Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Objednávky odeslané do 19.12. garantujeme doručit do Vánoc, po tomto datu nejspíš dorazí také, ale bez garance. Odstávka: 24.12.25–4.1.26, objednávky začneme vyřizovat od 5.1.206.

Líska list obecná

Líska obecná (Corylus avellana) – řezaný lístkový čajový materiál. Jemně bylinná chuť, přirozený obsah tříslovin a flavonoidů. Vhodné na nálevy, odvary i obklady. ... více o Lísce

Druh zboží Doplněnk stravy
Kód zboží 03448
Latinský názevCorylus avellana
Bylík.skLieska obyčajná list

Doprava od 49 Kč, od 499 Kč nákupu zdarma Doba dodání

30g
28 Kč
50g
34 Kč
100g
46 Kč
150g
55 Kč
200g
67 Kč
250g
79 Kč
300g
94 Kč
Už sbíráte Bylíkačky? Chci vědět více Bylíkačka
Dostupnost: skladem < 1 kg | doručíme tento týden
  • Balíkovna - výdejní místo doručíme tento týden
  • PPL - výdejní místo doručíme tento týden
  • Zásilkovny do 5kg - výdejní místo doručíme tento týden
  • Balíkovna - na adresu doručíme tento týden
  • Zásilkovna - na adresu doručíme tento týden
  • PPL - na adresu doručíme tento týden
  • GLS - na adresu doručíme tento týden

Vše o Lísce

Líska obecná – list (Corylus avellana) • jemně bylinný základ do čajových směsí

Corylus avellana Corylus avellana / Líska obecná

List lísky obecné (Folium avellanae) patří mezi tradiční evropské byliny s příjemně jemnou, lehce svíravou (astringentní) chutí. Řezaný lístkový materiál se dobře dávkuje do nálevů i odvarů a díky přirozenému obsahu tříslovin a flavonoidů se skvěle hodí jako nenápadný, ale užitečný základ bylinných směsí.

Jak list lísky chutná a kde se v kuchyni hodí

Chuť je čistě bylinná, lehce trpká, s hladkým dozvukem. Nálev působí vyváženě a nepřebíjí ostatní byliny – proto se líska list osvědčuje v čajích pro celodenní popíjení i v směsích s květinovými nebo kořeněnými tóny. V domácí praxi se používá nejen do šálku, ale také k přípravě odvaru pro obklady či oplachy (např. po sportu či dlouhém dni); pro tyto účely je výhodná právě astringence tříslovin.

Co najdete v lískovém listu

Listy Corylus avellana přirozeně obsahují především třísloviny a flavonoidy (uvádějí se deriváty kvercetinu a myricetinu), doprovází je fenolické kyseliny a stopové množství silic. Tato skladba se propisuje do chuti (jemně svíravý charakter) i do senzorických vlastností nálevu. Poměry látek se mohou měnit podle stanoviště, roční doby sklizně a zpracování.

Jak s listem lísky pracovat

  • Čistý nálev pro jemnou, denní konzumaci – samotný nebo s bylinami podobného profilu (např. maliník list, ostružiník list, květ lípy).
  • Plnější odvar když chcete zvýraznit svíravost a bylinu využít i k obkladům či oplachům.

Tipy pro každodenní použití

Vyzkoušejte líska list jako „stmelovač“ chutí ve směsích – zjemní sladší byliny (např. květ), dodá tělu nápoje a pomůže udržet vyváženost receptury. V teplých dnech se osvědčí i jako součást vychlazených bylinných ledových čajů.

Kvalita a skladování

Dobře usušený list je čistý, rovnoměrně řezaný, bez příměsí a plísní. Skladujte v suchu a temnu v uzavíratelné nádobě; listy snadno přijímají vlhkost i cizí vůně. Pro výraznější nálev lze drobně podrtit až těsně před přípravou.

Účinné látky

List Corylus avellana přirozeně obsahuje třísloviny (podílí se na svíravé chuti), flavonoidy (popisovány bývají glykosidy kvercetinu a myricetinu), dále fenolové kyseliny a stopová množství silic. Složení se liší podle původu a doby sklizně.

Výskyt

Corylus avellana je rozšířený evropský keř až menší strom (obvykle 3–5 m, vzácně více), původem od západní Evropy po Kavkaz. Roste na okrajích lesů, mezích a v křovinách; v Česku i na Slovensku je hojný a pěstuje se také v zahradách a sadech.

Lidové názvy Lísku

lískový list, líska list, Folium avellanae, lískovník obecný list

Příprava Lísku

🫖 Nálev: 1–2 čajové lžičky (cca 1,5–3 g) zalijte 250 ml vroucí vody, 10–15 min louhujte a sceďte. Vhodné k samostatnému popíjení i do směsí.
🍵 Odvar: 1 polévkovou lžíci (cca 4–5 g) povařte 5–10 min ve 300 ml vody, nechte krátce dojít a sceďte; lze použít i zevně na obklady.
🧪 Macerace za studena: pro jemnější profil nechte 2–3 g listu vyluhovat ve 250 ml studené vody 4–6 hodin, poté zlehka ohřejte a sceďte.

Dávejte si pozor!

Nepoužívejte při známé přecitlivělosti na lísku (pyl či lískové ořechy). Vzhledem k obsahu tříslovin nepřekračujte běžné čajové dávkování; dlouhodobé užívání dělejte s přestávkami. U těhotných a kojících osob: informace není spolehlivě doložena.

Slevy a tipy

Šípekslupky

Plody šípku jsou nejlepší zásobárnou vitaminu C. ... více

Ostropestřecplod

Ostropestřec mariánský se nejvíce používá na prevenci, ochranu ... více

Řepík nať

Řepík příznivě působí na činnost jater a žlučníku, zlepšuje ... více

Konopné semínko neloupané

Vyváženým poměrem proteinů a esenciálních tuků je konopné semeno ... více

Třezalkanať

Třezalka se používá při léčbě trávicího traktu, žaludku, jater ... více

Maralíkořen

Má pozitivní vliv na játra, je vhodný při nechutenství, podporuje ... více

Výrobce: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČ: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodní podmínky

Máte dotaz? Napište nám zprávu.