doprava od 59 Kč, od 599 Kč nákupu zdarma Doba dodání
Vše o Chuchuhuasi
Chuchuhuasi kůra
Chuchuhuasi (vyslovuje se „čučuasi“) je až 30 metrů vysoký statný baldachýnový strom, který je rozšířený v tropických deštných pralesech Jižní Ameriky. Je pro něj charakteristické velmi tvrdé dřevo, a to včetně hladké načervenalé kůry. Oválné listy jsou kožovitě lesklé a až 30 cm dlouhé, bělavé až nazelenalé květy jsou naopak spíše drobné a poměrně nevýrazné. Botanický název stromu je mayten velkoplodý (latinsky Maytenus laevis, syn. Maytenus macrocarpa).
K léčebným účelům se využívá zejména kůra, někdy i včetně vnitřního lýka. Moderními výzkumy bylo zjištěno, že obsahuje mimo jiné alkaloidy, organické kyseliny, triterpeny, saponiny, isoflavonoid, katechiny, chinony, třísloviny a některé minerální látky.
Kůra chuchuhuasi se připravuje nejčastěji jako odvar. V oblastech přirozeného výskytu je dokonce oblíbenou součástí tradičních alkoholických nápojů.
Účinné látky
alkaloidy - spermidinové, sesquiterpenové, organické kyseliny, saponiny, chinony, triterpeny, katechiny, isoflavonoid - evoniatin. Mezi aktivními substancemi se nachází i proteokináza C.
Výskyt
Chuchuhuasi je strom z Amazonie. Jeho tvrdá kůra je v Peru po staletí využívaná v etnické medicíně.
Příprava Chuchuhuasi
Odvar - 1 – 2 lžičky kůry zalít 3/4l studené vody, přivést k varu a na mírném ohni 20 minut povařit. Scedit. Užívá se teplé 3x denně, 1/2 hodiny před a nebo 1 hodinu po jídle. Z kůry chuchuhuasi je možno vyrobit likér. Může se použít samotné chuchuhuasi, směs s Vilcacorou nebo Tahuari. Po zalití alkoholem ponechte stát minimálně 3 týdny.
Dávejte si pozor!
Nevhodné pro těhotné a kojící ženy a malé děti. Nepřekračujte doporučené dávkování. Užití odvaru ve vyšších dávkách může vyvolat zvýšení tepové frekvence. V tomto případě snižte dávku a odvar připravujte v nižší koncentraci (z jedné lžičky).
Slevy a tipy
Pampeliškakořen
Pampeliška se používá na trávicí orgány a jako posilující prostředek ... více
Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky